Vali Şahin Edirne’de kolları Balkanlara uzanan bir festival düzenlemekten çok mutlu olduklarını ve Uluslararası Edirne Film Festivali’nin şimdiden ülkemizde düzenlenen festivaller arasında dördüncü sıraya yerleşmeye aday olduğunu da ekledi.
Festival’in Sanat yönetmeni Yıldırım Yanılmaz ise yarışma filmlerinden jüriye, onur ödüllerinden özel gösterimlere uzanan bir yelpazede festival programını açıkladı…
Aşağıda festival programını bulabilirsiniz…Uluslararası ve ulusal film yarışmaları, engelsiz film gösterimleri, sergiler ve sinemacılarla söyleşilerin yer aldığı festival programı bugün İstanbul’da gerçekleşen bir basın toplantısıyla açıklandı.
TONY GATLİF EDİRNE’DE
Festival’de Uluslararası Uzun Film yarışması jüri başkanlığı görevini üstlenecek Cezayir asıllı Fransız (Roman) yönetmen Tony Gatlif yapıyor. 'Transilvanya', 'Özgürlük', 'Öfkeliler', 'Çılgın Yabancı' gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni olan Gatlif’in son filmi 'Geronimo', festival kapsamında Edirneli seyirciyle buluşacak. Gösterim sonrası Gatlif sinemaseverlerle bir araya gelecek. Balkan ve Doğu Avrupa sinemasından filmlerin jüri karşısına çıkacağı yarışmada kazanan en iyi film “Günebakan En İyi Uluslararası Film” ödülü ve 10.000 Euro’nun sahibi olacak.
ULUSAL JÜRİ BAŞKANI BİKET İLHAN
Ayın karanlık Yüzü, Kayıkçı, Sokaktaki Adam ve ünlü şair Nazım Hikmet Ran’ın hayatını anlatan Mavi Gözlü Dev filminin yönetmeni Biket İlhan festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışmasının jüri başkanlığını üstleniyor. Türkiye sinemasının en iyi filmlerinin yer aldığı yarışma kapsamında “En İyi Film” , “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Senaryo” ve “En İyi Görüntü Yönetmeni” olmak üzere 6 dalda Günebakan Ödülü sahiplerini bulacak.
Uluslararası ve ulusal yarışmalarda ödül almaya hak kazanan filmler toplamda 140.000 TL’lik ödülün de sahibi olacaklar.
Festival jürisi
En iyi Günebakan Ödülü verecek Uluslararası Ana Jüri Tony Gatlif (Jüri Başkanı), Zeynep Dadak, Vladimir Karanikolov, Cristian Comeaga ve Guilia Achilia'dan oluşuyor.
Ulusal Uzun Metraj jürisi ise Biket İlhan (jüri başkanı) Şenay Gürler, Okan Arpaç, Aytekin Çakmakçı ve Seyfettin Tokmak'tan oluşuyor. Kısa Film jürisinde yer alan isimler ise şöyle: Begüm Akkaya, Elfe Uluç ve Uğur Şahin.
Festivalin Siyad Jürisinde Çoşkun Çokyiğit, Çağdaş Günerbüyük ve Fatih Özgüven yer alıyor.
FESTİVAL FİLMLERİNDE TÜRKİYE GALASI
Michael Almereyda’nın 2015 yapımı 'Deney' filmi , José Manuel Cravioto’nun 2015 yapımı 'İntikam Gecesi' filmi, Ognjen Svilicic’in, 'Kurallar Böyle' filmi, Yared Zeleke’nin Etiyopya yapımı 'Kuzu' filmi gibi yirmiye yakın film festival kapsamında Türkiye galalarını gerçekleştirecek.
