Diyette salatanın yeri
Salataların diyette önemli bir rolü var mı? Nasıl daha sağlıklı bir şekilde tüketebiliriz? İşte püf noktaları…
Kalorisi düşüktür
Salatayı oluşturan çiğ sebzelerde su oranı çok yüksektir. Bu nedenle kalorisi düşüktür. Salatanın içeriğindeki lifler; kolesterol düşürücü etki gösterir, kabızlığı önler ve bağırsak çalışmasını düzenler. Yine içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller; savunma sistemini destekler, vücutta gerçekleşen birçok kimyasal olayın oluşumuna katılır, vücuttaki elektrolit dengesinde önemli rol oynar, asit- baz dengesinin sağlanması için gereklidir. Ancak salatada dikkat edilmesi gereken konu içine konulan soslardır.
Her zaman zeytinyağı
Soslar genellikle limon, sirke, yağ, tuz ve diğer malzemeler (mayonez, yoğurt) gibi katılarak yapılır. Yağ; çok küçük miktarlarda bile yüksek enerji içerir. Bu nedenle tüketim miktarına çok dikkat etmek gerekir. Sağlığınız için salatalarda her zaman zeytinyağı kullanmanızı öneriyoruz. Bunun yanında soya ve fındıkyağı da oldukça faydalıdır. Sıvı, bitkisel yağlar içerdiği yağ asitleri nedeniyle, kalp koruyucu olarak adlandırılır. Ayrıca yine bileşiminde ki E vitamini, vücudumuz için iyi bir antioksidandır.
Mayoneze dikkat!
Salatalarda çok kullanılan başka bir besin maddesi de mayonezdir. Mayonez; yüksek miktarda yağ içerir, zaten bileşiminde zeytinyağı olan bir sosa bir de mayonez ekleyerek daha da yağlı ve kalorili hale getirmenizi istemeyiz. Ayrıca mayonez kolesterolü yüksek bir besindir. Bunun nedeni içine yumurta sarısı ilave edilerek üretilmesidir.
Salata hamburger yerine geçmesin
Bazı salatalar bir hamburger ve patates kızartmasından oluşan bir mönüden daha fazla enerji içerebilir. Salata seçimizde her zaman sos ve yağ miktarını göz önüne alın. Akdeniz yeşillikleri salatasına ilave edeceğiniz 1 tatlı kaşığı zeytinyağ, limon ile 2- 3 dilim beyaz peynir yanında 2 dilim ekmek ile iyi bir seçimdir. Ancak yağda pane edilmiş bir tavuk ve üzerinde sezar tarzı yağlı bir sos içeren salata size çok yoğun enerji verir. Bir de salata gelmeden önce önünüze konan yumuşacık beyaz ekmekleri bol bol yağa batırıp açlığınıza engel olamıyorsanız sadece salata yiyip masadan hafif kalktığınızı düşünseniz de aslında ızgara köfte ve bulgur pilavı içeren bir mönüden çok daha fazla kalori almışsınız demektir.
Aklınızda olsun
• Diyetinizde alkollü içkiler ve hazır meyve suları tüketmekten kaçının.
• Meyveler eğer kabukları ile yenilebiliyorsa soymadan yemeyi tercih edin.
• Günde en az 12 bardak su için.
• Günde bir bardaktan fazla soğuk diyet içecek tüketmeyin.
• Etli ve kıymali sebze yemeklerine dışarıdan yağ ilave etmeyin. Etin kendi yağı yeterli olacaktır.
Sebze ve meyve sınırsız yenilebilir mi?
Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme önerileri içinde en büyük yeri tutan 2 temel gruptur. Ancak tüm meyve ve sebzelerin belirli bir enerji değeri ve şeker içerikleri vardır. Bu sebeple yenilen miktarlar önemlidir, yarım muzun enerji değeri 1 elmaya eşittir. Meyve porsiyonları meyvelerin şeker içeriklerine göre ayarlanarak tavsiye edilir. Sebzelerin genelde su ve lif oranlarının yüksek olması enerji değerlerinin düşük olmasına sebeptir. Çiğ olarak yenilebilen kıvırcık, göbek marul, nane, maydanoz, roka, biber, domates, salatalık gibi sebzeler çoğu zaman diyette serbest bırakılır. Pişirilerek yenilen sebzelerde ise durum içindeki yağ miktarına ve pişirme şekline bağlıdır. Sonuç olarak meyve ve sebzeler düşük enerji içerikli olmalarına rağmen diyet içinde tavsiye edilen miktarların üzerinde yenilmemelidir.
3 öğün yemek yeterli mi?
Yapılan araştırmalar öğün sıklığını artırmanın ken şekeri dengesinin korunmasında önemli olduğunu gösterir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün beslenmek kilo kontrolünü sağlamaya katkıda bulunur. Az ve sık yenilen öğünler iş verimi ve konsantrasyon açısından pozitif etki gösterir.
Nasıl sağlıklı bir seçim yaparım?
Günlük hayatta en sık tükettiğimiz yiyecekler ve değişim miktarları hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Böylece neyi yediğinizde diğerlerinin yerine geçeceğini öğrenmiş olacaksınız ve seçimlerinizi doğru yaparak daha dikkatli tüketeceksiniz.
• 1 dilim kek yediğinizde İçinde yaklaşık 1.5 dilim kadar ekmek, 2 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ, 1 elmadaki kadar şeker vardır.
• 1 kase sütlü tatlı yediğinizde 1 bardak süt, 1 dilim ekmek, 1 meyve yemiş olursunuz böylece hiç yağ almadan, kalsiyum ve protein yönünden uygun bir seçim yapmış olursunuz.
• 1 poğaça yediğinizde 1-2 dilim ekmek 2 tatlı kaşığı sıvıyağ ile sadece un ve yağ yemiş olursunuz. Bunun yerine 2 dilim kepek ekmek ve peynir ile yapılan bir sandviç yerseniz içerdiği protein, kalsiyum ve lif ile daha sağlıklı ve yağ içermeyen bir seçim yapmış olursunuz.
Sütlaç (1 kase) = 1 bardak süt + 1 dilim ekmek + 1 meyve
Muhallebi (1 kase) = 1 bardak süt + 1 dilim ekmek + 1 meyve
Kısır (2 yemek kaşığı) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
İçli köfte (1 adet) = 1 köfte kadar et + 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Kadınbudu köfte (1 adet) = 1 köfte kadar et 1/2 dilim ekmek + 2 tatlı kaşığı yağ
Mercimek Köftesi (2 adet) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Patates salatası (2 yemek kaşığı) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Mantı (2 küçük kepçe) = 1 köfte kadar et + 2 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Kıymalı pide (1 adet) = 4 dilim ekmek + 2 köfte kadar et + 1 tatlı kaşığı yağ
Hamburger (1adet) = 2 dilim ekmek + 2 köfte kadar et
“Tommy Hilfiger 2015 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu”
“Covid-19 Endişesi Kilo Almanıza Yol Açtıysa!”
“Silk&Cashmere’den saf kaşmiri en iyi anlatan tasarımcıya ödüller”
“Boğaz Ağrısına Karşı 10 Etkili Öneri!”
“Ay Yapım IEmmy İş Birliğiyle Uluslararası Bir Etkinliğe Ev Sahipliği Yapıyor!”
“Hayal ettiğin müddetçe yaşarsın!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32