Mesleğinize göre beslenin
İş hayatında nasıl sağlıklı besleneceksiniz? İşte farklı meslek gruplarında doğru beslenme yolları…
OTURARAK ÇALIŞANLAR KALORİ MİKTARINI AYARLAMALI
Banka memuru, mali müşavir gibi kalori harcaması daha düşük olan grup çalışanlarının kalori alımlarının da daha düşük olması gerekmektedir. Az az, sık sık beslenerek günlük almaları gereken kalori miktarını tamamlamaları uygun olacaktır.
Öğle yemeği şirkette servis yapılıyorsa karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine hafif ve düşük kalorili yemekler tercih edilmelidir. Özellikle salata ve protein içeren bir besin kişiyi uzun süre tok tutacak, atıştırmaları engelleyecek ve öğleden sonra daha verimli çalışmayı sağlayacaktır.
Çay, kahve, meşrubat tarzı içecekleri tüketmek yerine masalarına bir sürahi su almaları ve bol bol tüketmeleri gerekmektedir. Çay ve kahve yerine ise bitki çayları tercih edilmelidir. Özellikle stresi azalttığı için rezene, bağışıklık sistemi içinse adaçayı, ıhlamur önerilmektedir.
Hareketin azalmasına bağlı olarak oluşabilecek kabızlık problemi için posa ve sıvı alımlarını arttırmaları gerekmektedir.
ÇOK SIK SEYAHAT EDENLER YANLARINDA PRATİK BESİNLER TAŞIMALI
Düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, saat farkı kaynaklı öğün düzensizliği, su tüketiminde eksiklik gibi problemlerin sık yaşandığı gazeteciler ya da uluslar arası ticaretle uğraşan kişiler yanlarında metabolizmayı hızlandırmak ve yeterli beslenebilmek için 2 - 3 saatte bir tüketebilecekleri besinler taşıyabilirler. Yağsız kraker ile ayran, kuru kayısı, ceviz veya badem, 1 meyve, 1 avuç leblebi, yarım simit ile peynir, yağsız tost ve ayran her yerde bulabilecek ve taşınabilecek pratik besinlerdir.
Sık seyahat etmek zorunda olan kişiler kilolarını korumak ve sağlıklı beslenmek için az ve sık yemek zorundadırlar.
Sindirim sistemi problemlerinin sık yaşandığı bu grup çalışanlarının da su tüketimini arttırmaları ve posa içeriği zengin besinlerin tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir.
UZUN TOPLANTILAR KİLO ALIMINA NEDEN OLUR
Bu gruptaki çalışanlar uzun süre hareketsiz kalacakları için kalori alımına dikkat edilmelidir.
Aşırı çay kahve tüketimi, yetersiz su içme, toplantılardaki yağlı ve şekerli kurabiye tüketiminde artış nedeniyle toplam kalori alımında artış gözlenir. Çay ve kahve, bileşimindeki antioksidan maddeler sebebiyle önemlidir. Fakat tüketimin fazla olması su tüketimini engeller hale geldiğinde sağlık için tehlikeli bir hal alır. Özellikle çay, kahve şekerli tüketiliyorsa durum kalori alımını daha da arttırır.
Bir küp şeker yaklaşık 20 kalori içerir. Her gün 100 kalori fazlalık ayda 3000 kalori eder. Bu yıllık olarak vücut ağırlığınızda yaklaşık 5 kilo artışa sebep olur. Bu yüzden toplantılarda ikram edilen kurabiyeler yerine yağsız kraker, çeyrek simit, kuru kayısı, ceviz, peynirli kepekli sandviçler, çiğ sebzeler ve bitki çayları, su daha iyi seçimlerdir.
İŞLERİ NEDENİYLE SÜREKLİ YÜRÜYENLER YAĞ VE ŞEKER ORANINA DİKKAT ETMELİ
Tıbbi satış mümessilleri gibi kalori harcaması daha yüksek olan grup çalışanlarının yeterli ve dengeli beslenme konusunda daha fazla dikkatli olmaları ve yeterli oranda sıvı tüketmeleri gerekmektedir.
Öğün saatlerinde dengesizlik nedeniyle kalori alımları daha düşük olabilir. Fakat sürekli dışarıda hazır yemekler yenilmesi, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek, lif içeriği düşük beslenme kilo artışına neden olabilir.
Bu yüzden beslenmelerinde mutlaka tükettiklerin besinleri yağ ve şeker oranlarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
SÜREKLİ AYNI POZİSYONDA OTURANLAR SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLERİ TERCİH ETMELİ
Hareketsizlik sebebiyle kilo alımında artış görünen bu grup çalışanlarının posa açısından zengin, sindirimi kolay, kalori içeriği düşük besinleri tercih etmeleri gerekmektedir.
Diyetin lif oranını artırmak için özellikle rafine edilmemiş, tam buğday, tam çavdar ve kepekli ürünler ile sebze, kabuğu ile yenebilen meyve ve kuru baklagillere yer verilmelidir.
AĞIR İŞTE ÇALIŞANLAR KAHVALTIYI İHMAL ETMEMELİ
Yetersiz ve dengesiz beslenme, işçinin üretim hızını düşürür. İşin gerektirdiği enerjiyi sağlayacak besinler alınmadığı zaman, enerji harcaması kısıtlandığından, üretim için gerekli fiziksel güç azalır.
Yüksek enerjili beslenme programı uygulanmalıdır. Enerji yanında protein, vitaminler ve madensel tuzların da yeterli oranda alınması gerekmektedir.
İşçi beslenmesi iş yerinde ve evde beslenme olarak 2 şekilde ele alınmalıdır. Günlük besinler genellikle üç öğün halinde alınmalıdır. Kahvaltısız işe başlama iş verimini azaltmaktadır.
Enerjinin sağlandığı besin türü çok önemli olmamakla birlikte, kahvaltılarda karbonhidratlı ve yağlı gıdaların yanında protein içeriği zengin besinlerinde tüketilmesi önerilmektedir.
UYKUSUZ VE DÜZENSİZ YAŞAYANLARIN KALORİ ALIMLARININ YÜKSEK OLMASI GEREKMEKTEDİR
Düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, geç saatte yemek yeme ve şeker içeriği yüksek atıştırmalar, su tüketiminde eksiklik, sindirim sistemi problemleri en sık karşılaşılan problemlerdir.
Kısa sürede fazla miktarda besin almak zorunda kalan bu kişilerin besin seçiminde daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Yağ ve şeker oranı dengelenmiş, yeterli oranda protein içeren besinler ilk tercihleri olmalıdır.
Tükettikleri her öğünde 4 besin grubunun bir arada bulunmasına özen gösterilmelidir. Uzun süre uykusuz kalınacağı ve egzersiz için zaman ayrılmayacağı için kalori alımlarının yüksek olmaması gerekmektedir.
“Hilton Canopy by Hilton Seychelles`in Açılışını Duyurdu”
“Jehan Barbur’dan ‘Hercai’ İçin Bir Ay Doğar”
“GERARD DEPARDIEU 53.Uluslararası Antalya Film Festivali’nde”
“Siber Saldırganların Hedefi Uzaktan Çalışanlar ”
“Azra Akın, Dünya Güzellik Yarışması'nın tanıtımında... ”
“Doğum Koçları Cesaret Aşılayacak”
“Karpuzla bir haftada bir beden”
“Hamilelikte güzel kalmanın yolları”
“Kalp… ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32