Yarım asırdır sinemamızın kalbinin attığı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 10 Ekim’de başladığı sinema maratonu 18 Ekim Cumartesi gecesi gerçekleşen ödül töreniyle sonlandı. Türkiye’nin en köklü film şenliği, 51. yılında “Gelenekten Geleceğe” temasıyla sinemanın tüm bileşenlerini bir hafta boyunca sanatseverlerle buluşturdu.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren direktörlüğünde bu yıl 51.’si gerçekleştirilen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin kapanış gecesi EXPO Center’da düzenlenen ve izleyiciler arasında Antalya halkının da olduğu kapanış töreni ile sona erdi.
Çevre duyarlılığı, başarılı kadınları, gençlerin cesareti, çocukluk hayalleri ve sanatçısının halleriyle Türkiye, Antalya Altın Portakal yarışındaki filmlerden yansıdı. Festivalin büyük ödülü Altın Portakal Venüs Heykeli için yarışan filmlerse Türkiye’nin aynası gibiydi.
Filmlerin yanı sıra; genç fikirlerin hayata geçmesi, kadınların sosyal hayatta artan başarıları, çocuklar ve çevre konularının gündemde yer edinmesi gibi gelişmelerin izdüşümünü bu sene festivalde birebir izlemek mümkündü.
İlk Filmler ve Ustalar
Altın Portakal’ın 12 adayından 5’i, ilk filmdi. Ayşim Türkmen Keskin“Çekmeköy Underground”la, Osman Levent Soyarslan “Oflu Hoca’yı Aramak O.H.A.” ile, Erol Mintaş “Annemin Şarkısı”yla, Melisa Önel “Kumun Tadı”yla ve Kaan Müjdeci “Sivas”la, Altın Portakal yarışında usta isimlerle yan yanaydı.
“Guruldayan Kalpler”le Ömer Uğur, “Balık”la Derviş Zaim, “Kuzu”yla Kutluğ Ataman ve “İtirazım Var”la Onur Ünlü’nün dahil olduğu bu manzara, festivalin “gelenekten geleceğe” temasını da resmediyordu. Yılmaz Erdoğan’ın başkanlık ettiği Ulusal Yarışma Jürisi’nde ise Songül Öden, Meral Çetinkaya, Bülent Emin Yarar, İskender Pala, Selim Atakan, Ebru Ceylan ve Hayk Kirakosyan gibi konusunda uzman isimler vardı.
“Annemin Şarkısı”, En İyi İlk Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Film Müziği ödüllerini aldı. Bir diğer ilk film olan “Oflu Hoca’yı Aramak” ise Jüri Özel Ödülü ve Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü’nü kazandı.
Kadın Yönetmenler
Hayatın her alanında kendilerinden söz ettiren kadınlar, Altın Portakal’da da göz doldurdu. Ulusal Yarışma’daki 3 filmin yönetmen koltuğunda kadınlar vardı: İlk uzun metrajı “Çekmeköy Underground”la Ayşim Türkmen Keskin, 48. Altın Portakal’da En İyi Yönetmen ödülü kazanan, “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku”nun yönetmeni Çiğdem Vitrinel ve “Kumun Tadı” ile Melisa Önel.
Çocuklar ve Gençlerin Öyküleri
51. Altın Portakal’da, günden güne seslerini daha gür ve özgür duyuran çocuklar ve gençlerin hikayeleri de 3 filmde karşımıza çıktı. Kaan Müjdeci, “Sivas”ta 11 yaşındaki Aslan’ın ilk aşk uğruna göze aldıklarını ve yaralı dövüş köpeği Sivas’la dostluğunu resmediyordu. Kutluğ Ataman’ın “Kuzu”su ise sünnet tedirginliği yaşayan ama asıl korkusu ablasının, sünnette kesilecek kuzu bulamazlarsa onu keseceklerini söylemesi olan Mert’in öyküsüydü. Ayşim Türkmen Keskin de “Çekmeköy Underground”la sıkıştıkları dünyadan çıkışı ‘arabesk rap’te bulan gençleri beyazperdeye taşıyordu.
Ödül gecesinde genç yetenekleri değerlendirmek, teşvik etmek için verilen Behlül Dal Özel Ödülü bu üç minik yeteneğe gitti. Doğan İzci (Sivas), Mert Taştan (Kuzu), Sıla Lara Cantürk (Kuzu).
