>

KÜLTÜR-SANAT

Viyana Türk Filmleri Haftası ve Film Marketi

Ödüllü Türk filmleri Viyana’da...
 
   
 
 
     

Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği Viyana Türk Filmleri Haftası ve Film Marketi, 29 Kasım - 03 Aralık 2012 tarihleri arasında Künstlerhaus Kino’da yapılacak. Yeni Türkiye Sineması’nın ödüllü örneklerinin gösterileceği etkinlik süresince, sinema profesyonelleri de Film Market’te buluşacak.

Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ve Dışişleri Bakanlığı, TRT Türk, Denk Sinema, Cultural Meeting Point’in destekleriyle yürüttüğü Viyana Türk Filmleri Haftası ve Film Marketi, 29 Kasım - 03 Aralık 2012 tarihleri arasında, Viyana’nın ünlü kültür merkezlerinden biri olan tarihi Künstlerhaus Sineması’nda gösterilecek. Künstlerhaus, aynı zamanda Viyana’nın en eski Sanatçılar Derneği olarak da hizmet veriyor.

TÜRK SİNEMASI KONUŞULACAK


Etkinlikte; Berlinale, Cannes, Montreal, Toronto ve Venedik gibi dünyanın en prestijli festivallerinden ödülle dönen son dönem Türk filmlerinin seçkin örnekleri gösterilecek. Etkinlik kapsamında;
Cannes Film Festivali’nde Grand Prix ödülü alan Bir Zamanlar Anadolu’da,
Berlin’de Kristal Ayı, Nürnberg’de En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini toplayan Lal Gece,
Rotterdam’da En İyi Film, Fajr’da En İyi Sanat Yönetmeni ödülüne layık görülen Uzak İhtimal,
Erivan, Haifa ve Antalya film festivallerinden “En İyi Film” ödülüyle dönen Kosmos,
Festoria Film Festivali’nde Fipresci ödülü, Almata Film Festivali Netpac ödülü, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Film ödülleri alan Saç,
Tribeca Film Festivali'nde En İyi Yönetmen, Würzburg’da En İyi Film ödüllerine değer görülen Gitmek: Benim Marlon ve Brandom;
Viyana LetsCee Festivali’nde En İyi Film ödülü kazanan Zenne,
Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ödüllerini toplayan Entelköy Efeköy’e Karşı,
Altın Koza Film Festivali’nden En İyi Film, En İyi Senaryo ve Jüri Toplu Performans Özel Ödülüyle dönen Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikayesi ile
Yangın Var ve Kurtuluş Son Durak filmleri Avusturyalı sinemaseverlerle buluşacak.



Viyana Türk Filmleri Haftası’na, Entelköy EfeKöy’e Karşı filminin senaristi ve yönetmeni Yüksel Aksu ile yapımcısı Muharrem Gülmez, Saç filminin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu ile İstanbul Film Festivali’nde En iyi Kadın Oyuncu seçilen filmin oyuncusu Nazan Kesal, Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Bir Zamanlar Anadolu’da filminin senaristi ve oyuncusu Ercan Kesal, Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikayesi ve Kosmos filmlerinin başrol oyuncusu Türkü Turan, Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikayesi’nin senarist ve yönetmeni Onur Ünlü ile aynı yine aynı filmin yapımcısı Funda Alp konuk olarak katılacak.

SİNEMA PROFESYONELLERİ FİLM MARKETİ’NDE BULUŞACAK


Viyana Türk Filmleri Haftası ve Film Marketi kapsamında, Türkiye’den yapımcılarla Avusturya sinema sektörünün ileri gelenlerinin bir araya geleceği bir de film marketi düzenlenecek. Avusturya’nın sinema ve televizyon film alıcıları ile Türk sinemasının profesyonellerinin buluşacağı Film Market’te, son bir yılın Türk filmleri Avusturyalı dağıtımcılara tanıtılacak.

YENİ TÜRK SİNEMASI


Yeni Türk sinemasının en önde gelen isimlerinden Reha Erdem’in yönettiği Kosmos (2009) gerçek bir başyapıt. Kosmos, mucizeler yaratan bir hırsızın dağlardan taşlardan, ağlayarak ve sanki birilerinden kaçar gibi indiği kasabada boğulan bir çocuğu kurtarması ve kasabalılarca mucize yaratan insan olarak görülmesinin etkileyici hikayesini anlatıyor.

Çekimleri 2007’nin Kasım ve Aralık aylarında İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Silopi, Van, Urmiye, Erbil ve Süleymaniye kentlerinde 6 bin kilometre yol kat edilerek gerçekleştirilen Gitmek: Benim Marlon ve Brandom (2008), İstanbul’da yaşayan tiyatro oyuncusu Ayça ile Kuzey Iraklı tiyatro oyuncusu olan Kürt kökenli Hama Ali’nin, Türkiye’de çekilen bir sinema filminin setinde tanışıp birbirlerine aşık olmalarını odak noktasına alıyor. İzleyicisini hikâyesine ortak etmeye, duyarlı ve arzulu olmaya çağıran film, Hüseyin Karabey’in ilk uzun metraj çalışması.

