>

KÖŞE YAZILARI | Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu

Diş Estetiğinde En Popüler İşlemler

Gülüş tasarımında sağlık, doğallık ve fonksiyon birleştirilerek, kişiye özel ideal bir gülümseme...
 
   
 
 
     

Estetik anlayışının sürekli değiştiği günümüzde dişler yüz estetiğinin en önemli tamamlayıcı unsurlarından biri olarak kabul edilmektedir. Düzgün ve beyaz dişlere sahip olmak için ortodonti, implantoloji, periodontoloji gibi çeşitli diş hekimliği uzmanlık alanları ve estetik diş hekimliği tekniklerinden yararlanılabilir. Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu tarafından uygulanan gülüş tasarımında sağlık, doğallık ve fonksiyon birleştirilerek, kişiye özel ideal bir gülümseme sağlanıyor.

Diş Beyazlatma


İş hayatının rekabetçi ortamında yönetici ve çalışanların diş estetiğine olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, psikolojik sorunlara yol açabilen renk ve şekil bozukluklarının giderilmesi için en çok tercih edilen yöntemleri açıkladı.

Diş estetiğinde en çok uygulanan yöntemlerden beyazlatma işlemi ile dişlerinizin doğal rengini beyazlatarak dişlerinizi daha ışıltılı bir hale getirmek mümkün. Bu yöntemde soğuk ışık altında 1 saat gibi bir süreçte dişlerin üzerine sürülen özel beyazlatıcı jelle dişlerin içindeki prizmalar arasında birikmiş olan leke yapıcı artıkların temizlenerek dişler beyazlatılır.

Dişlerdeki sarılık ya genetik ya da ilerleyen yaşla beraber ve yeme içme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişebilir. İki farklı beyazlatma yöntemi vardır.

Ev tipi beyazlatmada, diş hekimi tarafından dişlerinizin üzerine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içerisine bir ilaç konulur ve beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştirilir. Günde ortalama 4–6 saat takılması gerekir. İkinci ise muayenehanede uygulanan beyazlatma işlemidir. Dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesinde hidrojen peroksit yani oksijenli su veya türevi karbamid peroksit içerikli jeller kullanılıyor. Bu maddeler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor.

Diş beyazlatma işleminde kullanılan etken malzeme çok önemlidir. Mutlaka diş hekiminizin önerdiği sistemi kullanmanız gerekir. Dışarıda marketlerde satılan ürünler diş ve çevre dokulara zarar verebilir.

Ev tipi diş beyazlatma işlemi ortalama 5 gün sürer. Muayenehanede yaklaşık 1 saatte uyguladığımız lazerle diş beyazlatma işleminde ise sonuç hemen alınır.
Alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak beyazlık uzun süre korunabilir. Yine de bu süreçte beyazlatıcı diş macunları ile tedavi desteklenebilir.

Porselen Lamina

Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması tekniği olan porselen laminanın uygulama alanları;

• Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişler,
• Çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisi,
• Ön dişlerdeki aralıkların kapatılması,
• Çürük ve aşınma nedeni ile gülüş hattında görünen dişlerin kaplanması gereken durumlardır.

Diş Pırlantası

Diş bir miktar aşındırılarak ya da aşındırılmadan direkt olarak yapıştırılan kristaller artık çok rağbet görmese de uygulatmak isteyenler olabiliyor. Popüler olan ağız takısı pırlanta ise sadece diş hekimi tarafından uygulanır. Dişin yüzeyine taşın sivri kısmı kadar küçük çaplı kavite açılarak uygulanır ve ömür boyu kullanılabilir.

Incognito


Incognito, değişik maloklüzyonlara sahip birçok vakada kullanılabilen yüksek teknolojiye sahip bir apareydir. Tamamen görünmez olmakla beraber temizlenmeleri kolaydır ve tedavi olduğunuzu yalnızca siz ve size tedaviyi uygulayan ortodontistiniz bilir. Incognito apareyler tamamen kişiye özel dizayn edilir ve üretilir. Böylece hastaya maksimum konforu sağlarken en mükemmel sonuçların elde edilebilmesini sağlar. Incognito apareylerinde kullanılan hem teller hem de braketler teknolojinin son ürünü olan cad/cam teknolojisi ile üretilmektedirler.

