22 Nisan Cuma günü saat 18.00’de Cemal Reşit Rey Konser salonu’nda yapılacak açılış töreni ile başlayacak festivale dünyanın çeşitli ülkelerinden filmler katılıyor.
Festivalde Çocuklar İçin Tam 98 Film Buluşuyor…
2. Mini Bank Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali’nde filmler “Hayao Miyazaki’den Animasyonlar”, “Minik Öyküler”, “Uzun Öyküler”, “Şarkılı Öyküler”, “Komik Hayvanlar”, “Şimdi Okullu Olduk”, ”Ben Artık Büyüdüm”, “Ben Kendim Yapabilirim”, “Ayşecik Filmleri”, “Jiri Trnka’dan Kukla Filmleri”, “Ebeveynler İçin Çocuk Dünyası” başlıkları altında gösterilecek
Program hazırlanırken, çocukların gelişim basamakları ve psiko-pedagojik yapısı dikkate alınarak 3-5, 6-9, 9 yaş ve üzeri yaş gruplarına yönelik farklı filmler seçildi. Festival boyunca, dünyanın pek çok ülkesinden aralarında çizgi ve kukla filmlerin de bulunduğu uzun ve kısa metrajlı 100’e yakın film çocuklarla buluşuyor. Festival filmleri; Profilo Alışveriş Merkezi Odeon Cineplex, Altunizade Capitol Alışveriş Merkezi Capitol Spectrum 14 Sinemaları, Osmanlı Bankası Müzesi Sineması ve Fransız Kültür Merkezi sinemalarında gösterilecek.
Garanti Mini Bank üyeleri, tüm filmleri Garanti Mini Bank kartlarını göstererek ücretsiz izleyebilecek. Kültür merkezlerindeki gösterimlerin ücretsiz gerçekleştirileceği festivalde, Cineplex ve Capitol Spectrum14 sinemalarında yapılacak gösterimlere giriş ücreti 5 YTL olacak..
Fazıl Say’dan Çocuklara 23 Nisan Armağanı…
Dünyaca ünlü sanatçımız Fazıl Say, bu yıl son derece önemli bir etkinlikle Festivalimize konuk oluyor. Fazıl Say’ın piyanosu başında çocuklarla birlikte yapacağı atölye çalışması festivalin ikinci gününe denk gelen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, 800 çocuğun katılımıyla GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜRLÜK BİNASI, KONFERANS SALONU’nunda gerçekleştirilecek.
Çocukların Mozart, Bach gibi ünlü bestecilerin hayat öyküleriyle birlikte müziklerini Fazıl Say’ın piyanosundan dinleyecekleri, belki piyanonun tuşlarına Fazıl Say’la birlikte dokunacakları “Klasik Müzik Atölyesi”nde, usta sanatçı çocukları müziğin sihirli dünyasında iki saatlik bir yolculuğa çıkaracak.
Festival Bu Sene de İnteraktif Oyunları Ve Kuklayı Unutmadı…
Ali Murat Erkorkmaz 25 Nisan 2005 Pazartesi günü Odeon Cineplex, 26 Nisan 2005 Salı günü Capitol Spectrum14 Sinemalarında çocuklarla yapacağı etkinlikte, “Compishco”yu çocuklarla tanıştıracak. Yapay zeka içeren, insan gibi düşünebilen ilk yazılım olan Compishco ile çocuklar sohbet edebilecekler. Etkinliğin ikinci bölümünde ROBOLABB isimli çizgi diziden daha önce yayınlanmamış bir bölüm gösterilecektir.
Dünyanın yaklaşık 50 ülkesinde gösterilen ve katıldığı birçok festivalde ödül alan Ali Murat Erkorkmaz’ın çocuklarla yapacağı Atölye Çalışması’ndaki animasyonları, festival kapsamında ilk kez gösterilecek.
Yıllardır kukla tiyatrosu ve gölge oyunları üzerine çalışmalar yapan Cengiz Özek ise kukla gösterileri ve kukla atölyesi ile 27 Nisan 2005 Çarşamba günü Fransız Kültür Merkezi’nde çocuklarla buluşacak.
“Mini Bank 2. Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali” Programı
Film Gösterimleri
Çocukların ilgisini çekecek, onları farklı ve renkli dünyalarla tanıştıracak dünyanın çeşitli ülkelerinden seçilen filmlerle hazırlanan programda, pek çok film ilk kez Mini Bank 2. Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali kapsamında çocuklarla buluşacak.