Ulusal Uzun Metraj Yarışma Filmleri…
Abluka / Frenzy / Emin Alper
Çekmeceler / Drawers / Caner Alper
Dolanma / Entanglement / Tunç Davut
Eksik / Lack / Barış Atay
Kar Korsanları / Snow Pirates / Faruk Hacıhafızoğlu
Kuzu/ The Lamb / Kutluğ Ataman
Misafir / The Visitor / Mehmet Eryılmaz
Nefesim Kesilene Kadar / Until I Loose My Breath / Emine Emel Balcı
Saklı / Secret / Selim Evci
Sesime Gel / Come to My Voice / Were Denge Min / Hüseyin Karabey
Ulusal Kısa Metraj Yarışma Filmleri
Altın Vuruş / Golden Shot - , Gökalp Gönen, Türkiye, 2015, 9'
Azad / Azad, Yakup Tekintangaç, Türkiye, 2015, 16'
Çarşı / Downtown / Noğa, Miraç Atabey, Türkiye, 2014, 20'
Denizatı / Hippocampus, Süleyman Arda Eminçe, Türkiye, 2015, 16'
Günah / The Sin, Gülistan Acet, Türkiye, 2015, 14'
İğne Deliği / Pinhole, Oğuz Anbarlı, Türkiye, 2015, 16'
Nar Zamanı / Pomegranate Time, Cevahir Çokbilir, Türkiye, 2014, 15'
Salı / Tuesday, Ziya Demirel , Türkiye, 2015, 12'
Sonuç / Result, Hakan Sümer, Türkiye, 2015, 5'
Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film / A Short Film About Wong Kar Wai, Serdar Önal, Türkiye, 2015, 20'
GALA Edirne
1001 Gram / 1001 Grams
YÖNETMEN: Bent Hamer
Norveçli bilim insanı Marie, Paris’te bir seminere katılır. Seminerin konusu oldukça ilginçtir zira bir kilogramın gerçek ağırlığı tartışılmaktadır. Marie şimdi kendi hayal kırıklıklarının, acılarının ve aşklarının terazide ne kadar çektiğini sorgulayacaktır…
Centilmen / Gentlemen (GALA)
YÖNETMEN: Mikael Marcimain
İddiasız bir yazar olan Klas, oturduğu binada yaşayan Henry Morgan ve kardeşiyle zamanla sıkı bir ahbaplık kurar. Göz alıcı bir hayat yaşayan bu iki kardeşin büyülü dünyalarına dalan Klas, zamanla geçmişlerindeki sırları keşfetmeye başlar. Savaş sonrası Avrupası’nı en ufak ayrıntısına kadar göz önüne seren filmde aşk ve gerilim bir arada.
Darmadağın / Tour De Force / Hin und weg
YÖNETMEN: Christian Zübert
Kuzu / Lamb (gala)
YÖNETMEN: Yared Zeleke
Etiyopyalı Ephraim memleketinden uzak akrabalarının yanında yaşamaya gönderildiğinde yanına çok sevdiği kuzusunu da alır. Amcası bir gün küçük çocuğun tek arkadaşı olan kuzuyu bir sonraki dini bayramda kesmeye karar verince, Ephraim onu kurtarmak ve eve dönmek için her şeyi yapmaya hazırdır.
Tanrı İsterse / God Willing / Se Dio Vuole (gala)
YÖNETMEN: Edoardo Maria Falcone
Tommaso başarılı bir kalp cerrahıdır. Bir zamanlar, göz kamaştırıcı ve tutkularının peşinden giden, şimdi ise tıpkı kendisi gibi idealleri ve umutları da solmuş Carla ile evlidir. Büyük olan kızları Bianca’nın bir elinde cımbız bir elinde ayna, dünyadan bir haber yaşamaktadır. Andrea ise ablasının tam tersine idealleri olan babasının yolunda giderek onu gururlandırmak isteyen zeki bir tıp öğrencisidir.
Ne var ki Andrea son dönemlerde değişmiştir. Odasında daha fazla vakit geçirip öğleden sonraları da nereye gittiğini kimseye söylemeden çıkıp gitmektedir. Ailenin içine kurt düşmüştür bir kere: Andrea gay midir?
Herkes için bir kriz olur bu, Tommaso ise ayrımcılığın her türlüsüne karşıdır… Andrea ailesini karşısına alır, cesaretini toplar ve sonunda açılır: “… ben rahip olmaya karar verdim!"
Bir ateist olan Tommaso için rahip bir oğul korkunç bir darbe olur. Oğluna tamamen destek verir gibi görünmesine rağmen bu işin aslını öğrenmek için gizli gizli oğlunu takip etmeye başlar. Andrea’nın manastırda inzivada olmasını fırsat bilen Tommaso, gerçek kimliğini gizleyerek pedere gerçek bir savaş açar. Ancak işler hiç de düşündüğümüz gibi gitmeyecektir…
Toprağın Gölgesinde / Land and Shade / La Tierra y la Sombra (gala)
YÖNETMEN : César Augusto Acevedo
Yaşlı çiftçi Alfonso, ölüm döşeğindeki oğlunun yanında olmak için yıllar sonra memleketine geri döner. Fakat karşılaştığı bir kıyamet manzarasıdır. Evinin etrafı uçsuz bucaksız şekerkamışı çiftlikleriyle çevrilmiş, şeker kamışı üretiminden kaynaklanan kül yağmurları ise oğlunun hastalığının ilerlemesine neden olmaktadır. Akrabalarını terk ettikten 17 yıl sonra Alfonso tekrardan ait olduğu yeri bulmaya ve ailesini kurtarmaya çalışacaktır.
