Bıngıldak hakkında her şey
Bıngıldak nedir? Bıngıldak neden oluşur? Bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine zarar verir mi? İşte cevapları...
Dr. Selase Koç Sansar anlatıyor... Bıngıldak konusunda yeni anne ve babalar genelde endişe taşırlar. Memorial Suadiye Polikliniği Pediyatri Bölümü’nden Uzman Dr. Selase Koç Sansar, "Çok sert bir darbe almadıkça bıngıldağa dokunmanın bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas ve az korunaklı bir bölge değildir." diyerek bıngıldak konusunda bilgiler veriyor.
Bıngıldak nedir?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: Beyin dokusu kendini saran beyin zarları (meninksler) ve kafatası ile korunur. Kafatası birden fazla kemikten oluşmuştur. Anne karnındaki dönemde bu kemikler arasında birleştirici hatlar (suturlar) ve bıngıldak adı verilen baklava dilimi şeklinde bölgeler vardır. Kısacası bıngıldak kafa kemiklerinin birleşme noktalarının arasındaki bağ dokudan oluşmuş bölgedir. Doğumdan önce 6 tane olan bıngıldağın genelde doğum öncesi 5 tanesi kapanır. Doğum sonrası sadece ön bıngıldak mevcuttur.
Bıngıldak neden oluşur?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: Kafa kemikleri arasındaki boşluk bıngıldak bağ dokusundan oluşur. Üstü saçlı deri ve deri altı yağ dokusu ile kaplıdır.
Bıngıldağın bebekteki işlevi nedir?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: İlk 2 yılda çok hızlı olan beyin büyümesine kafa kemiklerinin büyümesi uyum sağlayamaz. Bu yüzden kemikler arası birleşme yerleri (suturalar) ve bıngıldak sayesinde kafa büyür ve beyin dokusuna zarar gelmez. Kafa içinde gelişebilecek ani basınç ve hacim değişimlerinde kafa kemikleri esnek olmadığı için genişleyemez. Bıngıldak sayesinde yan etkiler azalabilir.
Bıngıldağın ne kadar zamanda kapanması gerekir?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: 12-18 ay civarında kapanır. Çok nadiren bazı çocuklarda arka bıngıldakta açıktır, en geç 3 ay içinde kapanmalıdır.Bıngıldağın erken kapandığı durumlarda genelde suturalar aracılığı ile baş büyümesi devam etmektedir.Böyle bir durumda sık aralıklarla baş çevresi ölçülmelidir.
Bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine zarar verir mi?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: Çok sert bir darbe almadıkça bıngıldağa dokunmanın bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas ve az korunaklı bir bölge değildir. Çok ağır bir darbe olmadıkça hafif çarpma türü darbelerde hasar görmez.
Bıngıldakta hangi değişimler normaldir?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: Nefes alıp verme ve ağlama sırasında bıngıldakta şişme normaldir.
Bıngıldakla ilgili tehlike sinyali veren durumlar nelerdir?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: İshal, kusma gibi vücudun sıvı kaybına neden olan durumlarda bıngıldakta çökme meydana gelir. Bu sıvı kaybının ciddi olduğunu gösterir. Bıngıldakta şişme ise menenjit dediğimiz beyin zarı iltihapları ve kafa içine ait yer kaplayıcı lezyonlarda (tümör gibi) ve hisrosefali dediğimiz beyin omurilik sıvısının arttığı durumlarda olur. Mutlaka erken müdahale gerektiren bu durumlarda çocuklar zaten başka bulgular ile de sağlıksız görünürler, bu yüzden tamamen sağlıklı olan çocuklarda bu ihtimaller çok düşüktür.
Bıngıldak nasıl kontrol edilir?
Uzm. Dr. Selase Koç Sansar: Kemik doku çok sert bıngıldak daha yumuşak olduğu için baş bölgesini alından arkaya doğru normalden biraz daha fazla basınçla okşarsak saçlı deri altında bıngıldak hissedilebilir. Baklava dilimi gibidir. Yaş ilerledikçe küçülür. Bıngıldağın her aylık rutin hekim kontrolünde muayenesi yapıldığı için ateş, kusma, ishal vs gibi başka hastalık bulguları olmadığı sürece aile tarafından kontrol edilmesine gerek yoktur.
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Vizyona Girecek Olan Filmler Hangileri?”
“Başarı için yedi ruhsal kural”
“Çocuğunuzu yalnız bırakmayın ”
“Ne Zaman Boşanacaksın Da Evleneceğiz?”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32