Volvo ilkleri sunmaya devam ediyor.
Volvo Car Corporation, gelişmiş güvenlik sistemlerinde dünyada ilkleri sunuyor...
Convertible modeller için yan hava perdeleri. Bir başka ilk.
Mesafe monitör sistemi içeren adaptif cruise kontrol.
Çarpışma riski karşısında ikaz ve fren desteği.
Volvo Car Corporation güvenlik üzerine geliştirdiği dört yeni sistemi sunuyor. Bunlardan ikisi dünyadaki ilklerden olmakla beraber, şirketin dünyadaki güvenlik alanında lider pozisyonunu daha ileriye götürmesine yardımcı olacak. Volvo otomobillerinin güvenliğine artı katkıda bulunması amacıyla gelişmiş teknoloji çalışmaları gerçekleştirildi. Gelişmiş teknolojiler, muhtemel kazaları önlemek ve kazalardan korunmak amacını hedefliyor.
BLIS; dijital kamera teknolojisi sayesinde sürücünün kör noktaları görmesini sağlıyor. Bu sistem otomobil dünyasında yeni bir atılım olarak göze çarpıyor. Başka bir başarı da, yakında çıkacak olan Volvo’nun convertible modelleri için geliştirilen özel, farklı yapıya sahip yan hava perdeleri.
Tüm bu yeniliklere ek olarak; Volvo Cars, yoğun trafikte meydana gelen kazaları ve arkadan çarpma gibi durumları azaltmak amacıyla yeni sistemler geliştirdi.
BLIS – Blind Spot Information System (Kör Nokta Bilgilendirme Sistemi)
Büyük cam tasarımlarına ve efektif arka görüş aynalarına rağmen, otomobil kullanırken sürücüler için her zaman kör nokta riski vardır. Otomobil kullanırken, çoğunlukla da şerit değiştirirken bu durum istenmeyen sonuçlara sebep olabilir.
Bu tür durumlarda yüksek güvenliğe katkıda bulunmak için Volvo Cars, 1979’da dünyada ilk olarak sürücünün yanına geniş açılı bir ayna koymuştur. Bir sonraki adımda, hareket eden otomobilin, arkasından ve yanından yaklaşan araçları görebilen kamera esaslı monitör sistemi başlatıldı. Bu teknoloji ilk olarak 2001’de Volvo Safety Concept Car’da tanıtılmıştı.
Sistemde, monitörle izlenen bölgeye başka bir otomobil yaklaştığında, kapı aynasının yanında bir uyarı ışığı yanmaya başlıyor. Bu durumda aracın sürücüsü yakınlarında başka bir araç bulunduğunu açıkça görüyor ve onun yoluna çıkmaması gerektiğini anlıyor. Sistem, sürücüyü hem arkadan yaklaşan hem de önden karşısına birden çıkan araçlara karşı uyarıyor. Bu bilgiler, bu tür durumlarda sürücüye doğru karar vermesi için fırsat tanıyor.
Kör nokta bilgilendirme sistemi otomobilin her iki tarafında da aynı şekilde çalışıyor.
Kullanılan teknoloji: Dijital kamera her iki kapıdaki aynalara yerleştirilmiş ve saniyede büyük miktarlarda görüntü karesi elde etme yeteneğine sahip. Görüntüleri birbiri ile karşılaştıran sistem, 9.5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindeki monitörle izlenen bölgede hareket eden araçları algılayabiliyor. Sistem, aynı zamanda hem gün ışığında hem karanlıkta otomobiller kadar motosikletleri de algılamak amacıyla programlandı. BLIS, park etmiş otomobillere, yol kenarlarındaki çitlere, bariyerlere, lambalara ve daha birçok farklı nesneye tepki göstermemesi amacıyla programlandı.
Sistem, 10 km/s’in üzerindeki tüm hızlarda aktif hale gelir. Donanım, sürücünün kendi otomobilinden 20 km/s daha yavaş ve 70km/s daha hızlı hareket eden araçlara uyarı vermesi amacıyla dizayn edildi.
Convertible modeller için hava perdesi
Volvo, IC (Inflatable Curtains) hava perdesi sistemini 1998 yılında tanıttı. Hava perdeleri, yolculuk esnasında araçta yer alan kişilerin özellikle yandan alınan darbelerde veya aracın takla atmasına sebep olabilecek pozisyonlarda baş seviyesini daha iyi korumak amacıyla dizayn edildi. Aradan geçen zamanda geliştirilen yan hava perdeleri artık Volvo’nun tüm sedan, vagon ve XC modellerinde standart hale getirildi.
IC donanımı otomobilin iç mekanında tavanın köşe kısmına yerleştirilir ve bir kaza anında kapı ile yolcunun baş kısmı arasında aşağıya doğru açılır. Bu sistemin, sabit bir tavan sistemine sahip olmayan Convertible; yani üstü açılabilen modellerde uygulanması şimdiye dek imkansızdı.
