Gelenekten Geleceğe Altın Portakal
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Türk Sineması’nın gelişim çizgisine önemli katkılar sunduğunu belirtti.
46. Festival çerçevesinde düzenlenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na başvuran 43 filmin 26’sının ilk yapım olmasına ve başvurusu yapılan filmlerin yönetmenlerinin yarıdan çoğunun 70’li ve 80’li yıllarda doğmuş gençlerden oluşmasına da dikkat çeken Başkan Akaydın, 46 yıllık Altın Portakal geleneğinin Türk Sinemasının geleceğe uzanan yolunda önemli bir işlevi yerine getirdiğini vurguladı.
İki kuşak bir arada
Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nin, kurumlaşmanın ötesinde sinema sektörü açısından çekim merkezi haline geldiğine vurguda bulunan Başkan Akaydın, çevrilen her Türk filminin yapımcı ve yönetmeninin hayalini Altın Portakal ödülünün süslediğini; 46. Festival’e başvuran filmlerin yarısından çoğunun ilk yapım olmasının buna tanıklık ettiğini belirtti.
Altın Portakal Film Festivali’nin, genç sinemacılara destek olmayı, önüne en önemli görevlerinden biri olarak koyduğunu belirten Başkan Akaydın, bu amacın ilk adımlarından biri olarak bu yıldan itibaren “İlk Film Altın Portakalı” ödülünü koyduklarını; böylelikle ilk filmini yapan sinemacıları sinemaya özendirmenin yanında onlara parasal katkı da sunmuş olduklarını vurguladı. Türk Sinemasının 60’lı yıllarının 46. Festival’in bu yılki temalarından biri olarak ele alınıp işleneceğine de değinen Başkan Akaydın, Altın Portakal Film Festivali’nin 60’lı yılların sinemacıları ve sanatçılarıyla bugünün genç sinemacılarını Antalya’da buluşturacağını, iki kuşağı bir araya getireceğini belirtti.
Genç sinemacılara Portakal desteği
Antalyalı gençleri sinemaya özendirmek için 46. Festival çerçevesinde sinema eğitimi gören öğrenciler arasından Gençlik Jürisi oluşturacaklarını belirten Başkan Akaydın, sinemanın kalbinin attığı en önemli kentlerden biri olan Antalya’dan sinemacıların çıkması; Antalya’nın kendi sinemacılarını yetiştirmesi için Akdeniz Üniversitesi’yle işbirliği içinde olduklarını; bu amaçla İletişim Fakültesi Radyo Sinema Televizyon Bölümü öğrencileri ve Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü öğrencileri ile ortak çalışma başlatacaklarını söyledi.
Kısa Film ve Belgesel Film yarışmalarına yapılan başvurularda son yıllarda gerçekleşen artış eğiliminin de Uzun Metraj dalında olduğu gibi Altın Portakal’ın çekim merkezi haline geldiğine işaret ettiğine dikkat çeken Akaydın, gelenekten geleceğe uzanan yolda Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin, Türk Sinemasına güç vermeye ve ondan güç almaya devam edeceğini bildirdi.
Uluslararası’na ilgi büyüyor
46. Festival’in Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından örnekler izlenecek; yarışma dışı bölümde ise beş kıtadan yapıtlar yer alacak.
Başkan Akaydın, dünyanın çeşitli bölgelerinden ve ülkelerinden Uluslararası Yarışma’ya katılan filmlerin de, ulusal yarışma filmleriyle birlikte 15 Eylül 2009 tarihinde düzenlenecek basın toplantısında açıklanacağını belirtti. Akaydın, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin dünya sinemasının çekim merkezlerinden biri haline gelerek, önümüzdeki yıllarda dünya festivallerinin ilk sıralarında anılmaya başlamasını hedeflediklerini söyledi.
DİĞER HABERLER
9.Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali Başlıyor!
9.Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali’nin etkinlik programı açıklandı…
“Piyasadaki Yeni Uyuşturucu Maddeye Dikkat!”
“43.İstanbul Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu”
“Levi’s®`tan Bisiklet Tutkunlarına Özel Koleksiyon”
“Sosyal Medya Yalnızlaştırıyor Mu?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32