İlk gülücük, ilk oturuş sakın kaçırmayın
Bebeğiniz öyle çabuk büyür ki şaşar kalırsınız. Daha dün gözlerini açmakta zorlanırken, bugün oturuyor, çevresindeki her sese ve objeye kulak kabartıyor.
Hasta olmadan doktora gidilmez düşüncesinden bebeğiniz lehine vazgeçmek zorundasınız. Bebeğinizi ayda bir kez doktora götürmeniz gerekecek. Bu ziyaretlerde bebeğin boyunun ve kilosunun ölçülüp, dosyasına yazılması gerekir. Bebeğin normal bir gelişme gösterip göstermediğini de bu ölçümler sayesinde anlarsınız. Yoksa göz kararıyla bebeğin gelişme sürecini saptayamazsınız. Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeği doyurabilmek önemli bir sorun olur. Yavrunuzun doymak bilmemesinden endişelenirsiniz. Oysa gerçekte bu duruma sevinmeniz gerekir. Çünkü bebeğin doymakta zorlanması, onun normal bir gelişme sürecinde olduğuna işarettir. Bebek 10 günlük iken büyümeye başlar. 3 haftalık, 6 haftalık, 3 aylık ve 6 aylık olduğu zamanlar büyüme hızı giderek artar. Bebek bir yaşına geldiği zaman doğduğu zamanki ağırlığının üç katına ulaşmış olmalı. Bebeğin boyunun da doğduğu gündekine göre 25 santim daha uzun olması gerekir. Yeni doğan bebek, ilk haftalarını meme emip, uyuyarak ve yeni çevresine bakınarak geçirir. Bebeğin, kol ve bacak hareketleri kesinlikle bilinçli değildir. Bebek ikinci ayında vücudunu kontrol etmeye başlar. Hareketleri daha anlamlı ve bilinçlidir. Birinci ayın ortalarında bebek sizin varlığınızın farkına varmaya başlar, sesinizden etkilenir. Aynı zamanda onun vücuduna dokunmanız da etkili olur. Bu dönemde bebek, cisimleri gözleriyle incelemeye başlar. Fakat özellikle sizin yüzünüze bakmaktan hoşlanır. Sizin ona sağlayacağınız ayrıcalıkların farkındadır. Bu dönemde bebeği sık sık kucağınıza alıp onunla konuşmalısınız. Ona ismiyle seslenin.
BEBEĞİN KASLARI GÜÇLENİYOR
Minik yavrunuz üçüncü ayını doldurduğu zaman vücudunun üst kısmı, yani belden yukarısında kaslar güçlenir, başını dik tutmaya başlar. Yüzü koyun yattığı zaman dirseklerini yatağa dayayarak doğrulmaya çalışır. Ellerini istediği zaman açıp kapayabilir. Ayaklarını tutup ağzına götürmek ister. Onun seyretmekten en çok hoşlandığı şey, hala sizin yüzünüzdür. Sizin çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışır. Artık birkaç yüz kelimeyi birbirinden ayırdetmeye başlamıştır. Eline aldığı her cismi ağzına götürmek istemesi, bu cisimler hakkında bilgi edinme merakındandır. Bebek beşinci ayında kaslarını kullanarak dik oturmayı başarabilir. İlk günlerde bebeğin arkasına yastık yerleştirilmeli. Altıncı aya yaklaşırken, bebeğiniz küçük yardımlarla doğrulup, oturmaya başlayacaktır. Altıncı ayın ortalarında artık yardıma ihtiyaç duymadan doğrulup oturabilir. Fakat dengesini kaybetmesi ihtimaline karşılık bebeğin oturduğu yer, yastıklarla çevrili olmalı. Siz bebeğinize birşeyler söylediğiniz zamanlar o da heyecanla bazı sesler çıkarmaya başlar. ‘Da-da’, ‘ba- ba’, ‘bu- bu’ gibi.. Bu dönemde bebeğiniz aile fertleriyle yabancıları birbirlerinden ayırabilir. Tanıdığı kişilere gülümsemeye başlar. Bebek, artık bazı şeyleri kendi kendine yapabileceğini anlamaya başlamıştır. Örneğin küçük bir çana vurunca ses çıkartabilir. Topu yere atınca zıplamasını sağladığına inanır. Bebeğiniz yavaş yavaş nedenleri ve etkilerini öğrenmektedir.
