>

ANNE - ÇOCUK

Doğru beslenme alışkanlığı için çocuğunuza örnek olun!

Yazın artan su kaybı nedeniyle su oranı yüksek besinler çocuklar için önem kazanıyor. Karpuz, şeftali gibi meyveler yaz mevsiminin ideal besinleri. İşte, yaz ayları için örnek beslenme programı...
 
   
 
 
     
DOĞRU BESLENME ALIŞKANLIĞI İÇİN
ÇOCUĞUNUZA ÖRNEK OLUN!


Uzmanlara göre çocukların gelecekteki besin alışkanlıkları bebeklikten itibaren evde gördükleriyle oluşuyor. Anne babanın beslenme alışkanlıkları çocuğunkini de etkiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, yaz aylarında çocuk beslenmesi ve çocuklarda beslenme alışkanlıklarının oluşumu ile ilgili bilgi verdi.

ÇOCUK BESLENMESİNDE EN ÇOK DİKKAT EDİLMESİ HUSUSLAR NELERDİR?

Çocuklara, 3 ana 3 ara öğün şeklinde hiçbir öğünü atlamadan yemek vermek çok önemlidir. Çocukların mineral ve vitamin ihtiyaçlarına yönelik düzenlenmesi gereken öğünler; karbonhidrat, yağ, protein içeriği yeterli ve dengeli olmalıdır.

Çocuklarda bu dönem, ilerideki beslenme alışkanlıklarına temel oluşturacağı için hastalıklara neden olan kötü besin maddelerinden uzak tutmak önemlidir. Ve bu besinler (çikolata, pasta, cips gibi) özel anlamlar yükleyip çocuğa sunulmamalıdır.

YAZ AYLARINDA ÇOCUK BESLENMESİNDE NE GİBİ FARKLILIKLAR OLMALIDIR?

Yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte vücut su kaybı da artar. Bu kaybı yerine koymak önemlidir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında karpuz, şeftali gibi su oranı yüksek yaz meyvelerinin tüketilmesi arttırılmalıdır. Ayrıca çocukların sıvı ihtiyacını ayran, taze sıkılmış meyve suyu, meyve ve süt gibi yiyecek ve içeceklerle gidermesi daha uygundur. Öte yandan yaz döneminde çiğ sebze ve meyvelerden, dışarıdan satın alınan yiyeceklerden dolayı besin zehirlenmeleri artmaktadır. Bu nedenle tükettiğimiz sebze ve meyveleri iyice yıkamak, dışarıda tüketilen tavuk, mayonez, buz gibi mikrop ve mikrop toksini içerebilecek besinler tüketilirken dikkat edilmelidir.

BİLİNENİN AKSİNE, KEMİK İLİĞİ BESLEYİCİ DEĞİL!

ÜLKEMİZDE ÇOCUK BESLENMESİ KONUSUNDA YAPILAN EN BÜYÜK HATALAR NELERDİR, NELERİ YANLIŞ BİLİYORUZ?

Bence çocuk beslenmesinde yapılan en büyük hata çocuğu istememesine rağmen zorla yemek yedirmektir. Anne ve babalar, iyi ebevyn olma düzeylerini çocuğun kilosu ve yemeği fazla yemesi ile ölçmek gibi büyük bir yanlışa düşmektedirler. Bu davranış biçiminin, çocuk bir yetişkin olduğnda hatalı beslenme alışkanlıkları için temel oluşturabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca yemek sularının, kemik iliğinin besleyici olduğuna dair inanış da yanlıştır. Her ikisinin de herhangi bir besin değeri yoktur. Öte yandan yemekleri karıştırarak vermek de çocuğun besin tat ilişkisini bozacağından kesinlikle doğru değildir.

UYKU DÜZENİ OLMAYAN YA DA ÖĞÜN ATLAYAN ÇOCUKLARIN ÖĞÜN SAYISI NASIL DÜZENLENMELİ GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİDİR?

Çocuk sabah kalktığında, hangi saat olursa olsun, kahvaltı yapmalıdır. Öğle ve akşam yemekleri de kesinlikle atlanmamalıdır. Ana öğünlerden 2-2.5 saat sonra ara öğünler olmalıdır. Bu şablonu sağlamak için öğün miktarları, sonraki öğünü atlatmayacak şekilde azaltılabilir.

BESLENME ALIŞKANLIĞI EVDEN BAŞLAR!

ÇOCUĞUMUZA DÜZENLİ VE SAĞLIKLI BESLENME KURALLARINI NASIL AŞILAMALIYIZ?

Çocuklar, evde gördükleri beslenme davranışlarını taklit ederler. Bu yüzden çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesinde anne ve babanın iyi bir örnek olması gerekir. Çocuğun beslenme durumunu; ailesel problemler, yaşam tarzı , psikolojik durum, imaj karmaşası gibi nedenlerin yanında psikolojik , sosyal, mental ve fiziksel yönden bütünüyle incelemek gerekir. Yani sağlıklı beslenen ve çocuğa baskı uygulamayan anne baba, rol model olarak sağlıklı beslenmeyi çocuk için alışkanlık haline getirecektir.

YAZ AYLARINDA ENERJİ TÜKETİMİ AÇISINDAN TATLI TÜKETİM MİKTARI NASIL AYARLANMALIDIR?

Tatlı tüketimi, yaz kış çocuk beslenmesinden özenle sakınılması gereken besin maddeleridir. Bu besinler, dişlerin çürümesi gibi hemen ortaya çıkan etkilerin yanı sıra şeker hastalığından kalp-damar hastalıkları, kansere neden olabilecek riskli gelecek hazırlar çocuklara. Tabii haftada bir iki kez tüketilebilir.

YAZ AYLARINDA BEBEK VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR NELERDİR?

Bu yaşlardaki çocuklarda en sık görülen beslenme ile ilgili hastalıklar; düşük kilo, şişmanlık, ishal gibi hastalıklardır.

ET TÜKETİMİ YAZ AYLARINDA ÇOCUKLARDA NE KADAR OLMALIDIR?

Bu yaş grubundaki çocuklar için kabaca 2-4 köfte büyüklüğünde kırmızı veya beyaz et yeterli olacaktır.

DONDURMA BESLEYİCİ MİDİR?

Dondurmanın besin içeriği, protein, kalsiyum değeri de sütten kaynaklanır. Yani besin değeri açısından süt içmek çok daha doğru bir beslenme şeklidir. Haftalık 1-2 porsiyonu aşmayan dondurma çocuk beslenmesine sokulabilir. Ama hiç dondurma yemeyen, onun yerine süt içen bir çocuk daha sağlıklı beslenmiş olur.

YAZ AYLARI İÇİN ÖRNEK BESLENME PROGRAMI:

SABAH:

Süt
Beyaz peynir+ haşlanmış yumurta +kaşar peynir
Zeytin
Pekmez +reçel
Kepekli ekmek
Domates +salatalık+biberKuşluk: Meyve( kuru kayısı, kavun, çilek, karpuz, kiraz, erik

ÖĞLE:

Sebze yemeği
Çorba, pilav veya makarna
Kuru baklagil veya et
Kepekli ekmek

İKİNDİ:

Meyve (Kuru kayısı, kavun, çilek, karpuz, kiraz, erik)
Yoğurt

AKŞAM:

Sebze yemeği
Çorba, pilav veya makarna
Kuru baklagil veya et
Kepekli ekmek

GECE:

Meyve (kuru kayısı, kavun, çilek, karpuz, kiraz, erik)
Yoğurt
Ceviz veya fındık
Miktarları azaltarak yukardaki menü çocuk büyüme gelişimi için idealdir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>