Antalya Film Forum (AFF)
Bu yıl ilk kez, şemsiyesi altında hayata geçtiği festivale ve Türk sinemasına çok önemli katkılarda bulunan, ortak yapım ve proje geliştirme platformu AFF, festivalin içinde 14-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Antalya Film Forum’a, yurtdışından yapımcılar, film festivalleri programcıları, dünya satış şirketleri temsilcileri ve dağıtımcıları ile yerli sinema endüstrisinden oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı. Yerli konuklar hem kendi aralarında hem de yabancı konuklarla endüstri ofisinde bire bir toplantılar gerçekleştirdiler.
“Eksik Bir Şey” ve “Son Çıkış” projelerine 30.000’er TL’lik Pitching Platformu ödülleri verilirken, Work In Progress Platformu jürisi de “Sarmaşık” filmine “Color-ist Post-Prodüksiyon” ödülünü verdi. 100.000 TL’lik büyük ödül olan “Work In Progress Ödülü”nü ise “Rüzgarın Hatıraları” filmi aldı.
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması
Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde dünya çapından ödüllü yapımlar izleyiciyle buluştu. Macar yönetmen Kornél Mundruczó’nun bu yıl Cannes’da çok ses getiren son filmi “Beyaz Tanrı”; Venedik Film Festivali’nden “Geleceğin Aslanı” ödülüyle dönen “Mahkeme” bunlardan sadece ikisiydi…
Uluslararası Jüri Üyeleri de filmler kadar renkliydi. 51. yılında Altın Portakal, dünyanın en önemli sinemacılarını uzun metraj yarışma jürisinde buluşturdu. Altın Palmiye ödüllü yönetmen Jerry Schatzberg’in başkanlık ettiği jüride Türkiye’de Halit Ergenç vardı. Kapanış gecesinde Uluslararası Yarışma En İyi Film Ödülü’nü ise “Test” filmi aldı. Rus yönetmen Alexandr Kott'un son filmi Test, şimdiye kadar almış olduğu Kinovatr Film Festivali – Büyük Ödül, En İyi Görüntü, Film Eleştirmenleri ile Film Araştırmacıları Birliği ödüllerinin yanına Altın Portakal’ı da ekledi.
Dünyaca Ünlü Yıldızlar Antalya’ya Geldi
Dünya sinemasının önde gelen isimleri, 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katıldı. Sinemanın yıldızları; filmleri, söyleşileri ve masterclass çalışmalarıyla sinemaseverlere unutulmaz bir tecrübe yaşattılar. Festival; Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn, İranlı usta yönetmen Abbas Kiarostami ve Altın Palmiye’li yönetmen Laurent Cantet’yi ağırladı.
Kapanış gecesinde İran Yeni Dalga sinemasının usta ismi Abbas Kiarostami Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü kabul ederken, “Kuzu” filmiyle En İyi Film ödülünü kazanan Kutluğ Ataman’ a ödülünü vermek üzere sahneye tekrar çıktı.
Altın Portakal Hafızası Bu Sergide
Geçen 50 yıl boyunca değerli sinemacılarımıza takdim edilen Altın Portakal heykelcikleri, “Gelenekten Geleceğe” sergisinde bir araya geldi. AKM Fuaye’de açılan sergi, festival süresince ilgi odağı oldu.
Serginin rekortmeni, 11 ödülle yönetmen Yavuz Özkan’dı. Sergide ayrıca Hülya Koçyiğit, Derviş Zaim, Onur Ünlü, Zeki Ökten, Güler Ökten, Lale Mansur, Erkan Can, Fırat Tanış gibi sinemacılarımızın da ödülleri yer aldı.