MEMDUH ÜN’ÜN ANISINA
Geçtiğimiz günlerde 95 yaşında hayatını kaybeden Türk sinemasının duayenlerinden senarist, oyuncu, yönetmen ve yapımcı Memduh Ün’ün anısına yönetmenin sevilen filmlerinden “Ağrı Dağı Efsanesi “seyirciyle buluşacak. Sanat yaşamına 1948 yılında Seyfi Havaeri’nin Damga filmindeki başrolle başlayan Memduh Ün, Düş Gezginleri, Zübük, Yaşamak Seninle Güzel, Gülsüm Ana gibi onlarca filmin oyuncu kadrosunda yer aldı. Birçok filmin yapımcılığını ve senaristliğini yapan usta, Zıkkımın Kökü, Ağrı Dağı Efsanesi, Kanlı Nigar, Devlet Kuşu gibi onlarca filminse yönetmen koltuğunda oturdu.
TARIK DURSUN KAKINÇ ANILIYOR
Türk yazar ve yayıncı Tarık Dursun Kakınç’ın hikayelerinden oluşan” İmbatla Dol Kalbim”den uyarlanan ve kitapla aynı ismi taşıyan, Hikmet Yaşar Yenigün’ün yönetmenliğini yaptığı film festival kapsamında gösterime girecek.
İKİ USTAYA ONUR ÖDÜLÜ
Festivalin Onur Ödülleri usta oyuncu Murat Soydan ve Yeşilçam’a üç binin üzerinde film afişi kazandıran Erol Ağakay’a verilecek. Murat Soydan’ın Hülya Koçyiğit ve Çolpan İlhan’la başrollerinde yer aldığı “Cemile” filmi yeniden izleyici karşısına çıkarken, “Erol Ağakay Mimeray’la Yeşilçam Afişleri” sergisi de Edirnelilerle buluşacak.
Murat Soydan
1940 yılında Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde doğan Murat Soydan, İktisadi İlimler Akademisi’nde okurken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi. 1966 yılında “Perde” mecmuasının açtığı yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazandıktan sonra, Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı ile birlikte rol aldıkları "Kolsuz Kahraman" filmiyle sinema hayatına başladı. Murat Soydan, Ağla Gözlerim, Sevmekten Korkmuyorum, Kralların Öfkesi, Yalan Yıllar,Tapılacak Kadın gibi filmlerin de içinde yer aldığı, 200'e yakın filmde ve ayrıca birçok dizide rol oynadı. Soydan, bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yaptı. 1970'li yılların "Jön" oyuncularından olan Murat Soydan, birçok filmde Türkân Şoray ve Hülya Koçyiğit'le başrolü paylaşmış,1972 yılında Zulüm filmiyle 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyunu ödülünü almıştır.
M. EROL AĞAKAY
Yerli film sayısının giderek tırmandığı yılları ve de o yıllarda illüstratörlerin ve afiş tasarımcılarının nasıl bir çalışma temposu içinde olduklarını hatırlayın. İşte Erol Ağakay, o yıllarda önce afişinin tasarımını gerçekleştireceği filmin oyuncularıyla kendi stüdyosunda toplanır, filmin konusuna uygun biçimde oyuncuların dialarını çeker, sonra, afiş basımı için birden fazla hazırladığı “eskiz“i, film yapımcısı ile yönetmenin beğenisine sunardı. Baskı işi bu çalışmanın son aşamasıydı. Ağakay, o yıllarda ayda ortalama 50 eskiz yapmak zorundaydı.
Halen, Mimeray Grafik Ürünler Basım Tesisleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı olan, Ağakay, 1960’da Ordu Foto-Film Merkezi’nde ressam olarak ilk animasyon çalışmasını yapar.
İş arkadaşı Ekrem N.Ünverir’le birlikte yayıncılık işine giren Ağakay, 1963 – 1968 yılları arasında çıkan “Fotoğraflarla Bugünkü Türkiye“ dergisinin de Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.
Kendi adına Eray Ofset Matbaası’nı kuran Ağakay, o yıllarda koyu bir sinema tutkunudur. Matbaacılık işiyle yetinmez ve sinemacı Turan Tung’la Renkay Film İşletmesi'ni kurar. Yerli filmlerin İstanbul Bölgesi dağıtımını üstlenir.
1982’de Film Market dergisini çıkarır. Bir yıl sonra ortağı Yaman Köseoğlu ile birlikte stüdyo işine girer. Bu yeni kuruluşun adı Sineray Film Laboratuarı’dır, yıkanmasından montajına, dublaj ve kopya basımına dek, birçok filmin tüm teknik işlemleri burada yapılmıştır.
