>

KÜLTÜR-SANAT

Dijital kitap, hayatı kolaylaştırıyor

Kitap sektörünün iPod'u olarak tanımlanan dijital kitap Kindle, kitapseverlerin son yıllardaki en iyi dostu oldu.
 
   
 
 
     
Elektronik ticarete kitap satarak başlayan amazon.com'un icadı olan Kindle, kullanıcıya istediği an gazete ve kitap okuma imkanı veriyor.

Pratikliği sayesinde hayatı kolaylaştıran cihaz, ABD'de adeta bir hastalık haline geldi. Dijital kitabı kullananlar arasında Tom Hanks gibi birçok ünlü Hollywood yıldızı da yer alıyor. Daha çok gazete okumak için kullanılan Kindle, sadece geçtiğimiz yıl ABD'de 500 binden fazla satmıştı. Cihazı bu denli çekici kılan ekrandaki görünümün basılı gazete ve kitaplardan pek farkı olmamasından kaynaklanıyor.


Ayrıca kablosuz olması kullanıcılara istedikleri kitabı 30 saniyede indirme imkanı sağlıyor. Kindle'a PDF dosyası ve müzik atmak da mümkün. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da 'Kindle'ı elinden bırakamadığını söylemişti. Ancak cihazın Türkiye'de yaygınlaşması için -İngilizcesini geliştirmek isteyenler karşı çıksa da- dilinin Türkçeleştirilmesi gerekiyor. Hatta kitapların dijital kopyaları Türkçe hazırlanmalı. Bu duruma sıcak bakmayan yayıncıların gerekçesi ise kitapların da kaset gibi bir anda değersizleşme ihtimali.


Geçtiğimiz yıl Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuşan Paulo Coelho, yayıncıların e-kitapları düşman olarak görmesinin yersiz olduğunu söylemişti. Hatta bu sayede kitap satışlarının arttığını ileri sürmüştü. Ancak e-kitabın sektörüne fazla para kazandırmadığı belirtiliyor. Ünlü yazar Stephen King, bir hikâyesini sadece e-kitap olarak internetten yayınladığında 24 saat içinde 400 bin kullanıcı tarafından indirilmişti.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>