Türkiye’nin genç ve dinamik orkestrası, her sezonun belkemiğini oluşturan “Dünden Bugüne” dizisine bu yıl da devam ediyor. Her biri müzik dünyasının büyük yıldızlarından birini konuk eden, belli tema ve bağlantıları içeren programlar, bu orkestranın müzik yaşamımızda ayrıcalıklı yerini yeniden gözler önüne seriyor.
Cem Mansur’un artık alışkanlık haline gelen sohbetleri, neredeyse müzikal bir dünya turu olan bu konserleri daha da renklendiriyor.
Virtüoz klarnetin gülüşü ve hüznü
Akbank Oda Orkestrası Şefi Cem Mansur’a göre bir konser programına baktığımızda,
özellikle önemli bir solistin katılımı söz konusuysa, “hangi konçerto” nun seslendirildiğini düşünürüz. Akbank Oda Orkestrası’nın bu programı, “konçerto” adını taşıyan üç eser içermesine rağmen, bunların hiçbirinin günümüzün büyük klarnet virtüozu Chen Halevi’yle ilgisi yok.
Geçen sezon da orkestraya konuk olan Halevi bu konserlerde, çalgısı için en etkileyici eserleri üretmiş olan Weber’in konçertolarından biri yerine, Klarnetli Beşlisi’ni orkestra eşliğinde yorumluyor. Klarnet tekniği ve renk yelpazesine “çağ atlatmış” bu bestecinin yanı sıra Arjantinli besteci Golijov’dan rengarenk bir müziği tanıma fırsatını da veriyor bize. Klarnetin hüzünlü ve hareketli karakteri Yahudi Halk müziği “Klezmer”in önde gelen özelliklerinden.
Orkestra içinden birden fazla solistin kalımıyla oluşan “Konçerto Grosso” (Büyük Konçerto) barok deha Handel’in sık sık kullandığı bir biçim. Handel’in konçertolarından biriyle başlayan programın ikinci yarısı, bu büyük ustaya iki göndermeden oluşuyor: Avustralyalı besteci Grainger’den şakacı bir selam ve neo-romantik akımın büyük bestecilerinden İsviçreli Ernst Bloch’tan piyano sololarının ön plana çıktığı bir başyapıt.
Konserler, 17 Kasım Çarşamba günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi/ Sohbet: 20:00, Konser 20:30, 18 Kasım Perşembe günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda/ Sohbet: 19:30, Konser 20:00 ve 21 Kasım Pazar günü Sabancı Üniversitesi’nde Sohbet: 19:30, Konser:20:00