Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşçi Alımı Anlaşması’nın 50. yılını çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle kutlayan Goethe Enstitüsü; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile 30 Ekim 2011, Pazar günü saat 16:00’da MSGSÜ Tophane- i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılacak olan “Fiktion Okzident” başlıklı sergide, on dokuz sanatçının eserlerine yer veriyor.
Türkiye ile Almanya arasındaki kültürel diyaloga bir yandan umut verici özlemler diğer yandan ön yargılar damgasını vurmuştur. Her iki kültürde de var olan bu kurgulanmış dünyalar, kültürel, toplumsal ve düşünsel ortak yaşamın temelini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. İstanbul’da MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek “Fiktion Okzident” sergisi; on dokuz sanatçının yapıtlarıyla, zihinlerimizde var olan ve gündelik hayatımıza yansıyan olguları, değişik açılardan, sanatçıların gözüyle ele alıyor.
“Fiktion Okzident” sergisinde eserleriyle yer alacak sanatçılar; Banu Birecikligil, Altan Çelem, Neco Çelik, Timur Çelik, Nezaket Ekici, Esra Ersen, Ali Kepenek, Azade Köker, Sedat Mehder, Kınay Olcaytu, İrfan Önürmen, Denizhan Özer, Ferhat Özgür, Şener Özmen, Esat Tekand, Cengiz Tekin, Nurseren Tor, Vahit Tuna ve Hanefi Yeter.
Sergi, Türkiye-Almanya ilişkilerini kalıcı bir biçimde tamamen yeni bir toplumsal ve politik temele dayandıran, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 50. yıldönümü nedeniyle tasarlandı. Serginin içeriği iki kültür politikası alanına dayanıyor. Birinci alan, Almanya’ya göç ve toplumsal değişimleri konu edinen ve bu değişimleri dillendiren verimli bir Türkiye-Almanya sanat gelişimi ile tanımlanıyor. İkinci alan ise, Türkiye’de Batı’nın algılanışı ile globalleşme ve göç sonucunda kültürel ve toplumsal değişimlere odaklanıyor.
Goethe Enstitüsü, “Fiktion Okzident” sergisi için, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle bu gelişmenin Türkiye’deki etkisini irdeleyen çalışmaları seçerek, ilgililere sunuyor. Serginin kuratörlüğünü Çetin Güzelhan, Johannes Odenthal ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Emre Zeytinoğlu üstleniyor. Serginin organizasyonunu yapan kurumlar, hayali dünyaların hassas alanına giriyor ve seçilmiş örnekler üzerinden bir yakınlaşma deneyine girişiyorlar.
Serginin gerçekleşmesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Stiftung Mercator’un desteğiyle mümkün oldu. Stiftung Mercator, sergiye paralel olarak gerçekleştirilen bir eğitim programını teşvik ediyor. Özel turlar, etkinlikler ve eğitim malzemeleri içeren bu program, Türkiye ile birlikte Almanya’da da kültürel politik ve pedagojik alanda özellikle öğrencilere, öğretmenlere ve kültür elçilerine hitap ediyor.
30 Ekim Pazar günü saat 16:00’da MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılacak olan “Fiktion Okzident” sergisi, 26 Kasım’a dek ziyaret edilebilecek.
Goethe Enstitüsü, serginin yanı sıra; aynı konuya farklı açılardan değinen çeşitli edebiyat ve film etkinlikleri, farklı kültürel ve toplum-bilimsel projeler gerçekleştirecek.
DİĞER HABERLER
Rober Hatemo ve Yıldız Tilbe’den Yılın Şarkısı: “Bu Delikanlıyı Unutamazsın”
Türk pop müziğinin iki efsane ismi hayranlarını büyüleyecek projede bir araya geliyor.
“Çok Çabuk Yağlanan Saçlar İçin Öneri...”
“İşyerinde Doğru Beslenme Önerileri:”
“K.Minogue kıyafetlerine 400 bin ziyaretçi”
“Kate Winslet'a teklif var... ”
“Su diyeti, 5 günde 3 kilo zayıflatıyor”
“Bahar Yorgunluğuna İyi Gelen Besinler”
““Yeni Dünya” Filminin Geliri Down Sendromlu Çocuklara Bağışlanacak!”
“Mülakatta moraliniz bozulursa ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32