Şişmanlamak istiyorum
Herkes zayıflama mücadelesi verirken, kim şişmanlamak ister diye düşünmeyin. Çok zayıf olup, kilo alamayanlar da en az zayıflamak isteyenler kadar büyük çaba gösteriyor.
"Vücudun, normal ağırlığının 10-15 kilo altında olmasına "zayıflık", 15-20 kilo altında olmasına "hafif zayıflık", 21 kilonun altında olmasına isa "ciddi zayıflık" deniyor. Örneğin 1.60 cm boyundaki bir kadının ideal kilosu 54 kg olarak değerlendiriliyor. Bu boydaki bir kişi, 46-48.5 kilo arasında bir ağırlığa sahipse zayıf, 43-46 kilo arasındaysa hafif zayıf, 42 kilonun altında ise ağır zayıf olarak değerlendiriliyor."
OLUMSUZ ETKİLERİ FAZLA
Kötü görünüm: Zayıf görünüm bir sınıra kadar hoş olabilir. Ancak, hayati çizgi aşıldığında ortaya hiç de hoş olmayan bir vücut çıkıyor. Giyilenler iyi durmuyor, bedene göre kıyafet bulunamıyor.
Ciltte kırışıklık: Aşırı derecede zayıflık cildin kırışmasına ve daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor. Çünkü yeterli beslenilmediği için cildi canlı tutan E ve C gibi vitaminler alınmıyor, bu sebeple cilt beslenemiyor. Gerekli nemi besinlerden ya da sıvılardan alamadığı için cilt kırışıyor. Ciltte kuruluk, gevşeklik ise, diğer olumsuz etkiler arasında.
Çabuk yorulma: Yeterli beslenilmediği için bağırsaklardan kana geçen besin maddeleri, organlar için yeterli olmuyor. Bunun için metabolizma kendini güvence altına alıyor. Daha az enerji harcamak için hareketler yavaşlıyor. Ani hareketler, tempolu yaşam karşısında, metabolizma bu eforu karşılayamadığından kişiler çok çabuk yoruluyor.
Baş dönmesi: Özellikle ani kalkışlarda göz kararması ve baş dönmesi meydana geliyor. Yeterli ve dengeli beslenilmediği için dolaşımdaki kan, ağırlığını hayati organlarda yoğunlaştırıyor.
Kansızlık: Zayıflıkla birlikte, yetersiz beslenmeye bağlı kansızlık görülebiliyor.
İshal: Metabolizmanın hızlı çalışmasına bağlı olarak ishal görülüyor. Adet düzensizliği: Yine metabolizmanın hızlı çalışmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak adet kanamalarında düzensizlik oluşuyor.
Kalp-damar hastalıkları riski: Eğer zayıf kişi sigara veya alkol kullanıyorsa, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski yükseliyor.
Sinirlilik: Zayıf insanlar çabuk kızan bir yapıya sahip. Bunda yetersiz beslenmenin yanı sıra psikolojik yapının da etkisi büyük.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması: Zayıf kişilerin bağışıklık sistemi de zayıftır. Bu nedenle, hastalıklara daha çabuk yakalanıyorlar.
ZAYIFLIĞIN NEDENLERİ
• Aşırı fiziksel aktivite
• İştahsızlık ve yeterli besin alınamaması
• Alınan besinlerin sindirim, emilim ve metabolizmalarında bozukluklar
• Kanser ve hipertroidizm (tiroid bezinin fazla çalışması) gibi enerji harcamasını artırıcı hastalıklar
• Psikolojik rahatsızlıklar.
“Michael Kors İlkbahar’18 Sezonunun Yeni Gözdesi “Blakely” ”
“Öykü Karayel: "Çok çekinirim aşkımı anlatmaktan hiç bana göre değil..."”
“Tuluhan Tekelioğlu’ndan Bir Cesaret Kitabı: YAPABİLİRSİN”
“Bu yaz enerji dolu geçecek!...”
“Garip ve zavallı bir hikâye ”
“Sema ve Galata Rotary Kulübü el ele...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32