Hamilelikte cildiniz
Kadın cildi hamilelik döneminde birçok değişimden geçiyor. Uzmanlar, hamilelik dönemi boyunca kadınların cildinde yaşanan değişikliklerle ilgili şu bilgileri veriyor:
Uzmanlar, hamileliğin başlangıcından itibaren göğüs derisinin hacimce artıştan kaynaklanan bir gerilmeye maruz kaldığını belirterek, "Bununla beraber hamileliğin ilk işaretinin göğüslerde bir gerginlik hissi ve hatta acı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu dönemde mavi bir toplardamar ağı gözle görülür hale geliyor. Göğüsler kas dokusuna sahip olmadıkları için, durumları tamamen derinin gerginliğine bağlı oluyor. Kadınlık hormonları süt bezlerinin hacminde bir artışa neden oluyor ve bu da gerginlik hissi veriyor. Doğumdan sonra hormonlar normale dönüyor ve göğüslerin hacminde bir azalma söz konusu oluyor. Bu hacim değişiklikleri cildi zayıflatarak esnekliğini kaybetmesine, gevşemesine yol açıyor. Bu nedenle göğüs derisinin gevşemesine engel olmak için hamileliğin başlangıcından emzirme döneminin sonuna dek göğüslerin bakımına özen gösterilmesi gerekir. Hamilelik döneminde ayrıca bacaklardaki toplardamarlar ve lenfler gerektiği biçimde çalışmazlar. Isınmanın da artırdığı bu ağırlaşma hissiyle birlikte genelde cildin yoğun bir biçimde kuruduğu görülür. Hamileliğin ilk 3 ayından itibaren hormon değişiklikleri nedeniyle damarların esnekliği azalıyor ve kan akışında düzensizlikler meydana geliyor. Bacaklarda bulunan damarlardan kalbe doğru olan kan akımı zorlaşıyor. Hamileliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde, vücut ağırlığında ve uterus hacmindeki artış, kalbe doğru olan kan akımını geciktiriyor" ifadelerini kullandı.
Doğum sonrası bakıma da dikkat çeken uzmanlar, hamilelik ve emzirme sırasındaki hormonal değişikliklerin cildi etkilediğini kaydederek, şu görüşlere yer verdi:
"Özellikle karın, kalça, baldır ve göğüs bölgesinde cildiniz daha az esnek, daha sarkık hale geliyor. Ayrıca kilo artışı kişiden kişiye değişeceği için kalça, karın ve baldır bölgelerinin inatçı direnişi nedeniyle her kadının normal vücut ağırlığına dönme süresi de farklı olabiliyor. Hamilelik sırasında cilt hem uterus hacminin hem de vücut ağırlığının artışı nedeniyle yoğun bir mekanik gerilime maruz kalıyor. Bu gerilme cildi zayıflatan hormonal değişimler nedeniyle daha da artıyor. Bundan başka östrojenin yağ hücrelerinin aktivitesini artırması nedeniyle adipoz dokularda bir yağ birikimi meydana geliyor. Doğum sonrasında hormonal düzeyin normale dönmesi daha geç olacağı için cildin normale dönüşü emziren annelerde daha uzun bir zaman alabiliyor. Selülit ise hipodermisdeki katı kolajen yapıların yağ hücreleri tarafından kuşatılması nedeniyle ortaya çıkan ve rahatsız edici portakal kabuğu görünümü oluşturan bir cilt problemi. Hamilelik sırasında hormonlardan etkilenen alanlarda yağ depolanması tamamen doğal, fizyolojik bir olaydır, vücudun amacı ana rahmindeki bebek için birazcık daha gıda stoklamaktır. Tüm bunlarla birlikte kilo fazlalığının olması selülitli olmak anlamına gelmiyor."
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Sanal Alışverişler Ne Kadar Güvenilir?”
“22.Uluslaraarası Adana Altın Koza Film Festivalinde Geri Sayım!”
“From Night To The Edge Of Day”
“ELLE’den Günlük Hayata Neşe Katan Koleksiyon”
“Vizyona Girecek Olan Filmler Hangileri?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32