İstanbul Modern Sinema, Goethe-Institut İstanbul işbirliğiyle 23-30 Eylül tarihleri arasında “Transit Hayatlar” başlığı altında, ilk gösterimi son bir yıl içinde gerçekleşmiş Alman filmlerinden bir seçki sunuyor. İzleyici ve eleştirmenlerin karşısına ilk kez Berlin, Cannes, Venedik, Toronto, Sundance gibi festivallerde çıkan filmlerden oluşan programın açılışını Almanya’nın ünlü genç aktörü Daniel Brühl’ün başrolde oynadığı, Alain Gsponer’in yönettiği, gerçekle kurmacanın iç içe geçtiği keyifli bir romantik komedi olan Lila Lila filmi yapıyor.
Seçkide yer alan diğer filmler arasında geçtiğimiz yıl Bulutların Üstünde ile başarı kazanan Andreas Dresen’in gerçekle kurmacanın birbirine karıştığı senaryosuyla keyifli bir ‘film içinde film’ örneği olan melankolik komedi filmi Votka ile Viski; Max Ophuls Film Festivali’nden ödüllerle dönen, Maximilian Erlenwein’in yönettiği, şiddeti ve mizahı yerinde bir psikolojik dram olan Yerçekimi (Schwerkraft); bu yıl Berlin Film Festivali’nin en çok konuşulan filmlerinden biri olan Thomas Arslan’ın gerilim yüklü cinayet filmi Gölgede (Im Schatten) ve Angela Schanelec’in yönettiği, Paris Orly Havalimanı’nın bekleme salonunda iki saat içinde gelişen olayların anlatıldığı aktarmalı hayatlar ve ilişkiler üzerine yenilikçi bir deneme olan Orly yer alıyor.
Lila, Lila
2009, 107’
Yönetmen: Alain Gsponer
Martin Suter’in romanından uyarlanmış filmde genç ve çekingen garson David güzel Marie’ye aşık olur, fakat ilk adımı atmaya cesareti yoktur. En sonunda kızın ilgisini çekebilmek için ona elle yazılmış bir roman verir. Marie romanı çok beğenir ve hemen bir yayınevine yollar. Kitap “Lila, Lila“ başlığı ile en çok satanlar listesine girer. Fakat asıl sorun David’in bu romanı yazmamış olmasıdır, el yazısıyla yazılmış kopyasını bir eskici dükkânında bulmuştur. Kitabın boş gezen asıl yazarı ise sahtekâr David’e baskı yapmak için harekete geçer.
Votka ile Viski / Whisky With Vodka
2008, 104’
Yönetmen: Andreas Dresen
Bilhassa kadınlar tarafından çok sevilen, yaşını almış Otto Kullberg ilgi odağında olmaktan, bohem yaşamaktan zevk alan bir oyuncudur. Yine çok içtiği bir anda yeni filminin çekim gününü berbat eder. Otto’nun tamamen çekim dışı kalabileceği korkusuyla onun yerine yedek bir oyuncu ayarlanır. Çok daha genç olan Arno ile tüm sahneler ikinci kez çekilir. Otto sadece filmdeki rolünü geri kazanmak için yeni oyuncu ile bir düelloya girmek zorunda kalmaz, kendi gerçek yaşamı için de savaş vermek durumundadır. Truffaut’nun Gecenin Ötesi (Day for Night) filmini çağrıştıran Votka ile Viski’de, 1920’lerde geçen film setinde kurgulanan senaryo, karakterlerin gerçek hayat öykülerine de bulaşır. Film gerçekliğe geçer, replikler günlük hayattaki diyaloglara dönüşür. Geçtiğimiz yıl Bulutların Üstünde filmiyle büyük ilgi gören Andreas Dresen’in yeni filmi, usta oyunculukları ve gerçekle kurmacanın birbirine karıştığı senaryosuyla keyifli bir ‘film içinde film’ örneği sunuyor.
Yerçekimi / Gravity
2009, 96’
Yönetmen: Maximilian Erlenwein
Hırslı banka memuru Frederik Feinermann gayet düzenli bir hayat yaşamaktadır. Fakat tesadüfen başına gelen bir olay düzenini tamamen alt üst eder. Kredisini iptal ettiği bir müşterisi gözleri önünde kendini vurur. Bu olaydan sonra Frederik yavaş yavaş aklını oynatmaya ve uzun zamandır baskı altında tuttuğu karanlık tarafını çıkartmaya başlar; eski çetesiyle takılır, tutkun olduğu rock’n’roll sahnesine geri döner. Ona ümit veren tek şey beraber yeni bir hayat kurmayı hayal ettiği eski gençlik aşkı Nadine’dir. Fakat onu tekrar kazanmak isterken büyük bir hata yapar. Yeteneğini bu ilk filmiyle kanıtlayan yönetmen, şiddeti ve mizahı yerinde olan bu psikolojik dramla Max Ophuls Film Festivali’nden ödüllerle döndü.
