>

ANNE - ÇOCUK

Kürtajın tehlikesi

Kürtaj ne yazık ki artık bir doğum kontrol yöntemi olarak görülüyor. Peki kürtajın risklerini biliyor musunuz?
 
   
 
 
     
Uzmanlar kürtaj sonrası düşük riskinin arttığını belirtiyor. Bu konu hakkında bilgi sahibi olunmadan yapılmaması gerektiği fikri savunuluyor.

Sakarya Doğumevi Ana Çocuk Sağlığı Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Opr. Dr. Metin Mutlu, kürtaj sonrası gebeliklerde anne adayının düşük yapma riskinin yüzde 200 oranında artabildiğini bildirdi. Opr. Dr. Metin Mutlu, kadınların kürtaj hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, kürtaj yaptıran kadının sonraki gebeliklerde düşük yapma riskinin arttığını kaydetti.

Kürtajın çok ciddi bir cerrahi müdahale olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Mutlu, "Kürtaj ne yazık ki artık bir doğum kontrol yöntemi olarak görülüyor. Ülkemizde de bu anlayış bir aile planlaması yöntemi haline geldi. Oysa bu çok yanlış bir tutum. Bu cerrahi müdahalenin bir kez bile yapılması hayati risk taşıdığı gibi kürtaj sonrası gebelikler de önemli ölçüde tehlikeye atılmaktadır" diye konuştu.

Kürtajın Türkiye’de sıklıkla uygulanan bir müdahale olmasından dolayı halk arasında "Sağlıklı bir yöntem" olduğu inancı oluştuğuna işaret eden Opr. Dr. Mutlu, şunları söyledi:

"İstenmeyen gebelik durumlarında insanların aklına ilk gelen yöntem kürtaj oluyor. Aslında bu başvurulacak en son yöntemdir. Eşler gebelik istemediği durumlarda hap ve aşı gibi uygulamalarla gebelikten korunabiliyor. Her iki uygulamada da seçenekler oldukça geniş. Her günhap kullanmak istemeyen kadının, ayda bir kez aşı olarak gebelikten korunması mümkün. Bu uygulamaların hiçbirinde de herhangi bir sağlık riski yok"

Düşük yapma riski yüzde iki yüz artıyor

Kürtajda riskin rahimden alınacak bebeğin büyüklüğüne ve gebeliğinsüresine bağlı olduğunu anlatan Opr. Dr. Mutlu şöyle devam etti:

"2-4 haftalık gebelikler risk grubunun en alt seviyesini oluşturuyor. Ancak 8-10 ve daha üstü olan ve yasal süreci aşan kürtajlarda ise kesinlikle hayati risk söz konusu. Bu gibi müdahalelerde annenin bir daha çocuk doğuramaması gibi durumlara az da olsa rastlanabiliyor.

Kürtaj sırasında rahim delinmesi, bağırsak delinmesi ve rahim yolunda meydana gelen zedelenmeler ise kürtaj sonrasındaki gebeliklerde sorunlara neden olabiliyor. Eğer anne adayının düşük yapma riski bulunuyorsa bu risk oranı onun daha önceden kürtaj yaptırmasına bağlı olarak artış gösteriyor. Kürtaj sonrasında düşük yapma riski yüzde 200 oranında artabiliyor."

Opr. Dr. Mutlu, kürtajda rahim yolunun genişliğine bağlı olarak müdahalede zaman zaman güçlükler yaşanabildiğini de kaydetti.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>