Berlin’de bulunan Theater 28 tarafından, T.C. Berlin Başkonsolosu M. Mustafa Çelik’in himayesinde gerçekleştirilen Berlin Tiyatro Festivali, 2018 yılında 3. yaşını kutluyor. Üç yıl boyunca Berlin’deki Alman tiyatroseverleri, Türk Tiyatrosu’nun en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan festival, bu yıl 8- 13 Mayıs tarihleri arasında altısı Türkiye’den, biri de Kıbrıs’tan olmak üzere tiyatro dünyasının değerli isimlerini ağırlayacak. 3. yıl programında açıklanan ilk oyun, Tiyatro Keyfini‘nin yönettiği ‘Gözlerin Ardında Müzikali’.
Theatre 28, ilkinin gerçekleştirildiği 2016 yılından bu yana festivallerine Ankara Devlet Tiyatrosu, Antalya Şehir Tiyatrosuna, Hayal Perdesi İstanbul, Bursa Şehir Tiyatrosu, Bursa Devlet Tiyatrosu ve Lefkoşa Şehir Tiyatroları gibi bir çok tiyatro grubunu ve tiyatro emekçisini Berlin’e konuk etti.
ÜÇ YILDA ONLARCA OYUN VE 15 BİN YAKIN SEYİRCİ
Avrupa’nın kültür başkenti olan Berlin’in tiyatro haritasında önemli bir yer edinmesini sağlayan ve geride bıraktığı 3 yılda, 30’dan fazla oyunda 200’e yakın sanatçı, 15 Bin’in üzerinde seyirciyi ağırlayan Berlin Tiyatro Festivali, sadece Türk seyirci ile sınırlı kalmayan, Alman tiyatro severleri de kucaklayan ‘bir marka festival’ olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
TİYATRO OYUNCULARININ YOĞUN İLGİSİ
Berlin Tiyatro Festivali’nin 3. yılı nedeniyle 18 Ocak 2018 Çarşamba günü Beyoğlu Grand Pera’da bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısına Theater28 Genel Sanat Yönetmeni ve Festival Başkanı Ufuk Güldü, Berlin Tiyatro Festivali Türkiye Koordinatörü Faik Ertener, Ülkemizin yetiştirdiği değerli oyuncu Gülriz Sururi, Berlin Tiyatro Festivali Genel Sekreteri Yetkin Yüksel, Devlet Opera ve Balesi Önceki Genel Müdürü Remzi Buharalı, Tuba Ünsal, Oya İnci, Murat Şeker, Müfit Can Saçıntı, İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) Müdürü Atilla Şendil, İDT Müdür yardımcısı Kubilay Karslıoğlu, Müzisyen Fide Köksal, Mustafa İri ve ulusal gazetelerimizin kültür ve sanat yazarları katıldı.
AVRUPA’NIN ORTASINDA TÜRK FESTİVALİ
Berlin Tiyatro Festivali’nin Başkanı Ufuk Güldü yaptığı açılış konuşmasında “Üç yıl önce, Almanya’da yaşayan Türklerin artık kendi dillerini konuşmakta zorlandıklarını fark ettim. Üzüntü içinde kendi kültürlerinden uzaklaştıklarını gözlemledim. O dönemin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başaran ile Berlin’de bir Türkçe Tiyatro Festivali gerçekleştirmeyi hedefledik. Tiyatro, insanı insana anlatan tek sanat olduğunu biliyoruz. Konuşma ve düşünme açısından insanları etkileyen tek sanat olduğunu da çok iyi biliyoruz. O yüzden ülkemizin dört bir yanında bulunan tiyatrolarla birlikte bu çabanın içine girdik. 3 yıl gibi kısa bir zamanda 15.000 seyirciye ulaşmak bizim için onur verici bir durum. Avrupa’da yaşayan Türk soydaşlarımız ile birlikte Türkiye’den gelen sanatçılarımızı ve onların oyunlarını Berlin’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Festivalimize sadece Berlin’de yaşayan Türkler gelmiyor. Avrupa’nın birçok ülkesinden de seyirci soydaşlarımız bulunuyor. Alman seyirciler festivalimize özel ilgi gösteriyor.”
