>

KÖŞE YAZILARI | Dr. Mehmet Yavuz

Hamilelik Depresyonu Anne ve Bebeğe Zarar Veriyor!

Hamilelik Depresyonu Nedir? (Dr. Mehmet Yavuz)
 
   
 
 
     

Kadınların hamilelik döneminde ve doğum sonrasında yaşadıkları depresyon hormonel değişiklik olarak düşünülüyor ve teşhis edilemiyor. Tedavi edilmediği takdirde anne ve bebekte ciddi sağlık sorunlarına neden olan hamilelik depresyonu konusunda tüm merak edilenleri Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz anlattı…

Depresyonun kadınları hayatın belli bir döneminde etkileyen duygu durum bozukluğu olduğunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, bu nedenle depresyonun hamilelik dönemindeki kadınları da etkilemesinin şaşırtıcı olmadığını vurguladı. ‘’Hamilelik sırasında geçirilen depresyon hormonel değişiklik olarak düşünüldüğü için genellikle teşhis edilemiyor. Bu durum da anne ve bebeğin sağlığı açısından önemli sakıncalar doğuruyor’’ diyen Dr. Yavuz, depresyonun hamilelik sırasında da tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğunun altını çizdi.

Hamilelik Depresyonu Nedir?

Hamilelik depresyonu ya da diğer adıyla ‘’antepartum depresyon’’, normal depresyon gibi bir duygu durum bozukluğudur. Bu bozukluklar beyin kimyasındaki değişimleri içeren biyolojik rahatsızlıklardır. ‘’Hamilelik sırasındaki hormon değişimleri beyindeki depresyon ve anksiyete ile direkt olarak bağlantısı bulunan kimyasal maddeleri etkileyebilir’’ diyen Dr. Yavuz, zorlu yaşam şartlarının değişimleri artırarak doğum öncesinde ya da sonrasında depresyona neden olduğunu belirtti.

Hamilelik Sırasında Yaşanan Depresyonun Belirtileri…


Depresyon geçiren kadınların 2 hafta boyunca veya daha uzun süre yaşayabileceği belirtiler şunlardır;

* Sürekli üzüntü hali,
* Konsantre olma güçlüğü,
* Çok az veya çok fazla uyuma,
* Haz veren aktivitelere olan ilginin kaybolması,
* Doğacak çocuğun geleceği ile ilgili karamsar düşünceler,
* Doğacak çocuğuna bakamama endişesi,
* Ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin tekrarı,
* Anksiyete, huzursuzluk,
* Suçluluk veya değersizlik duyguları,
* Yeme alışkanlıklarında değişimler.

Bunlar Hamilelik Depresyonunu Tetikliyor!

Hamilelik sırasında yaşanan depresyonu daha da artıran durumları Dr. Yavuz şöyle sıralıyor;

* İlişkilerde sorunlar, evliliğin geleceği ile ilgili kaygılar,
* Doğacak çocuğun özürlü olabilme ihtimali,
* İstenmeyen hamilelik durumları,
* Ailede veya kişide depresyon geçmişi,
* Daha önce yaşanan düşükler,
* Stresli yaşam koşulları,
* Hamilelikte komplikasyonlar olması,
* Travmaya maruz kalmak.

Hamilelik Depresyonu Bebeğe Ciddi Zararlar Veriyor!


Dr. Yavuz, tedavi edilmeyen depresyonun kötü beslenme, alkol, sigara ve intihar teşebbüsü gibi erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve bebekte gelişimsel sorunlara neden olabilecek davranışlara yol açabileceğini belirtti. Depresif hisseden bir kadının kendisine ve bebeğine bakmak için gerekli güç ve isteği bulamayacağını söyleyen Dr. Yavuz, tedavi edilmeyen depresyonun anne ve bebek açısından büyük sakıncaları olduğunu vurguladı.

Doğum Sonrası Depresyonu Nedir?


Doğum sonrası dönemde yeni annelerin psikolojik bozukluklar yaşaması sık rastlanan bir durumdur. Doğumun ardından birkaç gün devam eden annelik hüznünün normal olduğunu belirten Dr. Yavuz, bu durumun tedavi gerektirmediğini söylüyor.

Yeni annelerin yaklaşık onda birinde rastlanan doğum sonrası depresyonu ise mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık. Bu depresyonu etkileyen nedenlerin başında ise gebelik sırasındaki evlilik gerilimi, istenmeyen olaylar, bebeğin prematüre olması, sezaryen doğum, bebeğin beklenenden zor doğması, biberonla beslenmesi, evlilik dışı olması, ölü doğum ve bebeğin özürlü olması geliyor.

Annedeki depresyonun bebeği de olumsuz etkilediğini belirten Dr. Yavuz, depresyon yaşayan annelerin bebeğin yüzüne daha kısa süreli baktığına, sorumluluklarının zayıfladığına ve gereken şefkati göstermediklerine dikkat çekti.

Doğum Öncesi ve Sonrası Depresyon Nasıl Tedavi Ediliyor?


Depresyonda olduğunu düşünen kadınların mutlaka yardım alması ve belirtileri bir uzmanla paylaşması gerektiğini belirten Dr. Yavuz’un depresyon tedavisi için önerdiği yöntemler şöyle;

* Destek grupları,
* Özel psikoterapi,
* İlaç tedavisi,
* TMS tedavisi.

Belirtilerin ağır olması durumunda uzmanın acilen ilaç tedavisine başlamayı tercih edeceğini belirten Dr. Yavuz, hasta ve bebeği için en uygun tedavi yöntemine doktorla karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

En Güvenilir Tedavi TMS Yöntemi…

Hamilelik sırasında antidepresan kullanımının bebek için zararlı olduğunu ve tedavide kullanılacak ilacın çok dikkatli seçilmesi gerektiğini belirten Dr. Yavuz, doğum öncesi ve sonrası depresyonu için en güvenilir tedavinin TMS olduğunu vurguladı. İlaç kullanmak istemeyenler için tercih edilen TMS, anneye ve bebeğe zarar vermeden antidepresan etki gösteren bir tedavi yöntemi. Anne adaylarının depresyonla yalnız başına mücadele etmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Yavuz, depresyonda hem annenin hem de bebeğin tedaviye ihtiyaç duyduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Nöroloji Uzmanı
Dr. Mehmet Yavuz


Dr. Mehmet Yavuz
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>