>

DİĞER HABERLER

Karmaşadan Kurtulmak

"Doktor; evde kalmak, işe gitmemek de ayrı bir dertmiş. İnsan ne yapacağını şaşırıyor* Ela Mermerci'nin yeni yazısı...
 
   
 
 
     
Karmaşadan Kurtulmak

Doktor; evde kalmak, işe gitmemek de ayrı bir dertmiş. İnsan ne yapacağını şaşırıyor. Evi temizleme hevesi geliyor insana, perdeleri suya bastırayım diyor, sonra fayansları silmek istiyor, yerleri parlatmak. Derken bütün bunlar da anlamını yitiriyor. Evim öyle karmaşık ki doktor, sıkıldığımı fark ettim geçen gün.
Demek siz de karmaşadan kurtulmak gerektiğine inanıyorsunuz. Bakın bu heyecan verici doktor, peki siz de kendi hayatınızı karmaşık buluyor musunuz? Hayır mı? Size de bu yakışır doktor. Ama ben hayatımı karmaşık buluyor olmalıyım ki; bundan birkaç yıl önce “Hayatınızı Karmaşadan Kurtarın” isimli bir kitap almışım; e tabii düzensiz bir insan olduğumdan da kitabı kim bilir nerelere koymuşum, geçen gün bulunca okudum. Evde olunca okumaya daha çok vakit buluyor insan, tabii yemek yapmaktan ve ütüden fırsat kalınca. Hah, ne diyordum doktor? Yazarı Michelle Passoff. 1991 yılında Amerika’da karmaşaları çözmek üzere bir şirket kurmuş, ardından da deneyimlerini kitaplaştırmış.

Passoff’un işi de iş yani doktor. Amerikalılar hakikaten de acayip meslekler türetmişler, neredeyse ayakkabınızı bağlayacak birini bile bulabilirsiniz Amerika’da öyle değil mi? Zaten var böyle işler, ünlüler mesela bir orduyla çalışıyorlarmış. Masörü bir yanda, yoga hocası ayrı, aromaterapi yapan başka, terzisi yanında, ayakkabısını bağlayan başka yanda. Oh ne güzel hayat değil mi doktor…Neyse… Hayatınızı karmaşık buluyorsanız, Passoff’u arıyor ve yardım istiyorsunuz. Düzenlenmesini istediğiniz mekana; evinize veya ofisine gelerek her türlü evrak, dosya, giysi vesaireyi topluyor hanımefendi! Klasör lazımsa size onu aldırıyor, çekmecenizin eksik olduğuna karar verdiyse bunu söylüyor, giysilerinizi gruplara ayırıyor, giymeyeceklerinizi gözünüzü kırpmadan atmanızı ya da ikinci el dükkanlara vermenizi öğütlüyor. Yani böyle de bir iş var hayatta. Kapının kenarındaki masanın üzerinde biriken faturaları zarflara yerleştiriyor sizin adınıza, fotoğrafları albümlere koyuyor falan. Vallahi süper demeden edemiyor insan; böylesi bir işi Türkiye’de yapan biri olsa inanın ben de hemen bizim eve çağırırdım. Her gün torbalar dolusu eşyayı atmama karşın ev bir organizma gibi yeni çöpler üretiyor…

Taşınırken bu eve, önce yirmi büyük kutu almıştım, sonra yirmi tane daha, en son da otuz tane daha ısmarladım. Taşıyan adamlar “kaç çocuğunuz var?” diye bile sordular; beş çocuğumuz varmış gibi bir izlenime kapıldılar çünkü…Neyse biz hayatımızı nasıl karmaşadan kurtaracağınıza gelelim. Kitap, bu konuyla ilgili ipuçları veriyor evet, yani neyi nasıl istiflememiz gerektiğini, nelerden artık kurtulmamız icap ettiğini falan anlatıyor ama benim asıl ilgimi çeken başka şeyler oldu. Neler derseniz doktor, Michelle Passoff’un bunca deneyimden sonraki tespitleri benim çok hoşuma gitti. Örneğin şöyle diyor Passoff; “Unutmayın; çöplerinizi atmak, sürecin bir parçasıdır. Karışık, düzensiz, birbirinin eşi olmayan objeler yığını karmaşadır. Kedinin oyuncakları, süper marketten alınmış çoraplar, ödenmemiş faturalar ve günlük posta, arabanın ve eşin anahtarları hepsi birden girişteki masanın üzerine yığılmışsa bu karmaşadır.” Bu lafı okuyunca tabii, hemen kapının yanındaki dolabı eşeledim doktor. Neler buldum biliyor musunuz? İki adet yılbaşı süsü, kebapçı telefonları (Niye bu şehirde sadece kebapçılar var doktor?), üç adet yazmayan kalem, bir laptop ilanı ve faturalar, kartvizitler, kızımın bir küçük topu, bir ruj ve nereye ait olduğunu bilmediğim anahtarlar…

Peki ya karmaşayı çözmek için ne yapılacak? Dur bakayım ne diyordu yazar? “Karmaşa temizlemek, çevrenizdeki her şeyi hizmet ettikleri pratik amaçlar doğrultusunda kullanma sürecidir. Kendinizi iyi hissettiren, iyi hizmet veren ve yaşam kalitenize bir biçimde katkıda bulunan her şey kalabilir; diğer şeyler gider. Kalacak olanları nereye koyacağınıza karar vermek organizasyon yapmaktır…”

Çok zalimce değil mi doktor? İyi hizmet verenler kalacakmış, diğerleri gidecekmiş. Kocam doktor, kocam mesela, onun iyi hizmet verdiğini söyleyebilir miyiz? Peki yaz siz doktor? Bana iyi hizmet veriyor musunuz?

Gülmeyin. Ben gülmüyorum. Her şeyi attım doktor, her şeyi. Evim bomboş şimdi. Duvarlara bakmak harika.

Haftaya görüşürüz.

Ela Mermerci
elamermerci@cosmoturk.com



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>