Festival Başkanı Ufuk Güldü konuşmasında, 5 büyük prodüksiyon ve 2 alternatif oyunun yanı sıra fuaye sohbetleriyle de bambaşka bir festival olacağını belirterek, programı tanıttı: “ Festivalimiz için Türkiye sahnelerinde oynanan ve ses getiren başarılı bir seçki hazırladık. Bir birinden yetenekli oyuncuların eşsiz yapımlarla Almanya’da da görülmesi ve izlenecek olması bizi çok keyiflendiriyor. Tiyatro Keyfi, üstün bir sosyal sorumluluk projesi olarak sahnelenen ‘Gözlerin Ardında Müzikali’ ile konuğumuz olacak açılış oyunumuz. Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı olan Mehmet Akif, sabırsızlıkla beklediğimiz işlerdendi.
Benzer şekilde Ahmed Yesevî’de Bursa Devlet Tiyatrosu’ndan gelerek programa renk katacak. Tüm Türkiye’de romanıyla büyük sükse yapan Sabahattin Ali’nin eseri ‘Kürk Mantolu Madonna’, Tuba Ünsal Prodüksiyon tarafından sahnelendi. Son büyük yapım olarak yine Bursa’dan bir misafirimiz olacak. Bursa Şehir Tiyatrosu’nun dillere destan komedisi ‘Gulyabâni’, küresel bir mutsuzluk içindeki dünyamıza Avrupa’dan da huzur ve kahkaha dağıtacak. Geleneksel dilimizin güzel ve naif tadını hatırlatacak.
Festivallerin büyük projeler kadar minimal yapıdaki oyunlara, alternatif seçimlere de ihtiyacı var. Bu yılki programa 2 de alternatif oyun ekledik. Lefkoşe Belediye Tiyatrosu’ndan ‘İki Kişilik Hırgür’, Hayal Perdesi İstanbul’dan ‘Üç Kız Kardeş’, hem reji hem de oyunculuk açısından yeniliklerle geliyorlar festivalimize. Deneysel işleri seven festival meraklıları için vazgeçilmez olan bu tür oyunların Türkiye’de hakkıyla yapıldığını görmek, eminim ki Almanya’da yaşayan sanatseverler için de gurur verici bir deneyim olacak.
Konu tiyatro olunca, özellikle fuaye sohbetlerinin yeri ve önemi bir başkadır. Program takviminde birbirinden değerli isimlerin yer aldığı sohbet günleri ve saatleri daha şimdiden bize en çok sorulan sorular arasında. Programda kimler yok ki; Engin Alkan, Mehmet Özgür, Reha Özcan, Müfit Can Saçıntı, Murat Şeker ve Rasim Öztekin. Konuklarımız, eğlenceli, düşündürücü ve birçok değerli bilgiyi bu sohbetler sayesinde duyacak, keyifli saatler geçirecekler. Birebir olarak aynı ortamda tiyatroyu konuşmak, festival ekibi olarak bizlerin de gerçekleşmesinden onur duyduğumuz en büyük misyonlardan biri.’’
EN BÜYÜK DESTEK T.C. DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN
Theater28’in genel sanat yönetmeni ve festivalin başkanı Ufuk Güldü, üçüncüsü gerçekleşecek olan festivale katkı sunanlara da teşekkür etmeyi unutmadı. Güldü konuşmasında; ‘Festivalimize en büyük desteği Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Tanıtım Fonu’ndan sağlamış bulunmaktayız. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’na, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’ne ve Berlin Başkonsolosluğuna tüm sanatseverler adına teşekkürü bir borç bilirim.’’ dedi.