>

ANNE - ÇOCUK

Çocuğunuz da Güneşi Özledi Aman Dikkat!

Yaz geldi, tabi ki güneşi çok özledik, çocuklarımız da özledi ama...
 
   
 
 
     

Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, çocukların güneşten korunması hakkında bilgi verdi ve anne babalara önerilerde bulundu.

Yaz geldi, tabi ki güneşi çok özledik, çocuklarımız da özledi ama çocuğunuzun sağlığı için dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var ki; o da güneş yanıkları. Ebeveyn olarak çocuklarımıza karşı en önemli görevlerimiz onları eğitmek ve korumaktır; dolayısıyla çocuklarımızı güneşe karşı korumamız şart çünkü güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmayanlar için ileride cilt kanseri riski artmaktadır.

Onu yanıktan ve cilt kanseri riskinden koruyun


Güneş yanıkları ve ileride oluşabilecek cilt kanseri riskine karşı çocuğunuzu korumak için zararlı güneş ışınlarından korunmak gerekiyor.

Yaşamın ilk yıllarında cilt çok ince olduğundan ve 9-12 yaş grubu çocukları kontrol etmek zor olduğu için özellikle o yaşlarda güneş yanığı olasılığı artmaktadır. Dolayısıyla bu yaş gruplarına özellikle dikkat edilmelidir.

Güneş kremi çeşitli kimyasallar içeren, güneşin zararlı ışınlarının cilde nüfuz etmesini önleyen, cinsine göre farklı özellikler taşıyan kremlerdir. Kremleri farklı kılan ana özellikler şunlardır:

• SPF / Koruma Faktörü: Genellikle ilk göze çarpan özelliktir ve 2’den 50 hatta daha yüksek rakamlara bile çıkabilir. Çocuklarda 20-30 faktör yeterli olabilir. 30 ile 50 faktör arasında yaklaşık %3’lük koruyuculuk farkı vardır. Tabi aileler için bu tercih meselesidir.

• UVA ve UVB’den korunma: Özellikle UVB olmak üzere her iki ışın çeşidi de kansere neden olabilmektedir dolayısıyla kullanılan güneş koruyucu ürün her iki ışına karşı da korumalı olmalıdır.

• Waterproof / Water resistant (suya dayanıklı / suya dirençli): Suda 80 dakika kalındığında waterproof krem koruyucu etkisini devam ettirirken, water resistant olanı 40 dakika devam ettirir. Bu nedenle waterproof daha güçlüdür.

Güneşten koruyucu ürünü yarım saat önce sürün

30 dakikanın üstünde güneşte kalacak çocuğunuza, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce güneş kremi sürmelisiniz. Unutmamanız gereken bir nokta da 80 dakikada bir güneş kreminin tekrar sürülmesi gerektiğidir.

Bebeğiniz 6 aydan küçükse dikkat!

Doktorunuzun önerisi olmadan altı ay altındaki çocuğunuza güneş kremi sürmeyin. Son önerilere göre çinko oksit içeren (içerikte Zn oxide diye geçer) güneş kremleri altı ay altındaki bebeklere uygulanabilmektedir. Bu yaş grubundaki bebeklerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması, gölgede tutularak, hafif giysiler ve şapka ile korunması gerekir.

Alerji riskine karşı minik bir güneş kremi testini uygulayın

Bazı güneş kremleri önemli düzeyde cilt alerjilerine neden olabiliyor. Özellikle geçen seneden kalan kremleriniz buna neden olabilir dolayısıyla onları atın. Yeni aldığınız güneş kremini tatilinizin ilk günü çocuğunuzun her yerine ilk kez sürdükten sonra alerji yaratırsa bu hem çocuğunuzun keyifsizliğine hem de tatilinizin kötü geçmesine neden olacaktır. Dolayısıyla, şu yöntemi tavsiye ederim. Yeni kreminizi güneşe çıkmadan bir gün önce çocuğunuzun koluna bir iki santimetrelik alana sürün ve yara bandıyla kapatın. Ertesi gün güneşe altında yara bandını çıkarın. Eğer 15 dakikada o bölgede kızarıklık, şişlik veya kaşıntı olmuyorsa, tekrar içeri girin, güneş kremini tam sürün ve 30 dakika sonra eğlence başlasın!

Güneş kremi haricinde çocuklarımızı koruyan çok önemli yöntemler şunlardır:

• Giysi: Tişört gibi hafif pamuk giysiler yaklaşık 7 faktörlük koruma sağlar (SPF 7) dolayısıyla kendi başına yeterli olmaz ama çok yardımcıdır.

• Şapka: Özellikle kulakları ve yüzü korur.

• Gölge: Doğrudan güneş ışınlarından korunmak için özellikle yaşamın ilk altı ayında şart.

• Saat 10:00 ile 16:00 arası dışarı çıkmamak: Güneş ışınlarının bulunduğunuz yerde en dikine dolayısıyla en etkili geldiği saatlerde güneşe çıkmamak en doğrusudur. Havanın bulutlu olması sizi yanıltmasın çünkü güneşin zararlı ışınları bulutları rahatça delip geçmektedir. Güneşi belki görmüyorsunuz ama emin olun, o sizi görüyor.

İlginçtir, bebeklerimizin geçirdikleri ilk yaz mevsimine kıyasla ikinci yaz güneş yanığı geçirme olasılıkları iki misli artmaktadır, üstelik güneşte aynı miktarda kalmalarına ve aynı miktarda güneş kremi kullanılmasına rağmen. Araştırmalar bunun nedeninin güneşten korunmak için güneş kremi haricindeki yöntemlerin kullanılmamasından kaynaklandığını ortaya koymuştur. Anne ve babalar tek başına güneş kremine güvenme hatasına düşmektedirler. Yani gölgede durmak, tişört ve şapka kullanmak, günün ortasında dışarı çıkmamak gibi önlemlere dikkat etmek çok önemlidir

UNUTMAYIN:


Ayrıntılarda kaybolmak olarak algılanmamalı ama genel anlamda çocuğunuz için güneş kremi seçerken 30 faktörlü, suya dayanıklı (waterproof), PABA içermeyen, mümkünse çinko oksit içeren güneş kremini tercih edin ve dışarı çıkmadan 30 dakika önce bebeğinize/çocuğunuza sürerek, hafif giysiler ve şapka giydirerek, gölgede kalarak ve günün ortasında dışarı çıkmayarak bu yazı çok keyifli geçireceğinize emin olabilirsiniz.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>