>

KÜLTÜR-SANAT

Gülten Dayıoğlu “Bana Hayattayken Sahip Çıktılar”

50. Sanat Yılı’nda Gülten Dayıoğlu’nun Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’na katkıları konuşulmaya devam ediyor.
 
   
 
 
     

Altın Kitaplar ve İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi tarafından organize edilen “50. Sanat Yılı’nda Gülten Dayıoğlu” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Bir söyleşi ve bir panelden oluşan etkinlikte Gülten Dayıoğlu’nun Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’na katkıları irdelendi.

Faruk Şüyün’un yönettiği “Bir Yaşamış, Bir Yazmış” başlıklı söyleşi ile başlayan etkinlikte Gülten Dayıoğlu, “Muradıma erdim, ölmeden böyle kutlamaları görmek çok büyük mutluluk. Bana hayattayken sahip çıktılar,” diyerek duygularını ifade etti.

Keyifli anların da yaşandığı söyleşide Faruk Şüyün’un Gülten Dayıoğlu’nun 50. Yıl kutlamaları için “düğünüm” ifadesini kullandığını hatırlatması üzerine Dayıoğlu, “Demek ki benim için en büyük mutluluk evlenmekmiş ki öyle ifade edebildim,” dedi. Çocukken yaptığı yaramazlıkları da anlatan Dayıoğlu ağaca tırmanınca büyüklerinin kendisine, “Kızım kimse almayacak seni, evde kalacaksın,” diyerek kızdıklarını söylemesi salonda gülüşmelere neden oldu.

KIZ ÇOCUKLARININ TOPLUMDAKİ YERİ


Söyleşinin ardından ise “50. Sanat Yılı’nda Gülten Dayıoğlu” başlıklı panele geçildi. Prof. Dr. Cahit Kavcar’ın moderatorlüğünde yürütülen panelde Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün ve genç akademisyenleri temsilen Araştırma Görevlisi Melda Karagöz, Gülten Dayıoğlu’nun Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’na katkıları irdeledi.

Prof. Dr. Sedat Sever, Gülten Dayıoğlu’nun Dayıoğlu’nun Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’na katkıları için, “Romanlarla çocuklara düşünme yetisi öğretiyoruz, insan olmak için insana ilişkin duyarlılıkları yüreklerine veriyoruz. Gülten Dayıoğlu da çocukların belleklerine sevgiye dair kalıcı izler bırakmış, onların duyarlılıklarını ısıtmıştır,” derken Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün ise kitaplarda geçen kız çocuk karakterlerini anlattığı konuşmasında Gülten Dayıoğlu’nun Yeşil Kiraz ile bugün bile şiddet gören kadınların nabzını tuttuğunu belirtti. Dilidüzgün, “Dayıoğlu, tüketim kültürünün egemenliğinin artmasını fark etmiş olmalı ki bu kitapla sosyolojik bir eleştiri yapıyor ve kız çocuklarının toplumdaki yerini tespit ediyor,” dedi. Araştırma Görevlisi Melda Karagöz ise Gülten Dayıoğlu’nun kitapları ile bilimsel kurgu yaptığını ve neden-sonuç ilişkisini çok başarılı kurduğunu açıkladı.

Etkinlik katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesi ile son buldu.

facebook.com/altinkitaplar
twitter.com/altinkitaplar

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>