TÜRSAK Vakfı tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’nın “Işık Saçan Apollon Ödülü” Türk Sineması’nın Sultanı Türkan Şoray’a, tarih alanındaki “Onur Ödülü” ise değerli Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’a verilecek.
Feastival her yıl, “Sinema” ve “Tarih” alanında yaptığı çalışmalar için, değerli bilim adamlarımıza ve sanatçılarımıza bir “aydınlanma” sembolü olan, URART imzalı “Işık Saçan Apollon Ödülü”nü sunuyor. Bu geleneksel ödülün sahipleri, bu yıl ülkemizin iki değerli hanımefendisi… Cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden olan Muazzez İlmiye Çığ, yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın önde gelen Sümer ve Hitit tarihçisi olarak, olağanüstü bir yaşam mücadelesinin canlı kanıtı… Güçlü oyunculuğu kadar, hanımefendi kişiliğiyle de Türk halkının gönlünde çok özel bir yere sahip olan Türkan Şoray, belki de Sayın Çığ gibi pek çok Cumhuriyet kadınını, kentli, köylü pek çok Anadolu insanını, yüzlerce filmle bize anlatarak, onları yakından tanımamızı da sağlayan Türk Sineması’nın “diva”sı…
Bilindiği gibi 1960 yılında “Köyde Bir Kız Sevdim” adlı filmle sinemaya başlayan Türkan Şoray ilk ödülü olan “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü, 1964 yılında 1. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Acı Hayat” filmiyle almıştı. Şoray’a “sinemaya yaptığı katkılar”ın yanı sıra, başta çocuklar olmak üzere sosyal hayata yaptığı değerli destekler için de verilen “Işık Saçan Apollon Ödülü”, festivalin bir kadın oyuncuya verdiği “ilk onur ödülü” olma özelliğini taşıyor.
“Onur Ödülü” bu yıl değerli Sümer ve Hitit tarihçisi Muazzez İlmiye Çığ’a verilecek. Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan çalışmalarıyla tüm dünyada tanınan Çığ, “Aziz Atamız, dilleri dilimize benzediğinden Türklerin atası olabileceğini varsaydığı Sümerlilerin dil ve kültürlerinin ülkemizde araştırılmasını istiyordu. Bugünkü kültürümüzün temelini oluşturan Sümer kültürünün halkımıza, aydınlarımıza da tanıtılmasıyla geçmişin aydınlatılması geleceğin de aydınlanması demektir.” diyen ve yaşı Cumhuriyet tarihimizden de gerilere uzanan Sayın Çığ, bilimde Türk kadını için önemli bir örnek olma özelliğini taşımaktadır.