“Ramazan ayında uzun süren açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.”
Uzun süreli açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken öncelikle; aşırı yemekten kaçınmalıyız. Bayram sabahı bizleri karşılayan envai çeşit kahvaltı sofraları ve günün devamında aile ziyaretlerinde ikram edilen tatlılara; sindirim sistemimizi ve kan şekerimizi etkilemesi adına daha özenli yaklaşmalıyız.
Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?
Herkesin özlediği kahvaltı sofralarında, bir anda yemeğe yüklenmemek besinleri iyi çiğnemek, yavaş yemek hazımsızlık yaşamanın önüne geçecektir. Peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık gibi söğüş sebzelerden oluşan bir kahvaltı tok ve zinde hissettirecektir. Günün devamında, aile ziyaretlerinde ikram edilen tatlılardan yiyebilmek için kahvaltınızda şekerli gıdalar (reçel, bal, pekmez) tercih etmemeye özen gösterin.
Bu Önerilere Dikkat!
Misafirliklerde her ikram edilen yiyeceği yemek zorunda değilsiniz. Kırmadan reddetmenin yollarını bulmalısınız. Nasılsa bir aydır yemiyorum düşüncesi ile hareket etmek bayram sonu hüsrana uğramanıza sebep olabilir. Bayramda ve bayram sonrasında beslenirken, öğünlerinizin lif içeriğine dikkat edin. Yiyeceklerinizi seçerken, kabızlık sorunu yaşamamak adına; sebze yemekleri, kuru baklagiller, meyveleri dengeli bir şekilde ekleyin. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar daha hafif atlatmanızı sağlayacaktır. Yiyeceğiniz çikolataların yerine, kuru meyveleri yanında fındık, badem ve ceviz alarak tercih etmeye özen gösterin. Gün içerisindeki su tüketiminiz ve hareketinizde size bayramı sorunsuz atlatmanıza yardımcı olacaktır. Yaz aylarında geçirdiğimiz Ramazan ve bayram günlerinde, su kaybını önlemek adına her gün en az 2.5 lt su tüketmeliyiz.
Bayram Detoksu ile Ortalama 2 Kilo Verin!
Bayramdan itibaren eski düzeninize dönerek 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde bir düzen oturtup, metabolizma hızınızı tekrar artırmaya yönelmelisiniz. Eğer ki Ramazan ayını fazla kilolarınız ile tamamlamışsanız, sizler için metabolik hızı artırmaya yardımcı olacak bir detoks programı uygulayabilirsiniz.
İşte bayramda veya bayramdan hemen sonra, üç gün boyunca uygulayabileceğiniz ve ortalama 2 kg’dan kurtulabileceğiniz o program:
SABAH;
• 4 Yemek kaşığı kadar yoğurt
• 2 Yemek kaşığı kadar yulaf
• 1 Dilim ananas veya 10 adet çilek
• 1 Çay kaşığı toz tarçın ve çörek otu
KUŞLUK;
• 1 Fincan beyaz çay
• 10 Adet fındık veya 10 adet çiğ badem
ÖĞLE;
• 120 Gr kadar et / tavuk / 4 adet köfte / 200 gr kadar taze balık ızgara / fırında / haşlama
• Mevsim salata ( nar ekşisi ve mısır yok)
• 1 Bardak maden suyu
ARA ÖĞÜN;
• 1 Bardak sade kefir
• 10 Tane çiğ badem
AKŞAM;
• 1 Büyük kase detoks çorba (tarifi aşağıda)
• 1 Kase yoğurt
• Bol yeşillikli mevsim salata (nar ekşisi ve mısır yok) (zeytin yağı / avakado yağı / hindistan cevizi yağı kullanılabilir)
GECE;
1 Bardak ılık suya 2 yemek kaşığı kadar organik elma sirkesi koyun ve için.
Artı olarak; gün içerisinde 2 fincan yeşil çay ve 3 lt su tüketimine özen gösterin.
*Detoks Çorba Tarifi:
2 adet kabak + 2 dişi sarımsak + 1 adet kuru soğan + 1 adet havuç + 1 adet domates + 2 yemek kaşığı yeşil mercimek + maydanoz + dereotu + az tuz: 2 bardak su ile pişirilmeli. Arzuya göre blenderdan çekilerek tanesiz olarak tüketilebilir. Bu çorba kimyon-karabiber ile tatlandırılabilir.
Ramazan Ayında Alınan Kilolara Bu Detoks ile Elveda!
Ramazan ayında yavaşlayan metabolizma hızımızı, bayramda artırırken oluşabilecek sindirim problemlerinden korunmak adına, dikkat edilmesi gereken noktalar var.
“Raşit Bağzıbağlı’dan ‘Teröre Son’ Mesajı!”
“Tıkla - Kazan Kampanyası Yeni Armağanları - Eylül 2012”
“İstanbul Film Festivali Heyecanı Yaklaşıyor Berlin’in En İyileri Festivalde”
“Yeni bir yağışlı hava geliyor ”
“Soner Sarıkabadayı’dan Yeni Single: “Gel De Uyu””
“Filistinli Yönetmen Rashid Masharawi’ye Onur Ödülü!”
“Memet Ali Alabora’nın Yönettiği “Galler Bir Sığınak Ülkesidir” Kısa Filmine Londra’da Büyük Ödül!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32