Incognito günümüzde dünyada en yaygın şekilde kullanılan lingual tedavi sistemidir. Incognito ile genç ve erişkin fark etmeksizin hemen hemen tüm vakalar tedavi edilebilir. Nikel içermemesi sebebiyle anti-alerjenik özelliğe sahiptir ve temizlenebilmeleri çok kolaydır. Tedavi sonucunda mükemmel sonuçlar elde edilir. Braketlerin ve tellerin kişiye özel düz dizaynı maksimum hasta konforu ve apareylere en kısa zamanda en iyi şekilde alışılmasını sağlar.

Pembe Estetik

Sağlıklı diş eti açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünümde olmalıdır. Estetik bir gülümseme yalnız beyaz, muntazam dişlerle değil, bu dişlere uyumlu diş etleri ile mümkündür. Estetik dişeti uygulamalarının adı pembe estetiktir. Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar. Uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımının diş ve diş eti uyumunu sağlamaktır.

Pembe estetik adı verilen diş eti bölgesinde en çok karşılaşılan sorun, gereğinden fazla görünen diş etleri ya da asimetrik diş eti seviyeleridir. Lazerle yapılan gingivoplasti adı verilen küçük bir operasyon ile bunları düzeltmek mümkündür.

Bu tedavide hastaya yapılacak lokal anestezi ile hasta hiçbir şey hissetmeden lazerle fazlalık olan bölge çıkarılıyor. Yapılan cerrahi uygulamaya rağmen gülümseme sırasında diş etleri görünüyorsa burun deliğinin altındaki iki noktaya botoks uygulaması yapılabilir. Böylece ifade değişikliği olmaksızın üst dudak bir miktar düşer ve diş etleri görünmez. Burada önemli olan, yüz kaslarını çok iyi bilmek ve doğru noktalara uygulama yapmak.

Kristal Destekli Kaplamalar

Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda artık kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz kristal destekli porselenler kullanarak dişin doğal yapısını birebir taklit edebilen ve ışığı geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün. Ayrıca tamamen seramik, metal içermeyen bu dişler katman katman işlenerek dişin tüm dokuları da renk ve tonlama olarak taklit edilebiliyor.

Implant

Günümüzde diş implantları, tartışmasız olarak doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.

Diş implantları kaybedilen dişlerin yerine çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak doğal diş kökü görevi üstlenen elemanlardır. Bu elemanlar doku dostu olan titanyum metalinden üretilir ve vücut tarafından kolayca kabul edilir. Hiçbir yan etkisi yoktur ve yetişkin her insana uygulanabilir.

Arka azı dişlerinin tümünün kaybedildiği durumlarda takıp çıkartılan iskelet protezler yerine, arka bölgeye implant yerleştirilerek sabit köprü yapılabilir. Tek diş kayıplarında boşluğun doldurulması için, iki yandaki dişler küçültülüp üç üyeli köprü yapmak yerine, yandaki sağlıklı dişlere dokunmadan implant yerleştirilir ve üzerine kron yapılabilir. Dişsiz ağızlarda alt protezi yerinde durmayan kişiler yemek yeme, gülme ve konuşmada zorluk çekerler. Bu gibi durumlarda iki seçenek vardır. Protez tamamıyla alınıp yeterli sayıda ( 6–8) implant yerleştirilerek sabit köprü yapılabilir veya çenenin ön bölgesine (2–4) implant yerleştirilerek mevcut protez daha stabil hale getirilebilir Sonuç olarak; ister tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde implant kullanılabilir. Her yaştan insana implant tedavisi yapılabilir.

Estetik Dolgular


Günümüzde estetik dolgular çürük diş tedavisinde, amalgam dolguların değiştirilmesinde ve dişlerin formunun yeniden biçimlendirilmesinde kullanılmaktadır. Son teknolojiler sayesinde yapılan dolgular kendi dişinizin renginde ve formunda olur.

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı
Çağdaş Kışlaoğlu


Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>