İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali sona eriyor.
1 Haziran’da başlayan festival, İstanbul’un 18 farklı mekânında gerçekleştirilen 24 konserde Türkiye ve yurtdışından, aralarında klasik müzik dünyasının yıldız solistleri ve seçkin orkestralarının da yer aldığı 60’ın üzerinde ismi ağırladı. Festivalde, 8 eser dünya prömiyeri, 4 eser Türkiye prömiyeri yaptı.
51. İstanbul Müzik Festivali, 5 Temmuz Çarşamba akşamı Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleştirilecek Fazıl Say & Serenad Bağcan’ın “Dünya Anne” konseriyle sonlanacak. Fazıl Say’ın, bugüne kadar edebiyatımızda derin izler bırakan şair ve yazarların eserlerinden ilhamla, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine bestelediği “Dünya Anne” şarkıları prömiyerini festival kapsamında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda unutulmaz bir konserde yapmıştı.
51. İstanbul Müzik Festivali’nin konserlerine ve etkinliklerine 25 bine yakın izleyici katıldı.
Festival, birçok yıldız ismi ağırladı
51. İstanbul Müzik Festivali kapsamında düzenlenen konserlerde, Salzburg Mozarteum Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası, Münih Oda Orkestrası, Borusan Quartet gibi toplulukların yanı sıra Anne-Sophie Mutter, Barbara Hannigan, Fazıl Say, Nicolas Altstaedt, Matthias Goerne, Arabella Steinbacher ve Avi Avital gibi birçok yıldız isim izleyiciyle buluştu.
İstanbul’un 18 büyülü mekânı festivale ev sahipliği yaptı
İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği festival konserleri bu yıl Atatürk Kültür Merkezi, Babylon, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Four Seasons Bosphorus Atik Paşa Terası, Fransız Sarayı, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, İş Kuleleri Salonu, Mevlanakapı Kara Surları Ziyaretçi Merkezi, Rahmi M. Koç Müzesi, Saint Benoit Fransız Lisesi Büyük Avlusu, Süreyya Operası, Yerebatan Sarnıcı, Zorlu Performans Sanatları Merkezi Sky Lounge gibi mekânlarda gerçekleşti.
Fenerbahçe Parkı’nda düzenlenen ücretsiz hafta sonu konserlerine İstanbullular büyük ilgi gösterdi. İKSV Alt Kat işbirliğiyle düzenlenen Müzikli Bir Hafta Sonu başlıklı seride ise çocuklar ücretsiz atölye ve etkinliklerde bir araya geldi.
Müzik Rotası’nın bu yılki durağı Balat oldu. Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi, Sveti Stefan Bulgar Kilisesi (Demir Kilise) ve Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki konserlerin ardından rotanın kapanış konseri ise Balat sahilindeki Akşemsettin Parkı’nda gerçekleşti.
Festivalin ödülleri
51. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü, Türkiye çağdaş müziğine katkılarda bulunan besteci ve eğitimci Hasan Uçarsu’ya takdim edildi. Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi ise dünyaca ünlü keman virtüözü Anne-Sophie Mutter oldu. Mutter’e ödülü, 13 Haziran’da AKM’de, Mercedes-Benz sponsorluğunda gerçekleştirilen konseri öncesinde sunuldu
Tekfen Filarmoni Orkestrası, Açılış Konseri’nde piyanist Jan Lisiecki’ye eşlik etti
51. İstanbul Müzik Festivali, 2019-2023 Festival Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın piyanist Jan Lisiecki’ye eşlik ettiği bir konserle başladı. Konserde Tekfen Filarmoni Orkestrası’nı şef Aziz Shokhakimov yönetti.
Ünlü soprano şef Barbara Hannigan, BİFO ile sahnedeydi
Festival AKM’de günümüz operasının en önemli isimlerinden Barbara Hannigan’ı ağırladı. Ünlü soprano ve şefe Türkiye’deki ilk konserinde, ülkemizin önde gelen senfonik topluluğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik etti. Hannigan’ın, orkestrayı yönetirken bir yandan da Haydn, Gershwin gibi bestecilerin eserlerinden oluşan bir repertuvar seslendirdiği konserin yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru Borusan Holding oldu.
