Kalp krizi artık çocukları vuruyor.
Yaş, cinsiyet, sigara, stres, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam ve şişmanlığın tetiklediği kalp krizi, çocukları da vuruyor.
Uzmanlar bunun nedenlerini kalıtsal özelliklere ve esrar gibi madde bağımlılığına dayandırdı.
Daha çok gelişmiş ülkelerde görülen kalp krizine bağlı ölümler, modern yaşamın yol açtığı stres, fast food- beslenme tarzı ve ekonomik sıkıntılara bağlı olarak son yıllarda Türkiye'de de giderek arttı. Yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık, sigara, stres, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam ve şişmanlığın tetiklediği kalp krizi, çocukları da vuruyor. Son bir ayda yaşları 13 ile 17 arasında değişen dört öğrenci kalp krizi sonucunu hayatını kaybetti. Kalp krizinin, gençlerde daha tehlikeli sonuçlar doğurduğunu belirten uzmanlar, yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarların devreye girdiğini ve kalbin kansız kalmadığını hatırlatarak, bu damarların ancak 50'li yaşlarda geliştiğini, gençlerde ise henüz tamamlanmamış olduğunu söylediler. Bu nedenle genç yaşta geçirilen kalp krizi, yaşlılara oranla daha öldürücü oluyor.
Krizi artıran nedenler
Yaygın olarak görülen kalp krizlerinde yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şeker hastalığı gibi üç risk faktörünün oluşmasında en büyük rolü şişmanlığın oynadığını belirten uzmanlar, kalp hastalığının en büyük etkeni olan sigaraya hiç başlanmaması gerektiğini vurguluyorlar. Yapılan araştırmalar, aşırı yorgunluk, aşırı sıcak ve yüksek nem oranıyla aşırı soğukların da kalp krizi riskini artırdığını gösteriyor. Kalp krizinden ölümlerin, ekonomik koşulların kötü olduğu bölgelerde daha yüksek olması, yaşam kalitesiyle sağlık arasındaki doğrudan ilişkiyi de açıkça ortaya koyuyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsa Durmaz, son yıllarda genç insanlar arasında yüksek oranda görülen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarının ilk sıralarda geldiğini söyledi. Prof. Dr. Durmaz, 'Kalp krizi yaşının düşmesiyle sigara kullanma yaşının ilköğretim çağına kadar düşmesi arasında ilişki var. Amerikan tarzı fast food yiyeceklerin günlük yaşamımıza çok fazla girmesi de gençler arasında kalp ve damar hastalıklarının yaygınlaşmasına yol açıyor' dedi.
Bir ayda dört ölüm
16 Şubat: Kars'ta düzenlenen Okullararası Halk Oyunları Yarışması'nda sahnede kalp krizi geçiren 17 yaşındaki Burcu Bulut'un aşırı heyecana dayanamadığı bildirildi.
2 Mart: İzmir Bornova'da İsmet Sezgin İlköğretim Okulu öğrencisi 13 yaşındaki Yusuf Temurtaş, okul bahçesinde kalp krizi geçirerek öldü.
5 Mart: Kahraman -maraş'ta ilköğretim öğrencisi 14 yaşındaki Emine İnce, beden eğitimi dersinde geçirdiği kalp krizi sonucu can verdi.
10 Mart: İskenderun Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Bekir Kılınç, edebiyat dersinde kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
Yeşil sahalarda ölenler
Kalp krizi, sporcular arasından da can aldı. İstanbul Ataköy Avni Akyol Kapalı Yüzme Havuzu'nda Heybeliada ile yaptığı maçtan sonra evinde kalp krizi geçiren Enkaspor'un 24 yaşındaki milli sutopu oyuncusu Caner Erdoğru, hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitirdi. Dünya Kupası'nda sahada kalp krizi geçirerek ölen Kamerunlu Foe'nin ardından Portekiz'in Benfica takımında oynayan 24 yaşındaki Macar oyuncu Miklos Feher de maçın uzatma dakikalarında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Ukraynalı 17 yaşındaki Andrei Pavitski ve Arnesal Kiev takımının 23 yaşındaki oyuncusu Şalva Aphazava da yeşil sahalarda kalp krizinden öldüler.
Spor zararsız
Spor yaparken ölen gençlerle ilgili haberlere de dikkat çeken uzmanlar, sporun ölümlerden sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu söylediler. Genç sporcuların ölüm nedenleri arasında doğuştan gelen bozuklukların bulunduğunu belirterek, sağlık kontrolünden geçmeden yapılan sporun ölümlere yol açabileceğini bildirdiler. İstanbul Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abidin Kayserilioğlu, 'Sporsuz bir yaşam önermiyoruz. Sporcu ölümlerinin birinci nedeni, doğum anomalisi ve yüksek kan yağlarıdır' dedi.
Kalıtsal özellikler söz konusu
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Adalet, çocuk ve gençlerde ani ölüm nedenleri hakkında şu bilgileri verdi: 'Genellikle doğuştan olan (Kalıtsal da olabilen) bazı kalp hastalıkları, uzun süre hiç belirti vermeden ya da çarpıntı gibi zaman zaman ortaya çıkan belli belirsiz şikayetler hastalar tarafından önemsenmiyor. Bu kişilerin spor ya da aşırı egzersiz yapması ani ölüme yol açabilen ciddi kalp ritm bozukluklarını tetikliyor.' Adalet, özellikle profesyonel spor yapacak çocuk ve gençlerin kardiyologlar tarafndan değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Akşam
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Öfke Nedir? Öfke Anında Neler Yapılmalı?”
“Ramazan’a Özel Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi ”
“Müşfik Kenter Yaşamını Yitirdi ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32