Tutmaya, atmaya, taklit etmeye başlar
Kendi ayaklarımız üzerinde durmayı, mecazi anlamda kullanırız. Oysa, bir yaşına yaklaşan bebekler için kendi ayakları üzerinde durmanın ikinci bir anlamı yoktur. O yavaş yavaş bunu gerçekleştirecek bir duruma geliyor ve bundan keyif de alıyordur. 10 aylık bir bebek, gövdesini sallamaktan hoşlanır. En hareketli olduğu dönemler başlamıştır işte, peki siz hazır mısınız?Zaman zaman yan yan yerde sürünür ve tutunacak bir yer bulunca da ayağa kalkıp dik durabilir.
Artık ellerini de çok rahat bir şekilde kullanmaya başlamıştır. Küçük cisimleri baş parmağını ve işaret parmağını kullanarak tutabilir. Elinizdeki nesneleri çekiştirir. Siz onun yanında olmasanız bile varolmayı sürdürdüğünüzü bildiği için ayrılmayı hiç istemez. Siz yalnız onun olmalısınız. Korku ve öfke gibi duyguları gelişir. Gizlenen eşyaları bulmak ona büyük zevk verir. En güldüğü, en çok tepki verdiği anlar bu anlardır. Çevresindeki insanların çıkardıkları sesleri taklit eder. Gözleri fıldır fıldır hep etrafını tarar, doya doya sizi seyreder.
Çevresinde olan bitenin artık farkındadır
Bebeğiniz hiçbir destek almadan oturabildiği için ellerini daha sık kullanmayı dener. Önünde duran her şeyi eline almak ister. Ayrıca ellerini kullanarak yerde sürünmeye başlar. Minik bebek için hareketlenme zamanı gelmiştir. Onu bundan sonra bıraktığınız yerde bulmanız mucize olur. Bebeği kucağınıza alıp belinden tutarak havaya zıplatmanız çok hoşuna gider. Bu dönemde bebeği sık sık dik tutmayı denemelisiniz. Bu sayede bacak kasları güçlenir, gelişir. Bebeği erken bir dönemde yere bastırmanın sakıncalı olduğu söylense de, siz 7- 8 aylık bebeğinizi yere bastırıp, onu belinden kavrayarak ayakta tutun. Bebeğin kişiliği de yavaş yavaş oluşmaya başlar. Onun ne istediğini anlamanız da iyice kolaylaşmıştır. Minik afacan kollarını, ellerini kullanarak ne istediğini size anlatmaya çalışır ve de genelde başarılı olur. Ona ismiyle hitabettiğiniz zaman bazı sesler çıkararak karşılık verir. Bu dönemde bebek, görmediği halde başka yerlerde başka cisimlerin ve insanların varolduklarını bilir. Siz odadan çıktığınız zaman bebeğin ağlamaya başlaması iyi bir işarettir. Yavrunuz, sizin onu duyabileceğinizin farkındadır. Eğer bebeğin bir oyuncağını dolaba kaldırırsanız, buna tepki gösterir ve kendi yöntemleriyle oyuncağı aramaya başlar.
Sabah
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Bayram’da Tatlı Tüketirken Dikkat!”
“İşte İstanbul’un En Güzel Spor Rotaları”
“Yengeç Burcu Nasıl Bir Aşıktır?”
“Archiprix International 2003 Yarışması Sonuçlandı. ”
“Aybüke Pusat Gillette Venus’ün Türkiye’deki İlk Marka Elçisi Oldu! ”
“15.Contemporary İstanbul`un Basın Toplantısı Online Olarak Gerçekleştirildi!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32