Türk Sineması adına yoğun biçimde çeşitli hizmetler veren Erol Ağakay, 3680’in üstünde filmin afiş baskısını ve bu basılan afişlerin de 1448’inin grafik tasarımını yapıp 1160’ının da afiş dialarını çekmiştir.
Meslek hayatı boyunca Erol Ağakay çok önemli 2 hizmet ödülü kazanır.
1984 Amerika’da düzenlenen Afiş Yarışması’nda “Andy Award Of Merit Ödülü”
1988 Grafikler Meslek Kuruluşu’nun “En İyi Billboard Basım Ödülü”.
Arşivinde bulundurduğu üç bini aşkın film afişini Türvak Vakfına hibe etmiştir.
ENGELLİLER VE ÇOCUKLAR İÇİN FİLM GÖSTERİMLERİ
Uluslararası Edirne Film Festivali süresince çocuk filmleri ve görme ve işitme engelli bireyler için özel hazırlanmış sesli betimlemeli, işaret dili ve altyazılı filmler festival programında yer alacak. Tüm çocuk filmleri ve engelsiz filmler ücretsiz olarak seyircisiyle buluşacak.
Engelsiz Filmler de Mahmut Fazıl Coşkun’un Yozgat Blues, Can KIlcıoğlu’nun Karnaval ve Martin Scorsese’nin Hugo filmleri gösterilecek.
Miniklerin seçkisinde ise Simon Niblett’in güzel görüntülerden oluşan Penguen Kral’ı, Enrique Gato imzalı Hazine Avcısının Maceraları ve Esben Toft Jacobsen’den Cesur Tavşanın Sihirli Macerası filmleri yer alıyor.
FESTİVAL YAYINLARI
Festival kapsamında Sema Fener’in Dijital Sinematografi kitabıyla Yıldırım Yanılmaz ve Sema Fener’in kaleme aldığı “Tiyatro, Sinema, Televizyon, Dizi Oyunculuğu tematik kitapları basılacak.
20 Kasım 2015’te film gösterimleri ve açılış töreniyle başlayacak festival, 26 Kasım 2015 akşamı ödül töreniyle son bulacak.
Cinemarine Sinemalarının gösterim sponsorluğunda Edirne Kipa Sinemalarında gerçekleşecek gösterimlerin programları, yarışma ve diğer filmlerin bilgileri ve yan etkinliklere dair tüm bilgilere www.edirnefilmfestival.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Seminer
Prof. Dr. Oğuz Makal
Konu: SİNEMA VE TOPLUMSAL DEĞİŞİM
Bu seminerde Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Makal Türkiye’de ve Dünya’da sinema ve toplumsal, kültürel değişim ilişkilerini, etkilerini örnek filmlerle inceleyecektir.
Erol Ağakay’la Yeşilçam Afişleri Sergisi
Mimeray Yönetim Kurulu Başkanı M. Erol Ağakay’ın Yeşilçam afişlerinden oluşan sergi, süperpoze diaları ile sinema tarihimize afiş tasarımları ve üretiminin penceresinden bakıyor. Sergi, Ressam Mithat Ağakay’ın sinema girişleri için resmettiği dev fener afişlerden başlayan ve bugüne kadar üç binden fazla film afişini hayata geçiren bir kurumun öyküsünü festival seyircileriyle buluşturacak. Yeşilçam sinemasından çok sayıda film afişinin sergileneceği sergi festival haftası boyunca açık olacak.
Uluslararası Edirne Film Festivali Basın Toplantısı Yapıldı!
Festival, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi’nin destekleriyle 20 - 26 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşiyor...
DİĞER HABERLER
Rober Hatemo ve Yıldız Tilbe’den Yılın Şarkısı: “Bu Delikanlıyı Unutamazsın”
Türk pop müziğinin iki efsane ismi hayranlarını büyüleyecek projede bir araya geliyor.
“Açıkhava’da Marcus Miller Fırtınası Esti!”
“Fairy Türkiye`nin Köfte Haritasını Çıkardı!”
“Bu Hafta 2 Yeni Film Sinemaseverlerle Buluşuyor”
“Kabarık saç bakımı ve maskara kullanımı ”
“Yaz Ayları Ödem Şikayetlerini Artırıyor”
“Metaverse`ü Konuşuyorsak Dönem Öğrenme ve Öğrendiklerini Adapte Etme Dönemi”
“55. Uluslararası Antalya Film Festivali Yarışma Filmleri Başvuruları Başladı!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32