100 Yıl 100 İllüstrasyon
100 yaşındaki sinemamızın 100 değerli filmi, başarılı illüstratörlerin elinden sinema tutkunlarına farklı bir bakışla sunuldu. Bu sene 10. yılını kutlayan sinema, müzik ve sanat dergisi Bant Mag ekibinin işbirliğiyle hazırlanan “100 İllüstrasyonla Türkiye Sineması’nın 100. Yılı” sergisi, Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşti. Sergide Hababam Sınıfı’ndan Hakkari’de Bir Mevsim’e, Eşkıya’dan Selvi Boylum Al Yazmalım’a, Hanım’dan Vavien’e 100 filmden, illüstratörler tarafından seçilen sahnelerin illüstrasyon çalışmaları yer aldı. Sergi açılışına Antalya Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel, Festival Direktörü Elif Dağdeviren ve sinemacılar katıldı. Sergide Altın Portakal alan filminin illüstrasyonu bulunan Vildan Atasever ile kendi filmi bulunan Ertem Göreç yapıtların önünde gazetecilerin karşısına geçti.
Sinemamızın 100 Yılı İki Kapak Arasında
Türk sinemasının 100. yılını çok özel bir kalıcı eserle selamlayan Altın Portakal, Dr. Ş. Abdurrahman Çelik’in editörlüğünde sinemacılar, akademisyenler ve sinema yazarlarının makalelerinden oluşan “Sinemada Bir Asır” kitabını yayınladı. AKM Fuaye’de tanıtımı yapılan ve ücretsiz dağıtılan kitapta; Yılmaz Erdoğan, Hülya Uçansu, Sırrı Süreyya Önder, Semir Aslanyürek, Zeynep Özbatur Atakan’ın da aralarında bulunduğu 50 ismin makalesi yer alıyor.
Sosyal Sorumluluk Projelerine Büyük Destek
51. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali, sinemanın yanı sıra sosyal sorumluluk projelerini de destekledi. Gazeteci Tuluhan Tekelioğlu’nun, organ bağışı hakkında hazırladığı ve festivalin “Ulusal Belgesel Özel Gösterim bölümünde seyirciyle buluşan “Yeni Hayat” belgeseli, gösterimin ardından 40 yeni organ bağışçısı kazandırdı. Antalya’da çekilmesiyle de seyircilerin ilgisini toplayan filme yoğun bir katılım oldu.
Türkiye’nin ilk kukla filmi “Rimolar ve Zimolar”, 51. Altın Portakal’da “Ulusal Özel Gösterim” bölümünde engelli çocuklar için beyaz perdedeydi. Filmi izlemeye gelen engelli çocuklarla, filmi seslendiren oyuncular, gösterim sonrası eğlenceli ve duygusal anlar yaşadılar. Ayrıca “Yüzde 12.29” başlıklı bedensel engelli tiyatrocuların öyküsünü anlatan belgeselle ilgili sosyal sorumluluk çalışmaları başlatma yönünde bir karar da alındı.
Öğrenciler ve Gençler Kısalarda Buluştu
Öğrenciler ve genç yönetmenler için en verimli buluşma noktası olan “Kısa Film” gösterimleri ve söyleşileri de dolu dolu geçti. Ulusal Kısa Film yarışması kategorisinde ekipler seyirci karşısına çıktı. Bu yıl “En İyi Kısa Film” ödülü, “Bir Fincan Türk Kahvesi” ile Nazlı Eda Noyan-Dağhan Celahir’in oldu.
Akdeniz Üniversitesi Panellere Ev Sahipliği Yaptı
Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde; “Festival Turizmi”, İletişim Fakültesi’nde ise “Türkiye Sineması’nda Okullu-Alaylı Ayırımı” ve Sinema Filmleri mi, Televizyon Dizileri mi?” konulu paneller akademisyenlerin ev sahipliğinde sanatçı katılımıyla gerçekleşti. Panellere akademisyenlerin yanı sıra Festival Direktörü Elif Dağdeviren, Vildan Atasaver, Özge Özpirinçci ve İştar Göksever de konuşmacı olarak katıldı.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ardından
Bir haftada 40.000’e yakın izleyici ile buluşan Altın Portakal, Antalya’lı sinemaseverleri güçlü film programı ile mutlu etti.
DİĞER HABERLER
“2022’de Mac Kullanıcılarının Güvenliği İçin 5 İpucu”
“İş’te Başarının 9 Basit Kuralı”Raflardaki Yerini Aldı”
“37.İstanbul Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu”
“Yeni GAİN Dizisi “Yarın Yokmuş Gibi” Setinden İlk Görseller Paylaşıldı!”
“Kamalaya’dan Sevgililer Günü İçin Farklı Hediye Önerileri”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32