>

DİĞER HABERLER

Kaçamak yapmak için Tirilye...

Barbunya balıkları, incir ve üzüm bağları, manastırlar, ayazmalar, kutsal zeytin ağaçları ve yüzyıllardır kimliğini korumuş, güzel belde Mudanya Tirilye...
 
   
 
 
     
Tirilye ismi nereden geliyor?

Helence'de barbunya balığı anlamındaki "Trigleia" kelimesinden geldiğini ileri süren görüşlerin yanısıra, Rumca 3 aziz anlamını (Tri: 3, İeLie: Aziz) taşıdığı ve M.S. 376'da İznik Konsilünde afaroz edilerek bölgeye yerleşen üç papazdan dolayı bu adı aldığı söylenmekte...
Belde daha sonra Cumhuriyet döneminde "Zeytinbağı" adını almasına rağmen bugün de "Tirilye" adı kullanılmaktadır.

Tirilye'deki Tarihi Eserler...

Hristiyanlığın kadim çağlarından itibaren büyük ilgi gören Tirilye ve çevresinde çok sayıda görkemli kilise, manastır ve ayazmalar inşa edilmiş, ancak bu bu yapılardan günümüze kadar sadece 3 kilise ve 1 manastır ayakta kalabilmiştir.

Osmanlılarca camiye dönüştürülen ve Fatih Camii adını alan Büyük Kilise, duvarlarına tarihte ilk kez resim yapılan Kemerli Kilise, ev olarak kullanılan dündar evi (Yuannes Kilisesi), bir de yemekhane olarak kullanıldığı için bu adla anılan kilise günümüzde varlıklarını zor da olsa sürdürüyorlar.

Tipik bir dar Tirilye sokağında bütün görkemi ile karşımıza çıkan ve 1909 yılında papaz okulu olarak neo-klasik tarzda inşa edilen Taş Mektep bizi gerçekten büyülüyor. 1980'li yıllara kadar ilkokul eğitimi verilen Taş Mektep bugün maalesef bakımsız durumda bulunuyor.
Yavuz Sultan Selim zamanında Tirilye'ye yerleşen Türklerin inşa ettiği hamam, asırların ötesinden bize sıcak selamlar sunuyor.

Triye'ye adını veren 3 papaz, ayrı ayrı yerlerde 3 manastır kurdular. Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Sotri manastırları. Günümüzde bunlardan sadece Aya Yani kısmen ayakta kalabilmiştir.

Tirilye'nin Rum ve Türk mimarisinin tipik ve muhteşem örnekleri olan evleri ise bakımsız ve biraz hüzünlü de olsalar, dizi dizi saksılardaki çiçekleri, zarif pencere ve perdeleri, konuksever kapıları ile gülümsemeyi sürdürüyorlar.

Tirilye'nin Doğal Zenginlikleri...

Bütün dünyada haklı bir ün yapan Tirilye zeytini bölgenin en önemli ürünüdür. Birçok Akdeniz ülkesinin Tirilye zeytinini kendi ülkelerinde yetiştirme çabaları başarısızlıkla sonuçlanmış, Tirilye zeytini hep rakipsiz kalmıştır. Orta boyda, küçük çekirdekli ve çekirdeği meyvesine yapışmayan Tirilye zeytinin salamura yöntemiyle 3-4 yıl saklanabilir. Sofralık olarak tüketilen zeytinlerden alınan ikinci ürün ise enfes zeytinyağıdır. Ayrıca olgunlaşmış yeşil zeytinlerden kırma, çizme ve az tuzlu konserve zeytin üretilir.
Tirilye'de balıkçılık eskiden olduğu kadar büyük çaplı olmasada, günümüzde önemli bir geçim kaynağıdır.
Tirilye'de bağcılık, şarapcılık, ipekçilik de geçmişte kalan uğraşı alanlarından sayılabilir.

Günümüzde yöre halkının %90'ı geçimini zeytincilikle sağlamaktadır.

Lezzet Durakları..

Tirilye'de sofraların baştacı zeytin, zeytinyağı ve balık. Eh böyle bir sofrada insanın parmaklarını yememesi çok zor görünüyor.

Lambalı radyosundan hala şarkılar yükselen ve özel ambalajında zeytinyağı ve hediyelik eşyalar bulabileceğiniz Savarona Restoran'dan başka Liman Restoran, Şekerev, Mahur ve Türk yemekleriyle ünlü Mehmet Ali Restoran mutlaka uğranılması gereken lezzet durakları...

Tirilye'ye Nasıl Gidilir?

Tirilye'ye İstanbul Yenikapı'dan deniz otobüsü ile Mudanya'ya geldikten sonra karayolundan minibüsler ile 15 dakikada ulaşılabilir.Tirilye Mudanya arasındaki yol zeytinlikler ve doyulmaz manzaralar ile dolu 10 km.lik bir yoldur.

İstanbul'dan Bursa yönüne otomobili ile gidenlerse Gemlik'i 3 km. geçtikten sonra Engürücük sapağından girerek Kurşunlu, Güzelyalı, Mudanya üzerinden Tirilye'ye varabilirler.Ayrıca Tirilye'den güneye giden ve nefis manzaralar sunan bir karayolu sizi İzmir yoluna bağlamaktadır.

Unutmayın, karayolları yön levhalarında Tirilye değil Zeytinbağı yazar.

Nerede Kalınır?

Eski bir yapının titizlikle yapılan onarımı ile meydana getirilen Tirilye Oteli'nde konaklamak mümkündür.

TİRİLYE OTEL
1 Yıldızlı Turistik otel
17 odalı, 40 yatak kapasiteli
Sıcak su, Televızyonlu,
Klimalı ve kaloriferli
email: yeter_nusret@hotmail.com
Telefon: 0 224 5632220

Tirilye'de eski bir Tirilye evinin aslına sadık kalınarak restore ve dekore edilmiş, anılarla yüklü olan Savarona Pansiyon

Savarona Pansiyon- Restorant
Tel: 0224 5632608

Kaynak:
www.agbursa.com


Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>