Türkiye’de 1980’lerin başında kadınların, isyan, keşif ve hayal etme yani feminist hareket oluşturma hikayelerini anlatan İsyan-ı Nisvan’ın Pera Müzesi’nde, 3 Aralık Çarşamba saat 19:30’daki özel gösterimine herkes davetlidir…
FİLMİN KÜNYESİ:
2008, DV, Renkli, 58’, Türkçe, İngilizce Altyazılı
Yapım: Filmmor Kadın Kooperatifi / Yönetmen: Melek Özman / Görüntü Yönetmeni: Ülkü Songül / Müzik: Fulya Özlem, Neslihan Engin / Kurgu: Melek Özman
1970’lerdeki feminist hareket tüm dünyayı etkilemiş; 1975 Dünya Kadın Yılı ilan edilmiş; Türkiye’de de kadınlar, kadınlık konuşulur olmuşken YAZKO (Yazarlar ve Çevirmenler Kooperatifi), yine kadınların salık vermesiyle, kadınlarla ilgili bir dizi kitabı Türkçeye çevirmek ister. Bu çeviri çalışmasını yapmak üzere buluşan ama öncesinde de kadınlık durumuna hal çare ararken yolları çakışmış kadınlar çeviri yapmaktan kısa bir süre sonra vazgeçer, çünkü “feminist bir hareket oluşturmak” olur artık amaçları…
Belgesel sekiz kadının yer aldığı ‘çeviri grubu’ndan binlerce kadının katıldığı bir harekete dönüşen ‘feminist bir hareket oluşturmak’ düşünün, tüm özneleri değilse de ilk öznelerini bir araya getiriyor: Şirin Tekeli, Zeynep Avcı, Stella Ovadia, Gülnur Savran, Şule Aytaç, Gülseli İnal, Yaprak Zihnioğlu, Ferai Tınç, Nakiye Boran, Müzeyyen Aytaç, Nükhet Sirman, Fevziye Sayılan, Yıldız Ecevit, Gülser Kayır, Canan Arın, Ayşe Düzkan, Handan Koç, Filiz Kerestecioğlu…
İlk eylemlerin: Somut’ta Kadın Sayfası, Kadın Hakları ve Sorunları Sempozyumu, Kadın Çevresi, Kadın Çevresi’nin Aynaları, Dayağa Karşı Kampanya, Kadın Şenliği, Geçici Modern Kadın Müzesi, Bedenimiz Bizimdir Kampanyası, 1. Feminist Konferans’ın, ama daha çok kadınların birlikte keşfetme, hayal etme, eyleme ve isyan etme deneyimlerini yani Türkiye’de, feminist bir hareket oluşmasının ilk yıllarının filmi…Bir yanıyla da hepimize katkısıyla, biz filmi yapanların da kendi tarihimizin filmi İsyan-ı Nisvan’ı 3 Aralık 2008 Çarşamba akşamı saat 19:30’da Pera Müzesi’nde hep birlikte izlemek üzere…
Yer: Pera Müzesi
Tarih: 3 Aralık 2008 Çarşamba
Saat: 19:30
FILMMOR KADIN KOOPERATİFİ (FİLMMOR)
2003 yılında kurulan ve sadece kadınların katılımına açık olan Filmmor’un amaçları:
• Kadınların ve tüm yaşam deneyimlerinin görünürlüğünü, kadınlar arası deneyim alışverişini artırmak,
• Kadınların sinema ve medyaya katılımını, bu alanda kendilerini ifade edebilme olanaklarını, üretim ve güçlerini artırmak.
• Ve elbette sinemada ve nihayet her alanda cinsiyet eşitsizliklerinin olmadığı, kadınlar ve erkeklerin eşit fırsatlara ve koşullara sahip olduğu, şiddet ve ayrımcılığın olmadığı bir gelecek…
FİLMMOR ETKİNLİKLERİ:
• Sinema Atölyeleri: Sözlü Tarih, Filmin Cinsiyeti, Feminist Sinema gibi temalarda kadınların sinema bilgi ve deneyimini edinebildiği 4 sinema atölyesinde aynı zamanda atölye katılımcıları ilk filmlerini çekiyor. Atölyemor’da şimdiye kadar 2 kısa, 6 orta metraj, 8 film üretildi, bir eleştiri yazısı yazıldı.
SERGİLER:
1- Kadınların Gözünden Kadınlar: 9 kadın fotoğrafçının katıldığı Karma Fotoğraf Sergisi, 2007, İstanbul, Diyarbakır
2- Namus İçin Neler Çektik: 4 kadın fotoğrafçının 4 kadın sinemacının katılımıyla hazırlanan film fotoğraf sergisi, 2008, İstanbul, Diyarbakır, Van
FİLM YAPIMLARI
2003 yılından beri farklı kadınlık halleri ve deneyimlerine dair 9 film yaptık. Kadınlarla, kadınlara dair ve kadınlar için film yapmayı, kadınların film projelerine yapım desteği vermeyi sürdürüyoruz.
• Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali
Sadece kadın yönetmenlerin filmleriyle, İstanbul’da başlayıp her yıl Türkiye’nin farklı şehirlerini dolaşan festival altı yıldır çeşitli tema ve etkinliklerle sürüyor:
1. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, ‘Kadınlar Sinema Yapıyor’, 2-9 Şubat 2003, İstanbul
2. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 8-14 Mart 2004, İstanbul, 15-20 Mart - Diyarbakır
3. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, ‘İnce Örülmüş Sık Dokunmuş Filmler’, 11-18 Mart 2005, İstanbul, 1-2 Nisan Diyarbakır, 6-7 Nisan Batman
4. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, ‘Kadınların Şiddete Bakışı’, 11-18 Mart 2006, İstanbul, 25-26 Mart Samsun, 1-2 Nisan Diyarbakır, 3-4 Nisan Van
5. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, ‘Namus’, 10-18 Mart 2007, İstanbul, 24-25 Mart Ağrı, 30-31 Mart Diyarbakır, 7-8 Nisan Van
6. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, ‘Kadınların Tarihi: İtaat, İsyan, Feminizm’, 14-22 Mart 2008, İstanbul, 28-29 Mart Eskişehir, 4-5 Nisan Tunceli, 11-12 Nisan Van
Ayrıca, Kadınların Medya İzleme Grubu’ndan Anayasa Kadın Platformu’na kadın örgütleri ile birlikte kampanyalar yürütüyor, bu kampanyalar ve çeşitli kadın örgütleri için görsel materyaller, filmler hazırlıyor; hem kendi ürettiklerimizi hem de Türkiye’de kadınların çeşitli üretimlerini Türkiye’de ve Türkiye dışındaki çeşitli etkinliklerle paylaşmayı sürdürüyoruz.