Festival, 12 eserin Türkiye ve dünya prömiyerlerine evsahipliği yaptı
Fazıl Say’ın, festivalin siparişi üzerine, kadın şairlerden ilhamla bestelediği eserlerden oluşan yeni projesi, festivalde dünya prömiyerini yaptı. Cumhuriyet’in, yetenekli ve üretken kadınlarının kaleme aldığı unutulmaz şiirlerden doğan besteleri, Say ile yıllardır birçok kez aynı sahneyi paylaşan mezzo-soprano Serenad Bağcan seslendirdi. Yekta Kopan’ın sunuculuğunda gerçekleşen gecede, ikiliye kontrbasta Volkan Hürsever, davulda Ferit Odman eşlik etti.
Türkiye edebiyatının büyük yazarı Yaşar Kemal’in destansı romanı Binboğalar Efsanesi’nin müzikli tiyatro uyarlaması, festivalin diğer dünya prömiyerlerindendi. Michael Ellison’ın müziğini, metin ve rejide Simon Jones, koreografide Evrim Akyay, videoda NohLab ve Can Okan’ın şefliğindeki Hezarfen Ensemble tamamladı. Festival seyircilerine disiplinlerarası müzikal ve görsel bir tecrübe yaşatan konser, Berrin Erengül ve Eva Barlas’ın katkılarıyla gerçekleşti.
Hollanda, Türkiye ve İran’dan kadın besteciler tarafından yazılan üç bölümlük bir eser olarak tasarlanan Kadınlar Yeterince Bekledi, festivalin heyecan verici konserlerinden biri oldu. Meriç Artaç, Kate Moore ve Aida Shirazi festivalin siparişi üzerine soprano, yaylı dörtlü ve duduk, kanun ve klasik kemençe gibi Türk çalgıları için üç bölümden oluşan bir eser besteledi. Bu coğrafyalarda efsaneleşmiş üç kadın karakterden; Şahmeran, Kassia, Suat Derviş’ten ilham alan eserin librettosunu gazeteci ve yazar Ece Temelkuran kaleme aldı. Soprano Katharine Dain’in üç karakterin de sesi olduğu gösteride ona sahnede Nemeth Quartet, klasik kemençe sanatçısı Elif Canfeza Gündüz, duduk ve kaval sanatçısı Raphaëla Danksagmüller ve kanun sanatçısı Esra Berkman eşlik etti. Kadınlar Yeterince Bekledi’nin dünya prömiyeri STONELINE’ın katkılarıyla Yerebatan Sarnıcı’nda gerçekleştirildi.
2018’de İstanbul Müzik Festivali ve TSKB işbirliğiyle, geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla başlatılan Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu projesi, Cumhuriyet’in 100. yılı kapsamında, genç bir besteciye verilen eser siparişi ile yeni nesil bestecilerimizin eserleri ile klasik müzik literatürüne katkı sağladı. Cem Esen’in bu özel yıla ithafen bestelediği eserin seslendirildiği ve bu yılın genç kadın yıldızlarının festival izleyicisinin karşısına çıktığı konserin bilet gelirleri de fona aktarıldı. Konserde konuk sanatçı olarak, son yılların yükselen keman sanatçısı Veriko Tchumburidze müzisyenlerle birlikte sahnedeydi. TSKB’nin katkılarıyla gerçekleşen konser Süreyya Operası’nda izleyiciyle buluştu.
Festival, Cumhuriyet’in 100. yılında, ülkemizin erken dönem tango bestecilerine saygı duruşunda bulundu. Cumhuriyet Tangoları konserinin müzik direktörlüğünü de üstlenen şef Hakan Şensoy, festival için bilinen eserlerin yanı sıra tango arşivlerini tarayarak erken Cumhuriyet döneminin unutulmaya yüz tutmuş bestelerini de gün yüzüne çıkardı. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası şefi ve besteci Hasan Niyazi Tura ise hem bestelerin aranjmanlarını yaptı hem de festivale, ilk defa dinleyici karşısına çıkacak yeni bir enstrümantal tango eseri hediye etti. Bu repertuvarı, Millî Reasürans Oda Orkestrası'nın eşliğinde İncesaz'ın solistlerinden Ezgi Köker ile Teyfik Rodos, Tolga Salman, Rüstem Mustafa ve Toros Can’dan oluşan sanatçılar icra ederken, Zeynep Aktar,Sercan Yiğit, Selen Sürek ve Alper Ergökmen danslarıyla tangonun ruhunu yansıttı. Millî Reasürans ve Elvan Tuğsuz Güven’in katkılarıyla düzenlenen konser, St. Benoît Fransız Lisesi avlusunda gerçekleşti.
