1 - Öncelikle borçlarınızı ortadan kaldırın: Borçlarınızı ödemek için her ay ne kadar ödeme yaptığınızı hesaplayın. Unutmayın borçları ortadan kaldırmak tasarruf etmenin en hızlı yoludur. Paranızı borç batağından kurtardıktan sonra birikimlerinizi kolaylıkla başka şeyler için kullanabilirsiniz. Artı borçlarınızı ne kadar kısa sürede kapatırsanız o kadar az faiz ödersiniz ve tasarruf edersiniz. Borçlarınızı kapatmadan önce tasarruf etmeye başlamaya karar verdiyseniz daha az faiz ödemek için borçlarınızı birleştirebilirsiniz.
2 - Tasarruf amaçlarını belirleyin: Kısa vadeli amaçlar belirlemek daha kolaydır. Bir video oyunu almak istiyorsanız ne kadara mal olacağını öğrenin, bir ev almak istiyorsanız ihtiyacınız olan peşinat miktarını belirleyin. Emeklilik gibi uzun vadeli amaçlarda daha fazla planlama yapmanız gerekir (çalışmayı bıraktıktan sonra rahat bir şekilde yaşamak için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu hesaplayın) ve amaçlarınızı gerçekleştirmek için ne tür yatırımların size yardımcı olacağını belirleyin.
3 - Zaman çerçevesi oluşturun: Örneğin iki sene içinde ev almak istiyorum diyebilirsiniz. Kısa vadeli amaçlarınızı başarmak için belli bir gün belirleyin ve amaçlarınıza belirlediğiniz bu zaman diliminde ulaşabileceğinizden emin olun. Ulaşılabilir değilse cesaretiniz kırılabilir.
4 - Her hafta veya her ay ne kadar tasarruf edebileceğinizi hesaplayın: Tasarruf etmek istediğiniz her şeyi belirleyin ve tasarruf etmeye şimdiden başlamak için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu hesaplayın. Daha fazla tasarruf edebilmek için her periyotta aynı miktarı biriktirmek en iyisidir.
5 - Giderlerinizin kaydını tutun: Ne kadar kazanıyorsunuz ve ne kadar harcıyorsunuz? Harcadığınız para üzerinde ne kadar çok kontrol sahibi olursanız sizin için o kadar iyi olur. Ayda bir veya iki haftada bir yaptığınız bütün harcamaları yazın. Mümkün olduğunca detaylı olsun ve küçük harcamaları bile gözden kaçırmamaya çalışın. Her masrafı veya gideri kira, araba sigortası, araba ödemeleri, telefon faturası, kablolu televizyon faturası, kamu giderleri, yakıt, yiyecek veya eğlence gibi kategorilere ayırın. Yanınızda her zaman küçük bir defter taşıyın. Her masrafın ve her birikimin kaydını tutmayı alışkanlık haline getirin. Küçük not defterinizi ve faturalarınızı her hafta inceleyin. Giderlerinizin kaydınızı tutmanıza yardımcı olacak bir sürü telefon uygulaması da vardır.
6 - Harcamalarınızı kesin: Bir ay veya iki ay geçtikten sonra harcama kayıtlarını gözden geçirin. Harcama kayıtlarınıza baktığınızda muhtemelen çok şaşıracaksınız. 10 lira park ücreti 20 lira dondurma parası??? Bu kayıtlara baktıkça yapmanız gereken bazı kesintileri açık açık göreceksiniz. Tasarruf etmeniz gereken miktara bağlı olarak bazı zor kararlar vermeniz gerekebilir. Önceliklerinizi düşünün ve bunlara uygun şekilde kesintiler yapın. Bu kesintiler sayesinde her yıl ne kadar tasarruf edeceğinizi hesaplayın.
7 - Tasarruf amaçlarınızı yeniden değerlendirin: Ev gelirinizden giderlerinizi çıkarın. Fark ne? Ve tasarruf amaçlarınızla uyuşuyor mu? Diyelim ki ayda 3000 lirayla idare edebileceğinize karar verdiniz ve aylık maaşınız 4600 lira. Tasarruf edeceğiniz miktar 1600 lira olur. Bütün tasarruf amaçlarınızı bütçenize uyduramıyorsanız nelerden tasarruf edebileceğinizi ve daha az önemli şeylerden nasıl kesinti yapabileceğinizi veya zaman dilimini nasıl ayarlayabileceğinizi araştırın. Belki araba alma planınızı bir sonraki seneye erteleyebilirsiniz ve belki de büyük ekran bir televizyona ihtiyacınız yoktur.
8 - Bütçe yapın: Kazancınızla tasarruf hedeflerinizi ve harcamalarınızı dengelemeyi başardıktan sonra bir bütçe yapın. Böylece her ay ne kadar harcayabileceğinizi bilirsiniz. Bütçe yapmak özellikle dalgalanma eğilimi gösteren harcamalar için çok önemlidir.
9 - Kredi kartları kullanmayı bırakın ya da sınırlandırın: Harcamalarınızı nakit yapın veya ödeme emriyle yapın. Ayrıca çek kullanmayın çünkü bütçenizi aşarsınız.
Kaynak: yeniisfikirleri.net
“Desa 2013-2014 Sonbahar/Kış Koleksiyonu”
“Diğer Bankalar da Ücret İadesine "Tamam" Dedi”
“Bu Yiyecekler Kansere Neden Oluyor!”
“Altın Portakal’da Jüri Başkanı Belli Oldu!”
“Çocuğunuzu Çikolatayla Kandırmayın!”
“Seksi, Bakımlı ve Sağlıklı Kadınlar”
“ELLE’in Yeni Sezon Koleksiyonu’nda Özel İndirim Fırsatı!”
“Celal ile Ceren`in Galası Yapıldı”
“İstanbul Blue Night Mixed Festival Sahnenin Devlerini Mix’liyor!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32