Altman, 55 yıllık sinema yaşamı boyunca, tarzından taviz vermemiş, Hollywood'a kulak asmamış ve bir kez bile kendi seçmediği bir projeye imza atmamıştı. "Onlar ayakkabı satıyor, ben eldiven yapıyorum" diye özetlediği bu duruşu, onu Amerikan bağımsız sinemasının babası haline getirdi.
70’li yılların başında ABD'nin geleneksel değerlerini eleştirel bir biçimde tartışan "Yeni Hollywood" sinemasının en tanınmış temsilcilerinden biri olan Altman, kalabalık kadrolu, bol karakterli ve kameranın durmadan hareket ettiği filmleriyle tanındı. Savaş karşıtı filmlerin en büyüklerinden biri olan, siyasi komedi ‘Cephede Eğlence’ (M*A*S*H) ile bütün dünyada ünlenen usta yönetmen, daha sonra 'Uzun Elveda', 'Bizim Gibi Hırsızlar', 'Nashville', 'Üç Kadın', 'Bir Düğün', 'Aşk Delisi', 'Vincent&Theo', 'Oyuncu', 'Sosyeteden İnsan Manzaraları', 'Hazır Giyim', 'Kansas City', 'Dr T ve Kadınları', 'Gosford Park' gibi filmleriyle belleklerde yer etti.
Hollywood sinemasına tamah etmemesine rağmen, Hollywood yıldızlarının neredeyse çoğuyla çalışmış bir yönetmen olan Altman, bu haliyle sinema tarihinde benzersiz bir yere sahiptir. Oyuncular onunla çalışmaktan büyük keyif almışlar, böylece, ‘Altman Ailesi’ denilen bir kadro ortaya çıkmıştır: Shelley Duvall, Elliott Gould, Donald Sutherland, Sissy Spacek, Keith Carradine, Julie Christie, Warren Beatty, Tim Robbins, Lily Tomlin, Tom Waits, Michael Murphy, Paul Newman, Vittorio Gassman, Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Helen Mirren, Meryl Streep ve diğerleri gibi.
Altman ‘Amerikan Rüyası’nı yerdiği filmleriyle yalnızca sinemanın en yenilikçi isimlerinden biri olmadı, aynı zamanda 20. yüzyıl Amerika’sını betimlediği filmleriyle usta bir hikayeci de oldu.
Sinema yazarı Kerem Akça’nın da vurguladığı gibi ‘’70’ler Amerikan sinemasının Avrupa’daki modern sinema atılımının eğilimlerini benimseyen belki de en belirgin ismi Robert Altman. 40 yıllık kariyerinde dönemlerin önemli siyasi ve sosyal olaylarını es geçmeyen alt metinleri, Hollywood’un özdeşleşme geleneğini yıkan ana karaktersiz üslubu, yalnızlığı ve yabancılaşmayı öne çıkaran yönetmenliği ve genelde sessiz, dingin ve soğukkanlı dünyasıyla, bağımsız sinemanın en önemli temsilcilerinden birine dönüşmüştür. Hem de 70’lerin büyük bölümünde stüdyoların içinde çalışarak...’’
‘İletişimsizliğin’ sinemasını yapan Altman’ın bizlere apayrı bir dünyanın kapılarını açan 7 filmi Ankara’ya konuk olacak.
• Bizim Gibi Hırsızlar / Thieves Like Us, Robert Altman, 1974
• Brewster McCloud, Robert Altman, 1970
• Cephede Eğlence / M*A*S*H, Robert Altman, 1970
• Hayal ve Görüntü / Images, Robert Altman, 1972
• McCabe ve Bayan Miller / McCabe & Mrs. Miller, Robert Altman, 1971
• Üç Kadın / 3 Women, Robert Altman, 1977
• Vincent & Theo, Robert Altman, 1990
Robert Altman’ın Filmleri Ankara’da
Amerikalı ünlü yönetmen Robert Altman,(1925-2006)filmleriyle, 23.Ankara Uluslararası Film Festivali’nin toplu gösterim bölümünün konuğu olacak...
“Stres Kadınları da Erkekleri de Farklı Etkiliyor”
“İlk Buluşmada Onu Kendinize Aşık Edin”
“Tuğçe Altuğ ve Deniz Celiloğlu “NORA (Bir Bebek Evi)” Oyunuyla Aynı Sahnede!”
“Şehirli ve Modern Erkeğin Yeni Yıl Hediyesi W Collection’dan!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32