Festival, birçok ücretsiz etkinliği müzikseverlerle buluşturdu
51. İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Fenerbahçe Parkı’nda düzenlenen ücretsiz hafta sonu konserlerine İstanbullular büyük ilgi gösterdi. İKSV Alt Kat işbirliğiyle düzenlenen Müzikli Bir Hafta Sonu başlıklı seride ise çocuklar ücretsiz atölye ve etkinliklerde bir araya geldi. Alman Orchester Im Treppenhaus topluluğunun yetenekli davulcusu Dominik Schad ile perküsyon atölyesinde katılımcılar bedenleriyle ritmi ve müziği farklı araçlarla üretmeyi deneyimledi. Konserlerden önce farklı alanlardan isimlerle yapılan Konsere Doğru Konuşmaları bu yıl da devam etti. İKSV Alt Kat işbirliği ile sunulan İoanna Kuçuradi ile “Ahlâk, Etik ve İnsan Hakları” felsefe söyleşisinde ise ahlâk ve etik konuları ve insan hakları meselesi farklı yönleriyle tartışıldı.
51. İstanbul Müzik Festivali, pek çok kurum ve kuruluşun desteğiyle gerçekleştiriliyor
51. İstanbul Müzik Festivali Borusan Holding sponsorluğunda düzenlendi.
Borusan Sanat ise festivale Yüksek Katkıda Bulunan Kurum olarak destek verdi.
Festivalin Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsorları arasında Mercedes-Benz, Borusan Holding ve Türkiye İş Bankası bulundu.
Festivalin Gösteri Sponsorları arasında ENKA Vakfı, Dr. Nejat T. Eczacıbaşı Vakfı, Işıklar Holding, STONELINE, Nobel İlaç, Meke, Millî Reasürans, Berrin Erengül, Elvan Tuğsuz Güven, Eva Barlas yer aldı.
Tekfen Vakfı, festivale 2019-2023 Festival Açılış Konseri Orkestrası olarak Tekfen Filarmoni Orkestrası ile destek verdi.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Eğitim Destek Fonu Sponsoru olarak festivali destekledi.
Festival ayrıca Acción Cultural Española, Artisrael, Avusturya Kültür Ofisi, Aya Dimitri Vakfı, Bulgar Vakfı, Cziffra György Festival, Avrupa Festivalleri Genç Sanatçılar Fonu, Avrupa Araştırma Konseyi, Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Institut français Türkiye, İBB Kültür Aş, İBB Miras, İş Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, Kadıköy Belediyesi, Macar Kültür Merkezi, Babylon, Zorlu PSM, St. Benoit Fransız Lisesi, Four Seasons Bosphorus, Türkiye Felsefe Kurumu, Rahmi M. Koç Müzesi, Yerebatan Sarnıcı Müzesi ve Süreyya Operası’nın işbirliğiyle gerçekleşti.
Aktif Bank Özel Bankacılık ise Katkı Sağlayan Kuruluş olarak festivali destekledi.
51. İstanbul Müzik Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC İstanbul Valiliği, TC İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi tarafından da desteklendi.
Festivale İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Eğlence Partneri TikTok, İKSV Dijital Dönüşüm Sponsoru Google, İKSV Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Group, İKSV Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, İKSV Kurumsal Eğitim ve Gelişim Sponsoru Davranış Bilimleri Enstitüsü, İKSV İletişim Stratejisi ve İçgörü Sponsoru FutureBright Group ile servis sponsorları Amerikan Hastanesi, Tempo BPO, Insider, MindBehind, Plaza OSGB, GFK, Somera, Loodos Teknoloji, Boosmart ve Wiseback de destek verdi.
51.İstanbul Müzik Festivali Fazıl Say ve Serenad Bağcan’ın 5 Temmuz’daki Konseriyle Sonlanacak
Klasik müzik şöleni sona eriyor…
DİĞER HABERLER
Rober Hatemo ve Yıldız Tilbe’den Yılın Şarkısı: “Bu Delikanlıyı Unutamazsın”
Türk pop müziğinin iki efsane ismi hayranlarını büyüleyecek projede bir araya geliyor.
“Arda Erel Yeni Kitabı “Konuşamadığımız Ne Varsa”yı Okurlarıyla Buluşturdu”
“Yeni Yılı Network İle Karşılayın ”
“Vichy'den ücretsiz cilt analizi...”
“Kulakta Basınç Hissedilirse Mutlaka Dengelenmeli”
“Mübarek Ramazan HOŞ geldi!... ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32