Tayfun Pirselimoğlu’nun Rıza ve Pus’un ardından çektiği üçlemenin son halkası Saç (2010), Altın Leopar için yarıştığı Locarno Film Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluşmuştu. Filmin anti-kahramanı Hamdi, yalnız yaşayan, dükkânında yatıp kalkan bir perukçudur. Kanser hastasıdır ve öleceğini bilmekte, ölümü beklemektedir; bir gün dükkânına gelen Meryem’i, asosyal kişiliğinin yarattığı yalnızlık ve hastalığının kötücül döngüsüyle kendi saplantılarına ekler. Ancak bu takıntının sonuçları hiç kimse için iyi olmayacaktır. Saç, Kate Lawrie Van de Ven’in sözleriyle “titizce, kare kare inşa edilmiş bir bulmaca”.

Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği, başrollerini Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel'in paylaştığı Bir Zamanlar Anadolu'da (2011), bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini konu alıyor.

Kerem Can, Erkan Avcı, Giovanni Arvaneh, Rüçhan Çalışkur ve Tilbe Saran gibi güçlü oyuncu kadrosu olan Zenne (2011), imkansız görünen bir dostluk hikayesini anlatıyor. Zenne, Türkiye’nin değer yargılarını çok tanımayan ve bir yıllığına geldiği İstanbul’da, dans klüplerinde zennelik yapan Can ve doğulu, muhafazakar bir ailenin çocuğu olan Ahmet’le tanışan Almanyalı fotoğrafçı Daniel’in yaşadıkları üzerinden Türkiye’deki namus ve ahlak anlayışını sorguluyor.

Yusuf Pirhasan ilk uzun metrajlı filmi Kurtuluş Son Durak (2011) ile kadına yönelik şiddetin her biçiminin artarak yaşandığı Türkiye’de, beyazperde aracılığıyla, bu sorunun gündemden düşmemesi için çabalıyor. Kadınların birlikte daha güçlü olduklarını eğlenceli bir dille anlatan filmde, altı kadının kışkırtıcı, fantastik hikâyesi izleyiciyle buluşuyor. Nikâha iki hafta kala nişanlısı tarafından terk edilen Psikolog Eylem, taşındığı Saadet Apartmanı’nda her şeyi değiştiriyor ve tüm kadınların kendilerini ve kendi yaşamlarını sorgulamalarına yol açıyor.

Çekimleri Muğla’nın Pınarcık Köyü’nde ve çevresinde gerçekleştirilen, Entelköy Efeköy’e Karşı (2011); bir grup ekolojik aktivistin, mütevazı bir Ege köyüne yerleşerek, orada kurulması gündemde olan termik santrali engelleme çabalarının neticesinde, köylülerle aralarında geçen komik ve çarpıcı olayların öyküsünü konu alıyor.

Kendine özgü absürd mizahıyla öne çıkan Onur Ünlü’nü, tanınmış oyuncuları bir araya getirdiği son filmi Celal Tan ve Ailesi’nin Aşırı Acıklı Hikayesi (2011) de programın bir diğer kara komedisi. Filmde, anlık öfkeyle işlenen bir cinayet ve bunun aile içinde gizlenmesinin komik hikayesinin anlatılıyor.

Gündemden hiç düşmemesi gereken, en yaygın sorunlarımızdan biri olan çocuk gelinleri merkeze alan çarpıcı film Lal Gece (2012), küçük bir kız ve gençlik yıllarını cezaevinde tüketen yaşlı bir adamın süregelen kan davasını durdurabilmek için yaptıkları evlilik üzerinden genç yaşta evlendirilmeye zorlanan bir genç kızın dramını anlatıyor.

İnsanların kafasında etnik kimlikle ilgili yer etmiş ve gündelik hayatlarına sirayet etmiş önyargıları eğlenceli bir dille beyazperdeye taşıyan Yangın Var (2011), bir yandan da sorunun kişiler arasında olmadığını, bu düzeydeki ilişkilerin kolaylıkla çözülebileceğini ortaya koyan keyfili bir yol komedisi.

Mahmut Fazıl Coşkun’un yönettiği Uzak İhtimal (2008) ise, İstanbul Galata’da bir camide müezzinlik yapan Musa’nın yanıbaşındaki dairede oturan rahibe Anna’ya olan aşkının hikayesi… Uzak İhtimal, İstanbul’un farklı inanç atmosferlerini, kendine özgü mekanlarını ve değişik insan tiplerini beyaz perdeye taşıyan, bir şehrin içinde büyüyen aşk ve hüznün filmi.

BÜYÜLÜ FENER KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ


Sanatın “evrenselliği”nden ve tüm dünyanın “ortak dili” oluşundan yola çıkılarak kurulan Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği (BFKS), sanatın her alanında üretim yapmak, eğitimler düzenlemek, yurt içi ve yurt dışında kültürel ve sanatsal faaliyetler organize etmek, ülkemizin sanatını ve kültürünü yaymak, tanıtmak ve yurt dışında temsil etmek amacıyla kuruldu. Başkanlığını İrfan Demirkol’un yaptığı BFKS, sinema, fotoğraf, edebiyat ve televizyon gibi çeşitli alanlarda deneyimli üyelerden oluşuyor. Ankara merkezli BFKS, yine bu yıl içinde, 24-30 Mayıs 2012 tarihleri arasında Polonya’da, Varşova Türk Filmleri Haftası ve Film Marketi düzenledi.
 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>