Erkek kısırlığına dair en çok sorulan sorular-2
Hangi enfeksiyonlar kısırlığa yol açar? Birçok enfeksiyon kısırlığa yol açabilir, bunlardan bir çoğu cinsel temas yolu ile bulaşan ...
Sigara kısırlığa neden olur mu?
Sigara sperm sayısını ve hareketliliğini azaltır. Alkol ise hem sperm sayısını azaltarak hem de fazla miktarda alındığında iktidarsızlığa neden olarak çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir.
Kabakulak kısırlığa neden olur mu?
Kabakulak enfeksiyonu ergenlikten sonra geçirilirse vakaların %20'sinde testisleri etkileyebilir. Eğer testislerin ikisi de etkilenirse sperm üretimi azalır ve ileride kısırlığa yol açabilir.
Hangi enfeksiyonlar kısırlığa yol açar? Birçok enfeksiyon kısırlığa yol açabilir, bunlardan bir çoğu cinsel temas yolu ile bulaşan enfeksiyonlardır. Gonore (bel soğukluğu), klamidya ve mikoplazma enfeksiyonları ve tuberküloz kanallarda tıkanıklık yaratarak veya sperm üretimini ve hareketliliğini azaltarak kısırlığa neden olur.
Antibiyotik tedavisi yararlı mıdır? Kısırlığın nedeni olarak enfeksiyonlar düşünülüyorsa yararlıdır. Enfeksiyon etkeni mikroorganizmalar tespit edilerek uygun antibiyotikler verilmelidir. Bu enfeksiyonların tedavisinde üreme organlarına geçerek orada yüksek konsantrasyonlara ulaşabilen antibiyotikler tercih edilmeli ve eşlerin herikiside tedavi edilmelidir.
Hormon ilaçları kullanılması sperm sayısını düzeltir mi?
Ancak hormon eksikliği tespit edildiğinde hormon tedavisi önerilir. Hormon düzeyleri normal olan hastaların androjenler(erkeklik hormonları) kullanmasının etkileri tartışmalıdır.
Aşılama nedir, nasıl yapılır?
Erkek eşten alınan meni özel yöntemler ile hazırlanarak, hareketliliği fazla ve yapısı düzgün spermlerden zengin hale getirilir. Ve hazırlanan spermler kadının vajenine yerleştirilen özel ince bir kateter ile rahim içine verilir. Bu işlemden önce kadın eş yumurtalıkların uyarılması için ilaç kullanabilir. Bu uygulama ile çoğul gebelik şansı artar. Kadın eş ilaç kullandığı süre içinde ultrasonografik incelemeler yapılarak yumurta gelişimi izlenir ve yumurtanın içinde bulunduğu folikül adı verilen kesenin çapı 18-19 mm'ye ulaştığında hCG enjeksiyonu (folikülün çatlamasını sağlayan iğne) yapılır. Bundan 38 saat kadar sonra aşılama yapılır. Aşılama yapılırken meninin hazırlanmadan kullanılması sakıncalıdır. Bu alerjik reaksiyonlara, enfeksiyonlara ve ağrıya neden olabilir.
Cerrahi kısırlaştırma ameliyatı geçirmiş bir erkek tekrar çocuk sahibi olabilir mi? Mikrocerrahi yöntemler ile kanallar düzeltilerek birçok erkek tekrar çocuk sahibi olabilir. Fakat kısırlaştırma ameliyatının üzerinden çok uzun zaman geçtiği durumlarda erkek de sperme karşı antikorlar geliştiği ve bu antikorlar spermi hareketsizleştirdiği için çocuk sahibi olmaları mümkün olmayabilir. Günümüzde yardımcı üreme tekniklerinden yararlanılarak bu kişiler kolaylıkla çocuk sahibi olabilir.
Sperm kanalları tıkalı olan erkekler çocuk sahibi olabilir mi?
Cerrahi ile bu tıkanıklıklar açılabilir, fakat cerrahinin başarısı tıkanıklığın yerine bağlıdır. Günümüzde testislerden biopsi ile alınacak küçük parçalardan elde edilen spermler ile mikroenjeksiyon yapılarak bu kişiler çocuk sahibi olabilir.
Kısırlığa yol açan cinsel fonksiyon bozuklukları nelerdir?
Cinsel ilişkinin gerçekleşememesi, ağrılı ilişki, erken boşalma ve impotans(iktidarsızlık) kısırlığa neden olabilir.
Maya Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi-Ankara
“Bu baş ağrısı çıldırtacak beni...”
“5 Kilo verin ömrünüzü uzatın ”
“Başarı ”
“8.Malatya Uluslararası Film Festivali’nden Yeni Ödüller”
“Soner Olgun’dan Yeni Klip‘‘Dut Ağacı””
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32