>

KÜLTÜR-SANAT

Altın Portakal`da Yarışacak Filmler Belli Oldu

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali`nin programı açıklandı.
 
   
 
 
     

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı açıklandı.

Ramada Otel'de yapılan ve Antalya, Burdur, Isparta, Side, Manavgat il ve ilçe yöneticileri, il ve ilçe meclis üyeleri, Ulusal Sinema Platformu temsilcileri, Festival Danışma Kurulu, sponsor temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcilerinin de yer aldığı festivalin tanıtım toplantısına, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aktekin, AKSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal katıldı.

Altın Portakal Film Festivali'nin Antalya'dan dünyaya uzanacak bir sinema şöleni olacağını belirten Başkan Akaydın, festivalde ana temanın sinema ve toplumsal etkileşim olduğunu söyledi. Sinemanın toplumu biçimleyen en önemli sanat olduğunu söyleyen Akaydın, "sinema ve sosyo-politik etkileşim, sinema ve ekonomik etkileşim, sinema ve ülke imajı etkileşimi" alt başlıklarıyla zengin bir program hazırladıklarını söyledi. Akaydın, "Festivalde 723 etkinlik gerçekleştirilecek. Bu rakamla geçen yıl 570 etkinlikle kendimize ait Türkiye rekorunu daha yükseğe taşıyacağız. 3 il ve 8 ilçede 100 gösterimlik açık hava sineması gösterimi yapacağız" diye konuştu.

Festivalin Akdeniz, Süleyman Demirel, Mehmet Akif Ersoy, İstanbul, İstanbul Aydın ve Adıyaman Üniversitelerinden öğrencilerle bir iletişim köprüsü işlevi göreceğini söyleyen Başkan Akaydın, şöyle konuştu:

"Festival kapsamında 4 sosyal sorumluluk projesini de hayata geçiriyoruz. 'Sanatın barışçıl dili ile cezaevine girmek' projesi ile cezaevlerindeki mahkumların sosyal yaşama uyumlarına katkı sağlamak amacıyla sanatsal projeler gerçekleştireceğiz. Mahkumlar cezaevlerinde tuvallere resim yapıp, tiyatro eğitimi alacak. Zihinsel ve bedensel engelli bireylerin sosyal ortamlarını arttırmak amacıyla buluşturmak adına bir dizi projeyi hayata geçireceğiz. Zihinsel engelli ve down sendromlu çocuklarımızın oluşturduğu Tomurcuk Perküsyon Topluluğu festivale coşku katacak."

Festival bünyesinde 'Ulusal Film Komisyonu Çalıştayı' oluşturulacağını vurgulayan Akaydın, "Çalıştayın sonuç raporu; Türkiye'de yabancı film çekimini engelleyen tüm unsurların yasal çözüm anahtarını içerecek bir yapıda olacak. Bu rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yasal çalışmalarında temel oluşturması amacıyla sunulacak" dedi.

Festival kapsamında Türk Sinema ve Tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul'un 'Kara Lale Bayramı'nın ilk kez festivalde gün ışığına çıkacağını ifade eden Akaydın, "Hollanda Film Enstitüsü'nde bulduğumuz bu filmden yola çıkarak arşivciliğin önemini topluma yaymayı hedefliyoruz. 'Arşivciler kara kutularını' açıyor başlıklı projeyi de hayata geçiriyoruz. Ayrıca 'Festivalin yerel halk üzerindeki sosyal ve ekonomik etkileri' başlıklı alan araştırması ile festivalin sosyo-ekonomik etkileşiminin fotoğrafını çekeceğiz. Geçen yıl ilki gerçekleştirilen 'Halkın portakalı' isimli projeye bu yıl 14 mahalle katılacak. 14 mahalleden 10'ar kişilik gruplar sinemanın renkli dünyası ile tanışacak" diye konuştu.

Festivalde dünyaca ünlü bir çok ismi de ağırlayacaklarını belirten Akaydın, "Oscarlı yönetmen Mgan Mylan ve Altın Palmiyeli yönetmen Serge Avedıkıan Antalya'ya gelecek. İtalyan sinemasının ünlü isme Claudia Cardinale de büyük olasılıkla festivalde olacak. Dünyaca ünlü sinema ustası Emir Kusturica'da festivale renk katacak" dedi. Sanatın evrensel bir dil olduğunu kaydeden Akaydın, "Bu evrensel dilin ortak kodu barıştır. Bu kapsamda Altın Portakal yönetimi olarak festivale davet ettiğimiz konukları din, dil, ırk, mezhep, etnik kimlik gözetmeksizin sadece sanatçı kimlikleri temelinde kucak açtığımızı bir kez daha belirtmek isterim. Festivalin ortamı ya da bir sanatsal arena sanatçılarının geçmişlerinin masaya yatırıldığı bir sorgulama ya da yargılama platformu olamaz. Tarih boyunca tüm uygarlıklara kucak açan Antalya, sanatçılarını yine baş tacı yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu seneki festivalin bütçesinin 6 milyon 500 bin TL olduğunu söyleyen Akaydın, "Bakanlıktan ilk aşamada 500 bin TL, son olarak da 300 bin TL para geldi. Yani 2008 yılında alınan bütçenin dörtte biridir" dedi.



ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ İLE İLGİLİ BİLGİLER

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde bu yıl 649 film gösterimi, 25 film galası, 6 atölye çalışması, 12 sergi ve performans, 12 panel, imza günü, açık oturum, çalıştay, sempozyum, arama konferansı, 5 özel gece ve resepsiyon, 2 kortej, 4 sosyal sorumluluk projesi, cezaevi projesi, Tomurcuk Perküsyon Projesi, Korsana Hayır Projesi ve Hayvan Hakları Projesi olmak üzere toplam 723 etkinlik düzenlenecek. Festivale bin 200 konuk katılacak.

Altın Portakal'da bu yıl ulusal yarışmada 520 bin, belgeselde 20 bin, kısa filmde 10 bin, Halkın Portakalı etkinliği içinde 60 bin, Antalya Teşvik Ödülü karşılığı 70 bin TL olmak üzere 680 bin TL tutarında ödül dağıtılacak. Dijital Film Akademisi tarafından Kısa Film kategorisinde verilecek 10 bin TL tutarındaki ödülle birlikte festival kapsamında dağıtılacak ödül tutarı 690 bin TL'ye ulaşıyor.

47'inci festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:


"En İyi Film: 330.000 TL - Altın Portakal heykeli
En İyi İlk Film: 50.000 TL - Altın Portakal heykeli
En İyi Yönetmen: 50.000 TL - Altın Portakal heykeli
En İyi Senaryo: 30.000 TL - Altın Portakal heykeli
En İyi Görüntü Yönetmeni: 30.000 TL - Altın Portakal heykeli
En İyi Müzik: 30.000 TL -Altın Portakal heykeli
En İyi Kadın Oyuncu: Altın Portakal heykeli
En İyi Erkek Oyuncu: Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Altın Portakal heykeli
En İyi Kurgu: Altın Portakal heykeli
En İyi Sanat Yönetmeni : Altın Portakal heykeli
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Altın Portakal heykeli
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü : Altın Portakal heykeli"

Ayrıca, Yaşam Boyu Onur Ödülleri senarist Safa Önal, yönetmen ve senarist Ertem Göreç, Nur Sürer, Gülşen Bubikoğlu, Metin Akpınar ve Zeki Alasya'ya verilecek. Yıldırım Önal Anı Ödülü ise Yıldız Kenter'e, Sinema Emek Ödülü Necmettin Çobanoğlu'na sunulacak.

ULUSAL UZUN METRAJDA 14 FİLM YARIŞACAK

Festivalin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde 14 film yarışacak. Altın Portakal'ın uluslararası dalında bu yıl Avrupa ve Asya'dan 11 film yarışacak. İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Türkiye, Hong Kong ve Rusya'dan 1'er, Almanya'dan 2 filmin yer aldığı uluslararası yarışmada Kore-Çin ve Sırbistan-Hırvatistan-Fransa ortak yapımı filmler de yer alıyor. Altın Portakal için yarışacak ulusal filmler ve yönetmenler şöyle sıralanıyor:

Atlıkarınca - İlksen Başarır
Çakal - Erhan Kozan
Çoğunluk - Seren Yüce
Gişe Memuru - Tolga Karaçelik
Gölgeler ve Suretler - Derviş Zaim
Hayde Bre - Orhan Oğuz
Kağıt - Sinan Çetin
Kar Beyaz -Selim Güneş
Kavşak - Selim Demirdelen
Pres - Sedat Yılmaz
Saç - Tayfun Pirselimoğlu
Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak - Ali İlhan
Siyah Beyaz - Ahmet Boyacıoğlu
Zefir - Belma Baş

PORTAKAL'IN YABANCI KONUKLARI

Altın Portakal'ın jürisinde bu yıl sinema dünyasının ödüllü isimleri bir araya geliyor. "Çingeneler Zamanı, Kara Kedi Ak Kedi, Yeraltı, Arizona Rüyası" gibi filmlerin yönetmeni Emir Kusturica, Altın Portakal Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisinde yer alacak. 2009 En İyi Belgesel Oscar'ını "Smile Pinki" adlı filmiyle alan yönetmen Megan Mylan, Belgesel Film Yarışması'nda jüri üyesi olacak. 2010 Cannes Film Festivali'nde Kısa Film dalında Altın Palmiye alan "Barking Island-Hayırsız Ada" filminin yönetmeni Serge Avedikian ise Altın Portakal Kısa Film Jürisinde yer alacak.

Bu yılın Altın Portakallarını belirleyecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın Jüri Başkanı Kadir İnanır. Ana jüride ayrıca Tomris Giritlioğlu (yönetmen), Meltem Cumbul (oyuncu), Meral Okay (senaryo yazarı), Gökhan Kırdar (müzisyen), Hüseyin Kuzu (senaryo yazarı), Atilla Dorsay (sinema yazarı), Zinos Panagiotidis (yapımcı) ve Prof. Dr. Mehmet Rıfkı Aktekin (Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) yer alıyor.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın bu yılki jürisinde Bahman Ghobadi (Yönetmen), Emir Kusturica (Yönetmen), Raymond Phathanavirangoon (Festival Danışmanı - Yapımcı), Paul Raphael (Yapımcı), Saadet Işıl Aksoy (Oyuncu) yer alıyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>