>

DİYET

Sizin bahaneniz ne?

Diyet yapmak zor geldi. E siz de bırakıverdiniz. Peki havalı havalı "Ben diyetteyim" diyerek reddettiğiniz tüm abur cuburlardan sonra diyeti bıraktığınızı insanlara nasıl söyleyeceksiniz? İşte bahaneler...
 
   
 
 
     
Diyet yapmaya çalışanların sık yaşadığı problemlerden biridir umutsuzluğa kapılıp diyeti bırakmak. Diyet bırakılır bırakılmasına ama bunu kabul etmek işimize gelmez. Büyük bir heyecanla başlayıp, arkadaş ve aile çevresine cakayla karışık bir gururla, içten gelen bir nevi kahramanlık hissiyle bahsettiğimiz diyete başlama hadisesi, üzerimize baskı kuruverir ve "Aman canım, yapamadım işte." demek yerine, bazı bahananelere sığınmayı tercih ederiz. Böylece suçu başka bir şeylere atıp çıkıveririz işin içinden.

Diyetisyen Esin Şeker'e göre, diyetten kaçanların ifade ettikleri bahaneler ise çoğu zaman ortak:

Çok az yiyorum, yine de kilo veremiyorum

Kalorisi düşük yiyeceklerle beslenmek ve hareketli bir hayat sürmekle istenilen ölçülere kolayca ulaşabilirsiniz. Çok az yediğiniz halde kilo veremediğinizi düşünüyorsunuz. Peki şimdiye kadar hiç yediğiniz yiyeceklerin listesini tuttunuz mu? Bir gün boyunca yediklerinizin listesini tutsanız, düşündüğünüzden çok daha fazla yediğinizi göreceksiniz. Belki de çok fazla abur cubur yiyorsunuz ve bunları normal yiyeceklerden saymadığınız için az yediğinizi düşünüyorsunuz.

Sevdiğim yiyeceklerden vazgeçmek istemiyorum

Diyet yaparken sevilen yiyeceklerden vazgeçmeye gerek yok. Ancak çikolata, patates cipsi ve dondurmadan vazgeçemeyenler, bu yiyeceklerden az miktarda ve çok sık olmamak kaydıyla yiyebilir. Bir an için kendinizi kaybedip, diyetten hemen vazgeçmeniz riskini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Daha önce pek çok kez denedim, ama başarılı olamadım

Diyet yapmayı daha önce deneyip başarısızlığa uğrayan insanlar olabilir. Sakın vazgeçmeyin, geçmiş tecrübelerinizden de ders alarak hatanızı fark etmeye çalışın. Diyetiniz sırasında, çok katı kurallar mı koydunuz. Kısa zamanda çok fazla kilo kaybetmek mi istediniz, bir başkası istediği için mi diyete başladınız. Bütün bu soruların cevaplarını bulmaya çalışın. Bu kez daha önce yaptığınız hataları yapmayın. Daha gerçekçi olun, ne kadar sürede kaç kilo verebileceğinizi iyi hesaplayın ve mükemmel olmasanız da en azından elinizden geleni yapabileceğinizi düşünün.

Diyet yiyecekleri çok pahalı

Diyet bisküviler, kekler, çikolatalar pahalı olabilir. Fakat bunları yemek yerine, kolaylıkla satın alabileceğiniz en az diğerleri kadar etkili olan sebze, meyve, pirinç, yoğurt ve beyaz eti deneyin. Böylece kendi diyet yemeklerinizi ortaya çıkartabilirsiniz. Sonuçta, hem paranız cebinize kalır hem diyetiniz yarım kalmaz.

Sigarayı yeni bıraktım, bir de diyet yapamam

Sigarayı bırakma dönemlerinin yeme alışkanlıklarını değiştirmek için en uygun zaman olduğunu unutmayın. Bunu başarabilmeniz için olumlu düşünmeniz, kendinizi meşgul etmeniz ve planlı olmanız yeterli olur. Acıktığınızı hissettiğinizde hemen bir elma ya da başka bir meyve yiyin. Bir yandan da sigarayı bırakırken, diğer yandan yeme alışkanlıklarınızı da değiştirebilir ve bu dönemi kendiniz için olumlu bir hale çevirebilirsiniz.

Kilolarım ailemden geliyor, şişmanlık bizim genlerimizde var

Şişmanlık bir yönüyle genlere bağlı olabilir. Ama bu durum diyet yapan kişinin hiç kilo veremeyeceği anlamına gelmez. Ailenizde kalıtsal olarak gelişen bir şişmanlık söz konusu ise, siz sağlıklı bir diyet programıyla ve düzenli egzersizlerle kilo verebilirsiniz. Sizin şanssızlığınız büyük ihtimalle bünyenizin, küçük yaşınızdan beri size verilen geniş porsiyonlar, kızartmalar ve çikolatalara alışık olmanızdan kaynaklanıyor.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>