Sevecen Parazitler / Tender Parasites
2009, 87’
Yönetmenler: Christian Becker, Oliver Schwabe
Kalıcı bir evleri ve düzenli bir işleri olmayan Jakob ve Manu kendilerine hayatta kalma stratejisi geliştirmişlerdir. Ormanda kendi yaptıkları bir depoda yaşayıp umumi yüzme havuzunda yıkanırlar. Geçinmeleri için gereken cüzzi parayı da başkalarına hizmet ederek kazanırlar. Havalimanında kendine yeni bir iş bulan Jakop, Pilot Martin’e ölen oğlunu hatırlatır. En sonunda Martin ona oğlunun yerine geçmesini teklif eder. Manu başka yerlere gitmeyi düşünürken, Jakob yeni ‘aile’ çevresinde kendini giderek daha iyi, rahat hissetmeye başlar. Beraber yaşadıkları hayat tarzı yok olma tehdidi altındadır. Hem öyküsü hem de oyuncularıyla başarılı bir ilk film!
Gölgede / In the Shadows
2010, 85’
Yönetmen: Thomas Arslan
Trojan soygun konusunda uzman, profesyonel bir suçludur. Hapisten çıktıktan sonra hapis öncesi hayatına geri döner. Fakat bu sefer neredeyse her şeye baştan başlamak zorundadır: Daha önceki soygundan kendi payına düşen hisseyi ödemek istemeyen eski ortağı Trojan’dan kurtulmak için adamlarını görevlendirir. Uzun zaman sonra bir soygun yapma şansı doğar. Trojan eski arkadaşı Nico ile soygunun hazırlıklarını yaparken, rüşvetçi polis Meyer peşlerine düşer. Şüphe, ihanet, gözetleme ve şiddet arasında kalan Trojan dikkatini toplamak zorundadır. İyi tasarlanmış bu kara film, bu yıl Berlin Film Festivali’nin en çok konuşulan filmlerinden biri oldu.
Orly
2010, 84’
Yönetmen: Angela Schanelec
Kışın sonu. Paris Orly Havalimanı’nda iki saat. Gidiş salonu yolcularla doludur. Evine ve kocasına dönmek üzere olan genç bir kadın bir yabancıya âşık olur. Bir anne oğluyla birlikte, eski kocası ve çocuğun babasının cenazesine gitmektedir. Genç bir çift ilk büyük seyahatlerinde birbirlerini kaybeder. Bir kadın kocasının ayrılık mektubunu herkesin içinde okumaya cesaret eder. Hepsi uçaklarını beklemektedirler. Zekice kurgulanmış ve işleyen bu mekânda sadece kendi kaderlerini düşünürlerken, havalimanının boşaltılmasını gerektirecek tehtidin farkına varmazlar. Terminal, aktarmalı hayatlar ve ilişkiler üzerine yenilikçi bir deneme.
Neukölln Unlimited
2010, 96’
Yönetmenler: Agostino Imondi, Dietmar Ratsch
Lial, Hassan ve Maradona kardeşler çocukluklarından beri Berlin’in Neukölln mahallesinde yaşamaktadırlar. Yetenekli, dansçı ve müzisyen Akkouch kardeşler sokak dansında ve hip-hop sahnelerinde Berlin’in sınırları dışında da ün yapmışlardır. Ancak bir sorunları vardır: Aileleri 18 yıldan beri Almanya’da güvenli bir oturma statüsüne sahip değildir ve sürekli Lübnan’a geri gönderilme korkusuyla yaşarlar.
Esnek Bir Kadın / The Drifter
2009/2010, 85’
Yönetmen: Tatjana Turanskyj
Greta 40 yaşında işsiz bir mimardır ve ayrı yaşadığı kocasından 12 yaşında bir oğlu vardır. Mecburen girdiği callcenterdan da atılır. Şehirde başıboş dolaşmaya, içki içmeye başlar; sosyal çevreye uyum sağlama baskısıyla çelişkili ruhunun arasında bocalar durur. Bir yandan oğluna karşı, bir yandan da kendi paranoyası ve işsiz bir kadın olarak sosyal statüsünü kaybedeceği korkusuyla savaşmak zorundadır. Günümüzün küresel, post-modern dünyasında mücadele veren kentli bir kadının kırılgan yaşamından aktarılan bu kesit bir öyküden çok, bugüne dair bir ruh hali tanımı yapan bir yolculuğu andırıyor.
Transit Hayatlar
İstanbul Modern Sinema, Eylül ayında festivallerde gösterilmiş yepyeni Alman filmlerinden bir seçki sunuyor.
DİĞER HABERLER
“Boyun ağrıları önemli bir rahatsızlık!”
“Doğal Denilen Her Şeyi Vücudunuza Sürmeyin!”
“Oscarlık filmler salonları işgal etti”
“Boşanıyorlar ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32