Şimdi ise Volvo bu sorunu, yan hava perdelerini kapı paneli içinden yukarıya çıkacak şekilde tasarlayarak çözdü. Kaza anında perde şişecek ve kendini yukarıya doğru itecek şekilde dizayn edildi. Tavana montajlı versiyonunda olduğu gibi bu modelde de şişme saniyenin bölünmüş kısa zaman aralıklarında ve yumuşak şekilde gerçekleşiyor. Perde yan cam ve yolcunun kafası arasından yukarıya doğru en etkili şekilde şişer. Kapıya monte edilmiş sistemde, perdenin kendini yukarıya doğru sağlam şekilde tutabilmesi için ekstra kuvvetlendirilmiş versiyonu kullanılıyor. Bu tasarım, perde içinde yer alan bölünmüş hava hücreleri sıralarının iki dikey sıra ile güçlendirilmesi ve sıraların birbirini karşılıklı desteklemesi sonucunda elde edildi.
Yan hava perdeleri yolculuk sırasında cam açık olsa veya kırılsa da aktive edilecek şekilde tasarlandı. Aracın takla atması ile sonuçlanacak kazalarda dahil daha fazla koruma sağlaması amacıyla perdeler havası daha yavaş inecek şekilde geliştirilmiştir.
Adaptif Cruise Kontrol
Yeni jenerasyon Cruise Kontrol sistemleri, otobanda yolculuğu çok daha yumuşak ve sarsıntısız bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla tasarlanmıştır.
Gelişmiş konfor ve sürücü kontrolünü karmaşık trafik şartlarında dahi otomobillerine en iyi şekilde yansıtmak için Volvo Cars, Adaptif Cruise Kontrol sistemini geliştirdi. Sistem, sürekli olarak önde yer alan araçlar ile aradaki mesafeyi kontrol ederek aracın hızını otomatik olarak ayarlayabiliyor.
Sürücü, Adaptif Cruise Kontrol sistemini istenilen maksimum hız ve öndeki araç ile arasındaki minimum zaman aralığını belirten verileri girerek ayarlayabiliyor. Örneğin; iki saniyelik bir zaman aralığı 100 km/s hızda, yaklaşık 56 metrelik mesafeyi ifade ediyor. Aradaki mesafe hıza göre değişkenlik gösteriyor; 70 km/s hızda bu mesafe 39 metreye düşüyor. Sistem, kontrolünü kaybetmiş bir aracın trafiğe yaklaştığını hissettiğinde de fren sistemini aktif hale getiriyor. Otomatik şanzımanlı araçlarda da sistem değişken trafik şartlarını değerlendirerek aracı tamamen duracak hale gelinceye kadar kontrol edebiliyor.
Kullanılan Teknoloji: Aracın önünde yer alan bir radar donanımı sayesinde önde yer alan araçlar ile aradaki mesafe sürekli kontrol ediliyor. Sistem, sürekli olarak bir zaman aralığı tespit ederek buna uygun motor gücünü ve gerektiğinde fren fonksiyonlarını düzenliyor.
Donanım, sürücünün rahat bir sürüşe sahip olmasını hedefliyor. Sistemde kullanılan fren kontrolü de bu prensibin ışığında gereksiz yere panik yaratmamak amacıyla sınırlandırılmış şekilde çalışıyor.
Fren desteği ile uyarı sistemi ve otomatik fren aktivitasyonu
Günümüz trafiğinde duran araçlara arkadan çarpmalar ile gerçekleşen kazalar en ortak sorunlardan biri. Bu kazaların çoğunda ana sebep, sürücünün zamanında tepki verememesi ve mesafeyi kontrol edememesidir.
Volvo Cars, bu sorun karşısında kaza riskini minimuma indirgeyecek ve kaza olsa bile etkileri en düşük seviyeye çekecek gelişmiş bir sistem yarattı.
Sistem, kaza sırasında farklı bölümlerde ve değişken şekillerde tepki verebilmesi hedeflenerek tasarlandı;
Eğer araç sürücünün tepki veremeyeceği hareketli veya sabit bir engel ile karşı karşıya gelirse bir uyarı lambası yanıyor ve ön cama yansıyor. Aynı anda bir uyarı sinyali de devreye giriyor. Kesin durumlarda bu sistem sürücüyü uyarmaya ve tehlike karşısında tepki vermeye yetiyor.
Sürücü fren pedalına bastığında sistem baskı basıncını kontrol ediyor. Eğer basınç yetersiz kalırsa, sistem bu basıncı zamanında, yeterli olacak şekilde artırıyor. Eğer aracın hızı çok yüksek değilse, sistem kazayı önlemeye yeterli olacak tepkiyi verebiliyor.
Bunun yanında, sürücü hiç tepki vermezse fren aktivasyon sistemi kendiliğinden harekete geçiyor ve fren basıncını artırıyor. Bu tepki kazayı önlemeye
DİĞER HABERLER
Kadınların Araba Seçiminde Dikkat Ettiği Özellikler
Kadınların alışveriş konusunda ne kadar titiz olduklarını eminiz ki bilmeyen yoktur.
Annelerini Dinleyen Genç Kadınlar Riskten Kaçıp Nakite Sarılıyor Yatırım Yapmıyor
Genç girişimci kadınları riskten kaçmadan yatırım yapmaya davet etti...
“43.İstanbul Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu”
“Erkeğe Mesaj Atmamanız Gereken Durumlar”
“Nicole Kidman Evlilik Yolunda!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32