Lahey/Lüksemburg, 10 Aralık 2015 – 2016 yılı ‘Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’ programı için kısa listede yer alan 14 anıt eser ve miras alanı, kültürel miras konusunda Avrupa’nın önde gelen kuruluşu Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarafından farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla bugün gerçekleştirilen panelde açıklanmıştır. 14 farklı Avrupa ülkesinde bulunan tehlike altındaki varlıklar şunlardır: Ermenistan’daki Ererouyk Arkeolojik Sit Alanı ve Ani Pemza köyü; Belçika Brüksel’deki Adalet Sarayı; Estonya Tallinn’deki Patarei Hisarı; Finlandiya’daki Helsinki-Malmi Havalimanı; Fransa Dieppe’deki Colbert Döner Köprüsü; Almanya Divitz’deki Şato; Yunanistan Sakız Adası’ndaki Kampos Bölgesi; İtalya’daki Venedik Lagünü; Hollanda’daki Rijswijk Şatosu; Norveç Oslo’daki Y Bloku; Portekiz Lizbon yakınlarındaki Valflores Sarayı ve Malikânesi; İspanya Ekstremadura’daki Padovalı Aziz Antuan Manastırı; Türkiye’deki Hasankeyf antik kenti ve çevresi ve Birleşik Krallık Edinburgh’daki Mavisbank Evi. Bu alanlardan bazıları bakımsızlık veya yanlış planlama/imar projeleri nedeniyle risk altındayken bazıları da kaynak yetersizliği veya uzman eksikliği nedeniyle tehlikeyle karşı karşıyadır. 7 kültürel miras alanından oluşan nihai liste 16 Mart’ta Venedik’te düzenlenecek halka açık bir etkinlikle açıklanacaktır.
14 anıt eser ve miras alanından oluşan kısa liste belirlenirken taşıdıkları olağanüstü kültürel değerin yanı sıra karşı karşıya oldukları büyük tehlike göz önüne alınmıştır. Ayrıca kamu ve özel sektörden çeşitli paydaşların bu varlıkların kurtarılması konusundaki kararlılığı ve yerel toplulukların katılımı da esas alınmıştır. Bu alanların bulundukları konumda bölgesel ölçekte sürdürülebilir kalkınma için bir kaynak oluşturma ve yönlendirici olma açısından taşıdığı potansiyel de kısa listenin şekillendirilmesinde rol oynayan bir başka önemli kriterdir.
2016 yılı ‘Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’ programı için adaylar Europa Nostra’nın Avrupa’nın dört bir yanındaki üyelerden ve ilişkili kuruluşlardan oluşan geniş ağının bir parçası olan sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları tarafından gösterilmiştir. On dört miras alanından oluşan kısa liste Tarih, Arkeoloji, Mimarlık, Koruma, Proje Analizi ve Ekonomi alanlarında uzmanlar tarafından şekillendirilmiştir. 7 kültürel miras alanından oluşan nihai liste ise Europa Nostra Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir.
‘Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’ programı, Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü’nün kurucu ortaklığı ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın bağlı ortaklığı ile Europa Nostra tarafından Ocak 2013’te başlatılmıştır. Program, ABD Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Örgütü’nün (US National Trust for Historic Preservation) yürüttüğü bir projeden ilham alınarak oluşturulmuştur. ‘Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’ programı finansman sağlama amacını taşımamaktadır. Programın amacı eyleme geçilmesini hızlandırmak ve “örnek olmanın gücünü” sergilemektir. Europa Nostra’nın ‘Mainstreaming Heritage’ adlı 3 yıllık Ağ Oluşturma Projesinin parçası olan ‘Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı’ programı, Avrupa Birliği’nin Yaratıcı Avrupa (Creative Europe) programı tarafından desteklenmektedir.
Hasankeyf `Büyük Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı` Programının Kısa Listesinde!
Türkiye’deki Hasankeyf Antik Kenti Avrupa’nın büyük tehlike altındaki 14 kültürel miras alanı arasında.
DİĞER HABERLER
Kadınların Araba Seçiminde Dikkat Ettiği Özellikler
Kadınların alışveriş konusunda ne kadar titiz olduklarını eminiz ki bilmeyen yoktur.
Annelerini Dinleyen Genç Kadınlar Riskten Kaçıp Nakite Sarılıyor Yatırım Yapmıyor
Genç girişimci kadınları riskten kaçmadan yatırım yapmaya davet etti...
“3. Watsons Gençlik Festivali 21 Eylül’de Yeniden Gençlerle Buluşuyor!”
“Rapçi Fredo Şarkıları ile Dikkat Çekiyor!”
“Baştan ayağa seksi görünmek için bakım önerileri”
“Silk&Cashmere baharı 5 farklı temayla karşılayacak”
“Burç Gruplarına Göre Cilt Maskesi”
“Kenan Doğulu İlk Kez Dj Kabinindeydi”
“Sevişmenin hiç bir sakıncası yok...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32