Çocuk Filmleri
Mizahın, özellikle çocukların sosyal yeterlilik geliştirme tarzlarında büyük rol oynadığı, çocuk psikiyatristleri ve pedagoglarca kabul ediliyor. Psikolog Paul McGhee, mizahın sosyal bağ oluşturduğunu, beyni uyararak öğrenilen şeylerin hafızada kalmasını sağladığını, hayal, merak, umut dünyalarına yenilikler kattığını ve yaratıcılığı artırdığını, stres ve kaygıyla mücadelede bir yöntem olduğunu, utanç verici bir durumdan kurtardığı, söylenmesi zor olan şeylerin ifadesini kolaylaştırdığını ve neşelendirdiğini altını çizerek vurguluyor. “Sizi güldüren birini sevmemeniz zordur” diyerek, mizah yeteneği olan çocukların sosyal ilişkilerinde daha başarılı olduklarını belirtiyor.
Çocukların, yukarıda belirtilen temel gelişim basamakları ve psiko-pedagojik yapısı dikkate alınarak hazırlanan programda, filmler yaş gruplarına göre üç bölümde toplanıyor.
3-5 yaş gruplarına yönelik filmler.
6-9 yaş gruplarına yönelik filmler
9 yaş ve üzeri gruplarına yönelik alt yazılı filmler
Bu yıl festivalde bir ilk gerçekleştirilerek 3 – 5 yaş ve 6 – 9 yaş gruplarına yapılacak film gösterimlerinde filmler, “Masalcı” eşliğinde gösterilecektir. Nurgül Uluç koordinasyonunda Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nin genç tiyatro oyuncuları “Masalcı Abla” ve “Masalcı Abi” kimlikleriyle film gösterimi sırasında küçük izleyicilere filmin anlatımını üstleneceklerdir. Masal diliyle yapılacak anlatımlar eşliğinde küçükler eğlenerek filmlerini izleyecekler.
Şişli Terakki Vakfı Anaokulu ve İlköğretim Okulu Öğrencileri
Herkesi Şaşırtacak…
Mini Bank 2. Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali bir başka ilke daha öncülük ediyor. “Ben Kendim Yapabilirim” bölümünde, çocukların yaptıkları çizgi filmler ilk kez büyük kitlelerle buluşacak. Şişli Terakki Vakfı Ana Sınıfı ve İlköğretim Okulu öğrencilerinin hazırladıkları, bazı filmlerin senaryolarının da kendilerine ait olan çizgi filmler küçük animatörlerinde katıldığı seanslarda gösterilecek.
Küçük Senaristlerden Hikayeler: “Filmimin Hikayesi” Yarışması
Festivalden önce, 7-11 yaş grubundaki çocuklar arasında düzenlenen “Filmimin Hikayesi” öykü yarışmasında, çocukların hayallerindeki filmin öyküsünü yazarak katıldıkları yarışmada seçilen 50 öykünün yazarları, 22 Nisan 2005 Cuma günü yapılacak festival açılışı “Ödül Töreni”nde açıklanacak.
Kitapçılarda satışa da sunulacak olan “Filmimin Hikayesi” kitabından elde edilen gelir Umut Çocukları Vakfı’na bağışlanacaktır.
Öyküler, Demet Akbağ (sanatçı), Sevinç Baloğlu (Türsak Genel Müdürü), Gülten Dayıoğlu (yazar), Naciye Günal (Garanti Bankası, Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü), Cem Mumcu (yazar) ve Sevin Okyay’dan (yazar) oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Seçilen 50 öykü bir kitapta toplanacak.
Sevin Okyay’la Çocuk Jürisi Atölyesi
Diğer adı “Festivalin En Sevilen Çocuk Filmi” yarışması olan etkinlikte; yaşları 9-11 arasında değişen Fransız, İngiliz, İtalyan, Alman ve Türk çocuklardan oluşan Uluslararası Çocuk Jürisi, Yazar Sevin Okyay yöneticiliğinde “Bir Jüri Üyesi Nasıl Olunur?” konulu atölye çalışmasına katılacaklar. Jüri üyesi çocuklar bu atölye çalışmasının ardından 5 filmi izleyip değerlendirerek “En Sevilen Çocuk Filmini” seçecekler.