Ancak kişide yedikçe daha fazla yeme isteği uyandıran bu ürünleri tüketirken aşırıya kaçmak sağlığı tehdit ediyor. Şekerin mutluluk hissi veren endorfin salınımını sağlamasından dolayı kişilerin şeker kullanmadığında kendini mutsuz hissettiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, sağlığımızı riske atacak boyutlarda şeker tüketimini engellemek için tatlı krizleriyle baş etmenin yollarını anlattı.
Şeker günlük beslenme alışkanlığımızın vazgeçilmez besinlerinden... Sabah kahvaltılarında çaya şeker atarak başlanan günlük yaşamımızda şeker tüketimi gün boyu kahve, tatlı, pasta ve atıştırmalıklarla sürmektedir.
Söz konusu şeker veya şekerli besinler olduğunda karşı gelmenin hiç kolay olmadığını söyleyen Uzman Diyetisyen Olcay Barış, “Şeker basit karbonhidrat grubunda yer alıyor ve kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için kişinin yedikçe yeme isteği artıyor. Sonuçta tatlı krizleri günlük bir rutin halinde süregeliyor. Ancak şeker bizi mutlu etse de tehlikesi maalesef sadece kilo almamızla sınırlı kalmıyor. Şekerin, yani basit karbonhidratın fazla tüketimi; damarları tahrip ederek kalp hastalıklarından karaciğer yağlanmasına, kanser riskinin artmasından unutkanlık ve hatta erken bunamaya, tekrarlayan düşük kan şekeri ataklarından bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar pek çok sağlık sorunlarına neden olabiliyor” dedi.
‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Projesi kapsamında bilinçlendirme çalışmalarına devam eden Şenpiliç, Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış’ın katkıları ile tatlı krizi ile nasıl baş edilebileceğine dikkat çekti.
Sağlığımızı riske atacak boyutlarda tüketime ulaşmamak için tatlı krizleriyle nasıl baş edeceğiz?
Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın
Gün boyu kan şekerinin normal sınırlarda kalmasını sağlamak ve şeker ihtiyacını en aza indirmek için sabahları kahvaltı etmek çok önemlidir. Tüm gece boyunca kan şekeri düşük seyreder ve kahvaltı ile normal değerlere çıkar. Bu nedenle özellikle peynir ve yumurta içeren proteinden zengin bir kahvaltı, vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker açlığının bastırılması için olmazsa olmaz bir öğündür.
Meyveyi doğru tüketmeye dikkat edin
Meyvelerin suları yüksek oranda şeker içerir. Bu nedenle posalı olduğu için meyvenin tamamını tercih etmek gerekir. Fakat ara öğünlerde özellikle meyveleri tek başına tüketmemek gerekir. Çünkü meyvenin içindeki şeker, kan şekerinin aniden yükselip düşmesine neden olarak yine açlık hissini yaratır. Bu yüzden meyveyi protein kaynağı olan yoğurt veya süt ya da badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketmek kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olur.
Öğle yemeğini atlamayın
Sık sık ve azar azar yemek kan şekeri düzeyini normal sınırlarda tutmak ve tatlı krizine yakalanmamak için çok önemlidir. Öğünler arasını çok açmak kan şekerini düşürdüğü için şekerli gıdalara yönelmeye neden olur. Özellikle atlanan öğle yemeği, ikindi vakti tatlılara ve çikolataya yönelmeye sebep olur. 2,5- 3 saatte bir sağlıklı besinlerle yapılan atıştırmalar kan şekerini dengeleyerek, şeker yeme isteğinin azalmasını sağlar.
Yemeklerinizi baharatlar ile lezzetlendirin
Tarçın, kişniş, Hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi baharatlar gıdaları doğal yolla tatlandırır ve şeker açlığını giderir. Özellikle gece yatmadan 1-2 saat önce içilecek 1 bardak tarçınlı süt gece boyu kan şekerini dengeler.
Tatlı krizlerinde sağlıklı alternatifler tüketin
Yapılan bilimsel çalışmalarda sütlü veya beyaz çikolata yerine yüzde 70-80 kakao içeren bitter çikolata şeker ihtiyacının ciddi oranda azalmasına yardımcı olur. Hazır veya paket dondurma yerine süt, muz veya başka meyveleri blenderden geçirip dondurularak yapılan ev yapımı dondurmalar veya light dondurmalar da iyi birer alternatiftir. Bal, reçel ve marmelat gibi gıdaların yerine taze veya kuru meyveler tercih edilmelidir. Hurma da şeker ihtiyacını en aza indirecek sağlıklı bir alternatif olacaktır.
Tatlandırıcı tüketimine dikkat edin
Tatlandırıcılar, özellikle şeker açlığında basit şeker kullanmamak adına sıkça tercih edilir. Ancak kullanılan miktar önemlidir. Her gün tatlı ihtiyacını bastırmak adına tatlandırıcılı tatlılar veya diğer hazır gıdalar şekere daha fazla istek uyandırabilir.
Şeker ve muadilleri hakkında bilgi sahibi olun
Agave, mısır şurubu, glikoz şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu, sükroz, dekstroz, bal, şeker kamışı, meyve suyu konsantreleri de basit şeker grubuna girer. Bu yüzden gıdaları tüketirken içeriğine dikkat etmek gerekir.
Etiket okuma alışkanlığı edinin
Light ürünlerin içindekiler listesi ne kadar uzunsa, o kadar şeker bulunma ihtimali var demektir. Bu yüzden light ürün diye adlandırılan gıdaları alırken etiketlerindeki şeker miktarına da mutlaka bakmak gerekir. Bir çay kaşığı, yani 4-5 gramdan az şeker içeren ürünler tercih edilmelidir.
Uykunuzu almaya özen gösterin
Düzensiz uyku, vücudun stres hormonlarının artmasına ve salınan insülinin etkili olarak kullanılmamasına yol açar. Kaliteli uyku düzeni, vücudun yağ depolamasını, kilo alımını, özellikle gece atıştırma krizlerini de önleyerek diyabete yakalanma riskinin önlenmesinde önemli bir rol oynar.
“Açlık Krizlerini Önlemenin 10 Etkili Yolu”
“Yeni Yıla Bambaşka Biri Olarak Girin. ”
“Sık Seyahat Edenler Daha Toleranslı Ve Açık Görüşlü Hale Geliyor”
“Fazla kilolarınızı "Hipnoz" sayesinde atın!”
“İdrar Kaçırma Sorunu Olanlar İçin Sosyal Yaşam Rehberi”
“Saçınız Ten Renginizle Uyumlu Mu?”
“Modern Yaşam Kalbi Yoruyor! ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32