Son üç ayda en çok harcamayı seyahat, eğlence ve giyime yapanların sayısı yüksek. Farklı deneyimler arayan Y ve Z kuşağının gözü seyahatlerde, eve bağlı harcamalar da artmaya devam edecek.
KPMG, pandeminin başından bu yana tüketicinin nabzını tutmaya devam ediyor. KPMG ABD ofisinin bin kişiyle yaptığı anketin ardından hazırlanan Tüketici Nabzı Yaz 2021 raporu, evden çalışma, ekonomik beklentiler, kuşakların seyahat planları gibi konularda ne gibi değişimler yaşandığını ortaya koyuyor.
Raporu değerlendiren KPMG Türkiye Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Gökhan Kaçmaz, “Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, yeniden açılmalar ve yaygınlaşan aşılamayla birlikte tüketici iyimserliği güçleniyor. Ankete katılanların verdiği yanıtlara baktığımızda birçoğunun normale döndüğünü görüyoruz. Buna rağmen büyük çoğunluk haftanın önemli bir bölümünü evden çalışarak geçirmeyi bekliyor. Bu sebeple harcamalarının çok daha fazlasının eve bağlı olacağını söyleyebiliriz. Anket sonuçları pandeminin zirvesindeki kadar olmasa da tüketicinin çevrim içi harcamaya devam edeceğini de söylüyor. Pandeminin bir sonucu olarak başlayan ve şehir merkezlerinden daha küçük bölgelere göçün de geçici olacağı şaşırtıcı bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle:
• Pandeminin zirve yaptığı Nisan 2020'deki anketten bu yana ilk kez, ekonominin bir yıldan kısa sürede normale döneceğine inananların sayısı arttı. Geçen yıl yüzde 14 olarak belirlenen oran yüzde 18’e çıktı. Ekonomideki toparlanmanın bir yılda fazla süreceğine inananların oranı yüzde 44.
• Katılımcıların yüzde 53’ü harcamaların bir yıl içinde toparlanacağına inanıyor. Aksini düşünenlerin sayısı da yavaş yavaş azalıyor. Harcamaların Covid-19 öncesi seviyelere döneceğine inanmayanların oranı ise yüzde 9.
• Covid-19’un gelir üzerindeki etkisi de Nisan 2020’ye göre hafifledi. Katılımcıların yüzde 41'i gelirinin etkilendiğini söylerken, Nisan 2020’den bu yana istihdamı etkilenenlerin oranı yüzde 5’lik artışla yüzde 39 oldu. İşe dönenlerdeki artış ise yüzde 6.
Baby Boomers evde oturacak
• Restoranlar için beklenen yıllık harcamada yüzde 34, seyahat için yüzde 33 ve eğlence için yüzde 28 artış var. Tüketici artan sosyal aktivite beklentisiyle giyime ve dış görünüşlerine para harcamaya istekli olduklarını belirtiyor.
• Sosyal aktivitelerdeki artış (seyahat etme, restoranlarda yemek yeme ve diğer sosyal etkinlikler) en çok Y (yüzde 39) ve Z kuşağı (yüzde 34) için belirgin. 2020 Yazı ile karşılaştırıldığında Y kuşağının deneyimle ilgili etkinliklerin sıklığını artırması bekleniyor. X kuşağı ve Baby Boomers'ın sık seyahat etme olasılığı ise daha düşük.
Temassız harcamaya devam
• Son üç ayda toplam kategori harcamasında çevrim içi harcama en çok seyahat, eğlence ve giyimde yapıldı. Yüzde 40'ın altında çevrim içi harcama yapılan kategoriler, tüketicinin şahsen deneyimlemek istediği mobilya, ev geliştirme oldu.
• Anket sonucuna göre çevrim içi harcamalarda en büyük düşüş yüzde 6 ile gıdada. En fazla artışın elektronik ve eğlencede olması bekleniyor.
Y ve Z Kuşağı Daha Çok Seyahat Edecek
Aşılamanın yaygınlaşması ve yeniden açılmalarla birlikte ‘normal’e dönen tüketici, yine de evden çalışmak istiyor.
“İlişkiler ve Psikolojimiz Arasında Dengeyi Yakalamamız Gerek!”
“Cilt Kızarıklarına Doğal Maskeler ”
“Küçükçiftlik Bahçe’de Caz Rüzgarı!”
“2011 Güneş Gözlüğü Trendleri”
“Sağlıklı Bir Mangal Keyfi İçin Bu 7 Kurala Dikkat Edin”
“‘+1 Fest’ 6 Hafta Sonu Boyunca Evde Müzik Keyfine +1 Oluyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32